Crna Gora poražena od Italije, ništa od četvrtfinala

Nakon odličnog prvog poluvremena, naša selekcija je imala veliku prednost (45:34), što je davalo nadu da se može među osam najboljih
28 komentar(a)
Jelena Dubljević, Foto: FIBA Europe/Elio Castoria
Jelena Dubljević, Foto: FIBA Europe/Elio Castoria
Ažurirano: 24.06.2013. 14:11h

Košarkašice Crne Gore su, nažalost, okončale nastup na Evropskom prvenstvu u Francuskoj.

Naša selekcija je u meču odluke poražena od Italije, a za plasman u četvrtfinale bila joj je potrebna pobjeda sa sedam ili više razlike.

Nakon prvog poluvremena "crvene" su imale dvocifrenu prednost (45:34), što je davalo nadu u povoljan ishod, odnosno plasman među osam najboljih.

Međutim, za nepuna tri minuta treće četvrtine prokockana je prednost, Italijanke su stigle do izjednačenja (47:47), nakon čega više nije bilo povratka za Crnu Goru.

Imponovao je učinak naše selekcije sa linije penala (14-14) i dominacija u skoku (43-25), ali je sve to palo u vodu zbog katastrofalnog napada u drugom poluvremenu.

Jelena Škerović i saigračice su dale svega 15 poena u drugih 20 minuta, što je tri puta manje nego u prvom dijelu meča (45).

Prve poene u posljednjoj dionici Crna Gora je dala poslije skoro šest minuta, a u takvoj situaciji ni slabija ekipa od Italije se ne bi mogla dobiti.

Opet je blistala Jelena Dubljević sa 20 poena i 14 skokova, ali nije mogla sama protiv Italijanki. Nije imala dovoljnu podršku saigračica, jer je još samo Ana Deforž bila dvocifrena (11).

Na drugoj strani, najefikasnija je bila Rafaela Maśadri sa 15 koševa (trojke 6-3), a pratile su je Đorđa Sotana (13, trojke 2-2), Ilari Zanoni (12) i Franćeska Doto (11).

Nakon početne rezultatske klackalice, Italija je zaigrala bolje i u četiri navrata je stizala do šest poena prednosti.

Međutim, Dubljević nije dozvolila rivalu da se odlijepi, pa je Crna Gora nakon prve četvrtine imala samo poena minusa (22:23).

Druga četvrtina je sigurno najbolja koju su "crvene" odigrale na šamponatu u Francuskoj.

Odbrana je bila agresivna, napad siguran, pa je kod rezultata 31:31 u 16. minutu, naša selekcija napravila seriju 14:3 i na veliki odmor je otišla sa dvocifrenom prednošću (45:34).

Sve je u tim trenucima funkcionisalo u igri Crne Gore, što je donijelo optimizam kod igračica, ali i kod navijača naše selekcije.

Šta se desilo u svlačionici, ostaće tajna, ali u drugom poluvremenu kao da je na teren izašla neka druga ekipa.

Za nepuna tri minuta, Italija je serijom 13:2 stigla do izjednačenja (47:47), što je potpuno poremetilo igračice Crne Gore. Milka Bjelica je prekinula seriju rivala, a Dubljević pogodila uz faul za 52:47.

Tinjala je nada da se "crvene" bude, ali od toga, nažalost, nije bilo ništa. Italija je na kraju treće četvrtine imala dva poena prednosti (56:54) koja je u 34. minutu dodatno povećana (60:54).

Loš period igre naše selekcije u napadu prekinula je Deforž u 36. minutu (56:60), ali je bilo prekasno da se uradi nešto više.

Italija je rutinski sačuvala prednost za treće mjesto u grupi i plasman u četvrtfinale.

Bonus video: