Sedmicom do četvrtfinala

Ostaje nada da će “crvene” savladati Italiju sa sedam ili više razlike i izboriti plasman među osam najboljih selekcija Starog kontinenta
4 komentar(a)
Jelena Dubljević, Foto: FIBA Europe/Elio Castoria
Jelena Dubljević, Foto: FIBA Europe/Elio Castoria
Ažurirano: 24.06.2013. 07:43h

Sve što je do sada urađeno, zaboravlja se.

Danas je za košarkašice Crne Gore najvažniji meč u dosadašnjem dijelu Evropskog prvenstvu u Francuskoj.

Duel sa Italijom odlučuje sudbinu naše selekcije, odnosno da li će izvaditi vizu za četvrtfinale ili se vraća kući. Ostaje nada da se neće desiti ovaj drugi scenario, već da će “crvene” slaviti sa sedam ili više razlike i da će izboriti plasman među osam najboljih selekcija Starog kontinenta.

To bi dalo i mogućnost da se nastavi trka za odlazak na Svjetsko prvenstvo, čiji će domaćin naredne godine biti Turska.

Ukoliko žele da ostvare pobjedu sa željenom razlikom, jasno je da će Jelena Škerović i saigračice morati da odigraju znatno bolje nego u duelima protiv Švedske i Španije.

Jer, protivnik je u dosadašnjih pet mečeva na šampionatu ostvario dvije pobjede (Švedska i Slovačka) i doživio tri poraza (Španija, Rusija i Turska).

Crna Gora može da se osloni na još dva scenarija - ako trijumfuje sa 22 koša razlike, bila bi treća, čime bi izbjegla nepobjedivu Francusku, za šta je dovoljna i bilo kakva pobjeda ako Švedska izgubi od Slovačke. U tom slučaju, rival u četvrtfinalu bi bila Srbija.

"Moramo da pokažemo veliku želju i borbenost do fanatizma, jer samo tako možemo da se nadamo povoljnom ishodu i pobjedi sa razlikom koju priželjkujemo. Ukoliko nismo u stanju da odigramo na taj način protiv kvalitetne reprezentacije kao što je Italija, onda i ne zaslužujemo da budemo među osam najboljih. To je duel koji je istovremeno ispit karaktera i mentalne čvrstine, ali i vrijednosti ove ekipe", jasan je Miodrag Baletić, selektor Crne Gore.

Ako se gleda statistika, naša selekcija je u prednosti. Crna Gora prosječno po meču daje 62,8 poena, dok Italijanke ubacuju 58,6. „Crvene“ su bolje u šutu za dva poena (41%-36%) i sa linije penala (87%-76%), dok su Italijanke uspješnije iza linije 6,75 metara (31%-23%).

Ove dvije selekcije su odigrale meč neposredno pred start šampionata. Na „Trofeju Beograda“, Italija je ubjedljivo slavila sa 63:48.

"Na osnovu onoga što smo imali priliku da vidimo, jasno je da je Italija odlična reprezentacija koja je slavila protiv Švedske, koja nas je savladala na startu druge faze".

"Vjerujem da naša ekipa ima kvalitet da pruži najbolje izdanje kada je najpotrebnije, znamo kakav nas zadatak očekuje, ali moramo vjerovati do posljednjeg trenutka", optimista je Baletić.

Biće ovo, istovremeno, duel prvog i četvrtog strijelca šampionata - Jelene Dubljević i Đorđije Sotane. Naš krilni centar prosječno daje 17,2 poena, a bek Italije 15.

U ostalim mečevima naše grupe sastaju se Švedska - Slovačka (16.30) i Španija - Turska (20).

Bonus video: