Poraz Crne Gore od Španije

I pored ovog poraza, Crna Gora ima šansi za plasman u četvrtinale. Za plasman među osam najboljih potrebno je da naša selekcija u ponedeljak savlada Italiju sa sedam ili više razlike
96 pregleda 7 komentar(a)
Košarka Crna Gora, Foto: FIBAEUROPE.COM
Košarka Crna Gora, Foto: FIBAEUROPE.COM
Ažurirano: 22.06.2013. 20:18h

Španija je bila prevelik zalogaj za košarkašice Crne Gore u 2. kolu druge faze Evropskog prvenstva u Francuskoj.

Samo do sredine prve četvrtine “crvene” su uspijevale da održe rezultatski priključak, a kako je vrijeme odmicalo “crvena furija” je povećavala razliku.

Kada je u finišu prvog poluvremena Crna Gora prišla na minus pet (32:27), činilo se da polako dolazi do željenog ritma.

Nažalost, to je bilo kratkog daha, Španija se na startu drugog dijela odlijepila i meč mirno privela kraju.

I pored ovog poraza, naša selekcija je sačuvala šanse za plasman u četvrtfinale.

Da bi izborile vizu među osam najboljih, izabranice Miodraga Baletića će u ponedjeljak morati da savladaju Italiju sa sedam ili više razlike.

Time bi nastavile borbu za plasman na Svjetsko prvenstvo, ali teško da bi mogle da se domognu polufinala, jer bi im rival u četvrtfinalu bila svemoćna Francuska.

Iva Perovanović je sa 19 poena (11 u drugoj četvrtini) bila jedina dvocifrena u našoj selekciji, dok je Sančo Litl prevodila Španiju sa 21 košem uz 11 uhvaćenih lopti.

"Španija je jedna od tri reprezentacije koje su pokazale najviše na ovom prvenstvu. Imali smo mnogo ishitrenih šuteva, bilo je mnogo napada koje smo započinjali individualnim akcijama, a potom ulazili u organizovan napad, što nije moglo da donese rezultat. Najbolja potvrda velika nervoze i ishitrenosti u napadu je činjenica da smo imali 21 izgubljenu loptu. Kad god smo zaigrali smirenije i organizovanije u napadu, bili smo u situaciji da postižemo poene i smanjujemo zaostatak", kazao je Baletić.

U prvih nekoliko minuta vladala je rezultatska klackalica, a u 8. minutu je Alba Torens pogodila za plus osam (16:8), a ista razlika je bila i na kraju prve dionice (18:10).

Kada je Lora Nikols poentirala sredinom druge dionice za plus 11 (26:15) već se mogao naslutiti pobjednik.

Finiš prvog poluvremena je dobio buđenje “crvenih”, koje su prišle na 27:32, ali je Litl pogodila za plus sedam (34:27) nakon prvih 20 minuta.

Serija 10:3 na startu drugog dijela donijela je Španiji plus 14 (44:30), a igrao se 24. minut.

Pokušavala je naša selekcija poslije toga da se vrati u meč, ali bez rezultata.

Šut za dva poena nije služio Crnogorke, što je iskusni rival znao da iskoristi, pa je prednost rasla do maksimalnih plus 23 (62:39), koliko je bilo u 35. minutu.

U finišu meča Crna Gora je uspjela da ublaži poraz.

"Sigurno je da ovako ne možemo igrati protiv Italije ukoliko želimo da dođemo do pobjede sa željenom razlikom, koja bi nam donijela prolaz u četvrtfinale. Španija možda nije postigla onoliko poena koliko smo očekivali da će postići, s obzirom na kvalitet te reprezentacije, ali loše smo čuvali neke igračice i posljedica toga je ovaj poraz. Misli igračica su možda bile usmjerene na duel protiv Italije, pa vjerujem da ćemo odigrati najbolje kada bude najpotrebnije i da ipak, možemo da dođemo do pobjede sa sedam poena", optimista je selektor Crne Gore.

Bonus video: