Medalje regionu

Divac: Crna Gora je favorit za osvajanje Eurobasketa

Ne bi me začudilo da sve tri medalje u Sloveniji odu baš reprezentacijama sa prostora našeg regiona, istakao je Vlade Divac u ekskluzivnom razgovoru za agenciju Anadolija
115 pregleda 40 komentar(a)
Ažurirano: 22.06.2013. 08:20h

Vlade Divac, jedan od najboljih evropskih košarkaša svih vremena, danas predsjednik Olimpijskog komiteta Srbije, u ekskluzivnom razgovoru za agencija Anadolija (AA) istakao je kako puno očekuje od balkanskih reprezentacija na predstojećem Eurobasketu u septembru u Sloveniji.

„Uvijek je teško predvidjeti ko bi mogao postati novi prvak Evrope. Međutim, kao favorita izdvojio bih Crnu Goru, zato što će na Evropskom prvenstvu u Sloveniji imati najkompletniju reprezentaciju“, rekao je Divac za agenciju Anadolija.

Divac naglašava da se ne bi čudio da medalje odu oko vrata i košarkašima drugih selekcija zemalja nastalih raspadom nekadašnje zajedničke države. Posebno se osvrnuo na grupu „B“, gdje će u Jesenicama igrati četiri reprezentacije sa prostora naše regije, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora i Makedonija.

„Na ovim prostorima uvijek se igrala kvalitetna košarka. Mislim da timovi sa naših prostora mogu daleko da doguraju i ne bi me začudilo da sve tri medalje odu baš ovim reprezentacijama“, pričao je Divac.

Reprezentacija Crne Gore prijatno iznenadila tokom kvalifikacija: Nakon pobjede nad Srbijom u Podgorici

Divac je napravio značajnu karijeru u NBA liga i probijao led evropskim košarkašima u najjačem klupskom takmičenju pod obručima. Bivši centar LA Lakersa, Charlotte Hornetsa i Sacramento Kingsa nije zadovoljan činjenicom što na NBA terenima igra manji broj igrača sa „naših prostora“.

„Nažalost nemamo mnogo igrača u NBA, kao što je to slučaj bio ranije. Bez obzira, mogu da kažem da u narednoj sezoni najviše očekujem od Nikole Pekovića i Nikole Vučevića“, kaže Divac za Anadoliju.

Vlade Divac imao je sjajnu košarkašku karijeru u kojoj je, između ostalog, sa reprezentacijom SFR Jugoslavije osvojio titule prvaka svijeta (Buenos Aires 1990. godine) i Evrope (Zagreb 1989. i Rim 1991.). Na krov svijeta penjao se i kao košarkaš SR Jugoslavije na šampionatu u SAD 2002. godine, a sa selekcijom iste države Evropu je pokorio u Atini 1995. Na Olimpijskim igrama u Seulu 1998. godine sa državnim timom SFRJ i Atlanti 1996. igrajući za SRJ osvajao je srebrene medalje… U NBA ligi bio je 16 godina postigavši 13.398 poena. U društvu je šest NBA košarkaša koji su postigli više od 13.000 poena, 9.000 skokova, 3.000 asistencija i 1.500 blokada. Na pitanje šta je teže biti vrhunski košarkaš ili obavljati funkciju predsjednika OK Srbije, Divac je odgovorio:

"Te dvije pozicije potpuno su različite i samim tim mi je jako teško da ih usporedim. Treniranje košarke je fizički veoma zahtjevno, jer su osim utakmica tu i stalna putovanja i treninzi. Sa druge strane, od kada sam na čelu Olimpijskog komiteta Srbije, imam mnogo veću odgovornost jer, zajedno sa svojim timom, radim na poboljšanju uslova za sport i sportiste u Srbiji".

Galerija

Preporučujemo za Vas