Majami odbranio titulu

Lebron Džejms je, prema očekivanjima, izabran za MVP igrača finala, drugi put uzastopno, a prije njega to je pošlo za rukom samo Majklu Džordanu
3 komentar(a)
Ažurirano: 21.06.2013. 06:56h

Šampionska titula će, najmanje još godinu dana, biti u vlasništvu Majamija.

Hitsi su u majstorici finala plej-ofa pred svojim navijačima savladali San Antonio 95:88 (18:16, 28:28, 27:26, 23:17) i uspjeli da odbrane tron osvoujena prošle godine.

Ovo je za tim sa Floride treća kruna u istoriji (prvu osvojili 2006), dok su „mamuze“ propustile priliku za peti prsten.

Sa druge strane, ovo je prvi poraz San Antonija u finalnim serijama u istoriji franšize.

Hitsi su postali tek četvrta ekipa koja je pobijedila u posljednja dva meča serije na domaćem terenu od kad je uveden sistem takmičenja dva-tri-dva.

"Mamuze“, takođe, nisu uspjele da postanu ni prva ekipa u istoriji NBA lige poslije 1978. godine, koja je dobila sedmu utakmicu na gostujućem terenu.

"Radio sam puno na svojoj igri tokom cijele sezone i plej-ofa. Upravo iz tog razloga sam presrećan što sam uspio da ponovno dođem do kraja. Jednostavno, nema riječima kojima mogu da opišem kako se osjećam“, rekao je Džejms.

A junak meča je bio ko drugi nego Lebron Džejms.

Kada je bilo najvažnijwe uzeo je stvari u svoje ruke i pokazao zašto je u ovom trenutno vjerovatno najbolji igrač planete.

Nijedna ekipa nije uspjela da ostvari značajniju prednost sve do sredine posljednje dionice, kada je Majami otišaa na plus šest (85:79).

Međutim, gosti se nisu predavali, „duvali su za vratom“ aktuelnom šampionu. Utakmica je riješena u posljednjih tridesetak sekundi.

Prvo je Džejms pogodio za 92:88, nakon tajm-auta, a potom je iskoristio loše dodavanje Manu Đinobilija kad Timu Dankanu, nakon čega je centar San Antonija napravio faul.

Oba puta je Džejms bio precizan (94:88), Đinobili je u narednom napadu promašio trojku, a tačku na trijumf svog tima stavio je Dvejn Vejd sa linije penala.

"Ovo je titula za čovjeka (Erik Spolstra) kojem nikako ne priznaju da je sjajan trener", istakao je najbolji trojkaš NBA lige Rej Alen.

Džejms je meč okončao sa 37 poena (šut 23-12), 12 skokova, četiri asistencije i dvije ukradene lopte.

Pratio ga je Vejd sa 23 koša uz 10 skokova. Dvocifreni su još bili Šejn Batije (18, trojke 8-6) i Mario Čalmers (14).

U redovima San Antonija najefikasniji je bio Dankan sa 24 koša, a imao je 12 skokova. Kavi Leonard je dao 19 uz 16 uhvaćenih lopti, Đinobili je upisao 18, a Toni Parker 10.

Ovaj meč ostaće upamćen i po tome što je Dejvid Štern posljednji put predao trofej Lerija O' Brajana pobjedniku nakon 30 godina na mjestu komesara lige.

Lebron Džejms je, prema očekivanjima, izabran za MVP igrača finala, drugi put uzastopno, a prije njega to je pošlo za rukom samo Majklu Džordanu.

Trofej "Bil Rasel" uručio mu je sam legendarni centar Bostona.

"Morate da odate priznanje Majamiju. Lebron je bio nevjerovatan, Dvejn je bio sjajan. Jednostavno su pronašli način kako da dođu do titule. Mi smo bili u igri, pružili smo sve od sebe da bi imali priliku da dođemo do pobjede, ali nismo mogli da završimo posao“, objasni je Dankan.

Galerija

Bonus video: