Rej Alen "oteo" prsten San Antoniju

Igraće se sedma utakmica, a "vrelina" je odluku o prvaku odložila za noć između četvrtka i petka zahvaljujući Reju Alenu 5,2 sekunde prije kraja koji je pogodio trojku i izborio produžetak
5 komentar(a)
Rej Alen, Foto: Beta/AP
Rej Alen, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.06.2013. 07:17h

Majami je preživio kada je bio već viđen na dnu i u posljednjim sekundama spriječio šampionsko slavlje San Antonija koje je očekivala cijela Amerika.

Igraće se sedma utakmica, a "vrelina" je odluku o prvaku odložila za noć između četvrtka i petka zahvaljujući Reju Alenu 5,2 sekunde prije kraja koji je pogodio trojku i izborio produžetak.

Sparsi su 28 sekundi prije kraja imali pet poena prednosti (94:89), a onda je uslijedila luda završnica - prvo je Lebron Džejms pogodio trojku, Kavaj Lenard na drugoj strani dao smo jedno bacanje, prije nego što je Alen uradio ono što najbolje zna. Obje trojke Majami je dao nakon ofanzivnog skoka, prvo Majka Milera, a onda i Krisa Boša...

"To je koš kojeg ću se sjećati dugo vremena. Imaće posebno mjesto zbog situacije u kojoj smo se nalazili", ekao je Alen.

U dodatnih pet minuta je San Antonio teško mogao da se oporavi od šoka, a upravo je Alen sa slobodnih bacanja potvrdio trijumf.

Džejms je sa 32 koša, 11 asistencija i 10 skokova došao do 11. tripl-dabla u plej-of karijeri (drugog u ovoj seriji), a zapažene uloge su imali i Mario Čalmers (20 poena) i Boš koji je, uz 10 pogodaka, imao i 11 uhvaćenih lopti.

"Ovo je najbolja utakmica čiji sam bio akter. Blagoslovljen sam jer sam dio toga", kazao je Džejms, dok je trener Erik Spolstra jasno stavio do znanja šta njegovom timu znači sedma utakmica:

"Dvije najbolje riječi u sportu su: Sedma utakmica", dodao je Spolstra.

Na drugoj strani je najbolji bio Tim Dankan sa 30 poena i 17 skokova, a Lenard je upisao 22 koša i 11 puta je hvatao loptu pod koševima.

Dankan je, međutim, ostao na klupi u finišu, nije branio napad Majamija, pa su američki mediji za poraz okrivili direktno trenera Grega Popoviča.

Kod "mamuza" je potpuno podbacio Emanuel Đinobili koji je utakmicu završio sa devet poena i čak osam izgubljenih lopti.

"Ovo je težak momenat za nas. Sekunde su nas dijelile od prstena, ali popustili smo u defanzivnom skoku, dozvolili dvije trojke, promašili bacanja... Teško nam je", rekao je Argentinac.

Majami - San Antonio 103:100 (27:25, 17:25, 21:25, 30:20, 8:5) - rezultat u seriji 3:3

Bonus video: