Pavićević saopštio spisak kandidata za Evropsko prvenstvo

"Peković je slobodni agent u NBA ligi, a to znači da od 2. jula, kada se otvara prelazni rok u Americi, on će čekati rasplet događaja u kom klubu će igrati naredne sezone", objasnio selektor Crne Gore
78 pregleda 20 komentar(a)
Ažurirano: 17.06.2013. 15:17h

Luka Pavićević, selektor košarkaša Crne Gore, otvorio je karte, saopštio je širi spisak igrača koji konkurišu za Evropsko prvenstvo, čiji će domaćin u septembru biti Slovenija.

U odnosu na prošlogodišnje kvalifikacije, na spisku se nalazi šest novih imena - Nikola Pavlićević, Bojan Bakić, Miloš Komatina, Filip Barović, Radosav Spasojević i Marko Todorović.

Novih imena ima i u stručnom štabu - prvi Pavićevićev asistent biće Zvezdan Mitrović, koji je karijeru počeo u OKK Titogradu, zatim bio pomoćni trener Budućnosti i učestvovao u osvajanjima Kupa Jugoslavije 1996. i 1998. godine, a karijeru je gradio u Mogrenu i ukrajinskim klubovima Himiku, Krivbasbasketu i Budiveljniku. Bio je i selektor B reprezentacije Crne Gore.

Pavićevićevi saradnici su i skaut Bojan Lazić i Petar Mijović, kondicioni trener Sead Krdžalić, dok je Stojan Ivković sada konsultant.

Kandidati za nacionalni tim okupiće se u Podgorici početkom jula, kada će i početi “operacija Francuska”.

"Krenuli smo sa nekom osnovom prošle godine u kvalifikacijama, i ta osnova će biti zastupljena na Evropskom prvenstvu. Biće tu nekoliko specijalnih situacija, gdje ćemo morati da imamo razumijevanje za određene zdravstvene probleme naših igrača, kao i za određene specifične uslove koji nam dolaze sa igračima koji igraju u NBA ligi. Ovo je širi spisak, a na njemu će se naći određeni igrači koji će biti uključeni u program reprezentacije Crne Gore, koja će ima turnir u Kini", rekao je Pavićević.

Ono što je sigurno, na početku priprema neće biti kapitena Nikole Pekovića, koji će od 2. jula biti slobodan igrač. One će se saigračima priključiti onog momenta kada riješi pitanje kluba za narednu sezonu.

"Peković je slobodni agent u NBA ligi, a to znači da od 2. jula, kada se otvara prelazni rok u Americi, on će čekati rasplet događaja u kom klubu će igrati naredne sezone. To može da kraće ili duže, zbog toga što sadašnji klub Minesota može da poravna i otkupi svaki ugovor koji bude ponuđen. Sigurno na njega ne možemo da računamo na početku priprema, a u tom momentu kada završi ugovor, moramo doći do nekog najranijeg datuma kada će se on priključiti. On ima najbolju volju da predstavlja Crnu Goru, a iskreno se nadam da će u julskom raspletu da će doći do rješenja i da će Nikola igrati na Evropskom prvenstvu".

Sa druge strane, centar Orlanda Nikola Vučević će biti od početka sa “crvenima”, ali će raditi po posebnom programu

"NBA je poslije nekih intervencija Dalasa i igranja Dirka Novickog za selekciju Njemačke, izdejstovao određeni međunarodni sporazum između asocijacija (NBA i FIBA) i uspostavaljen je maksimum dana na kojima jedan NBA igrač može prisustovati pripremama nacionalnog tima. Sa Vučevićem, posredstvom njegovog menadžera Rada Filipovića, u dogovoru sa Orlandom, igrač će prisustovati od prvog dana priprema, ali će stručni štab morati da vodi računa o prilagođavanju treningu da to ne ulazi u raskorak sa već postignutim dogovorom NBA lige i FIBA.

Talentovani centar Barselone Marko Todorović je na spisku, ali je pitanje kada će moći u potpunosti da se uključi u trenažni prces. Njega u četvrtak čeka operacija prsta.

"Specifična je situacija da je u određenom trenutku polomio prst desne, šuterske ruke, ali zbog drugih povreda u timu, svojom odlukom je igrao. To je dovelo do pogrešnog srastanja u kažiprstu i po žavršetku finalne serije, u četvrtak, moraće da ide na operaciju. Zbog toga ga očekuje pauza od šest do osam nedelja. U dogovoru sa njim, mi smo uspjeli da dođemo do toga da igrač prisustvuje svim treninzima, da se naš ljekarski tim brine o njegovoj povredi, terapijama. Ako uspije da ozdravi, u avgustu će se priključiti i pomoći reprezentaciji na EP".

Iako ga je Pavićević uvrstio na listu kandidata za Sloveniju, Milko Bjelica najvjerovatnije neće igrati zbog povrede, dok je Vladimir Dragičević sam sebe otpisao.

"Bjelica se uvijek sa dosta pažnje odazivao pripremama reprezentacije Crne Gore i da je u toku prošlog ljeta, pod bolovima u koljenu, pomogao timu da se plasira na Evropsko prvenstvo. Sva je prilika, međutim, da ove godine zamor i prethodne povrede dovedu do toga da mora da pauzira sve do polovine avgusta i da, najvjerovatnije, neće moći da pomogne. Dragičević je posredstvom menadžer saopštio direktoru reprezentacije da ne želi da prisustvuje ovoj akciji", objasnio je Pavićević.

Spisak

Plejmejkeri:Tejlor Ročesti (Biela, Italija), Nikola Ivanović (Budućnost) i Nikola Pavlićević (Sutjeska).

Bekovi: Suad Šehović (Budućnost), Bojan Bakić Metalac (Srbija), Boris Bakić (MZT Skoplje, Makedonija) i Vladimir Mihailović (Budućnost).

Krila: Aleksa Popović (Budućnost),Sead Šehović (Solnok, Mađarska) i Marko Popović (Budućnost).

Krilni centri: Vladimir Dašić (Metalac, Srbija), Milko Bjelica (Kaha Laboral, Španija), Nemanja Radović (Mega Vizura, Srbija), Marko Todorović (Barselona, Španija) i Radosav Spasojević (Arkadia, Austrija).

Centri: Nikola Peković (Minesota, SAD), Nikola Vučević (Orlando, SAD), Blagota Sekulić (Tenerife, Španija), Bojan Dubljević (Valensija, Španija) i Miloš Komatina (Igokea, Bosna i Hercegovina) i Filip Barović (Solnok , Mađarska).

Mirotić treba da odluči

Nikola Mirotić, krilni centar Reala će nakon završetka plej-ofa u Endesa ligi odlučiti za koga će igrati.

Nakon što je Serž Ibaka otkazao nastup u Sloveniji, rođenom Podgoričaninu se otvorio put da debiju za Špance.

"Mirotić ne može da bude na spisku bez obzira što je Crnogorac i što se on time ponosi. Košarkaški gledano, po FIBA standardu, on je još Španac i nemoguće ga je staviti na spisak, dok ne bude košarkaški Crnogorac. On će poslije plej-ofa donijeti tešku odluku. Španska selekcije je za njega otvorena, jer je “čuveni Španac” Ibaka otkazao. Nikolu je pozvala španska federacija, ima otvoreno mjesto za Evropsko i Svjetsko prvenstvo. Siguran sam da on vrednuje svoje korjene, državu narod, a na njemu je da odluči. On treba da zatraži od FIBA da ga registruje kao Crnogorca, a do tada ga ne možemo zvati", naglasio je selektor Crne Gore.

Galerija

Bonus video: