Srbija na EP bez Veličkovića, Savanovića, Ercega i Micova

Glasine o odustajanju pojedinih igrača mogle su se čuti mjesecima, ali niko od njih nije javno saopštio da se povlači iz ove reprezentativne akcije, čiji je početak zakazan za 8. jul
5 komentar(a)
Dušan Ivković, Foto: Reuters
Dušan Ivković, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.06.2013. 07:51h

Spisak kandidata za septembarsko Evropsko prvenstvo u Sloveniji, koji je Dušan Ivković, selektor Srbije, objelodanio prije deset dana, biće skraćen otkazima sa 20 na 16 imena. Kako saznaju "Novosti“, misiju pod Alpima preskočiće Novica Veličković, Duško Savanović, Zoran Erceg i Vladimir Micov, četvorka na koju se u značajnoj mjeri oslanjaju ambicije Srbije u Sloveniji.

Glasine o odustajanju pojedinih igrača mogle su se čuti mjesecima, ali niko od njih nije javno saopštio da se povlači iz ove reprezentativne akcije, čiji je početak zakazan za 8. jul.

Krilni centar Anadolu Efesa Duško Savanović jasno je najavio takvu mogućnost, sa obrazloženjem da je njegovom tijelu potrebno ljeto odmora, dok je Novica Veličković konstantno bio pod sumnjom zbog oporavka od povrede i skoro jednogodišnje pauze.

Jedan od stubova ove generacije vratio se na teren u dresu Mega Vizure tokom Superlige, ali kod njega postoji sasvim opravdan strah od obnavljanja teško sanirane povrede.

Imajući u vidu da se ima problema još od Svjetskog prvenstva u Turskoj 2010, niko ne bi mogao da mu zamjeri na odluci da se posveti potpunom oporavku.

I krilni centar CSKA Zoran Erceg propustio je dio sezone zbog operacije Ahilove tetive, koja je zaustavila njegov igrački nalet u dresu Moskovljana.

Čak i po povratku na teren početkom februara, poslije tromesečne pauze, osjećao je bolove, koji su ograničili njegov doprinos timu u najvažnijem dijelu sezone.

Za krilnog igrača CSKA Vladimira Micova, koji će nastaviti karijeru među "armejcima“, nema opravdanja u zdravstvenom kartonu.

Nije poznato da je kuburio sa povredama, za razliku od prethodne godine kada je takođe bio na Ivkovićevom spisku za kvalifikacije za Evrobasket.

Odsustvo trojice igrača na poziciji krilnog centra moglo bi napravi ozbiljne probleme.

Od igrača sa spiska na tom mjestu su i Milan Mačvan i Stefan Birčević, koji se oporavlja od povrede na pripremama univerzitetske selekcije.

Kada se tome doda da su male šanse da će povređeni Miloš Teodosić biti spreman za EP, plasman na SP naredne godine u Španiji kao osnovni cilj slovenačke misije, predstavljao bi veliki uspeh za Srbiju.

Inače, Srbija se u prvoj fazi šampionata u Sloveniji nalazi u grupi sa Crnom Gorom.

Bonus video: