Prva šansa za drugu fazu

"Nije da nam sve zavisi od ovog meča, ali ako pobijedimo praktično ćemo osigurati plasman u drugu fazu i sa manje opterećenja ući u mečeve sa Turskom i Ukrajinom", kaže Iva Perovanović
73 pregleda 0 komentar(a)
Košarkašice Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Košarkašice Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.06.2013. 09:48h

Čast da otvori 34. Eurobasket u Francuskoj pripala je najprijatnijem iznenađenju prethodnog šampionata Starog kontinenta - reprezentaciji Crne Gore. Tim Miodraga Baletića danas u 12.30 časova, uz direktan prenos na TV Vijesti, sastaje se sa Slovačkom.

Prije dvije godine u Poljskoj, Crna Gora je stigla do četvrtfinala, Slovačka je nakon tri utakmice otišla kući. Zanimljivo, i jednima i drugima je presudila Turska - Birsel Vardarli, Nevrije Jilmaz i drugarice su pobjedom protiv Slovačke ušle u drugi krug, a onda u borbi za polufinale izbacile i Crnu Goru.

Prije sjutrašnjeg derbija grupe A sa Turkinjama, crvene” bi mogle da naprave veliki korak ka jedinom javno proklamovanom cilju - plasmanu u drugu fazu. Zbog toga igračice i razmišljaju samo o okršaju sa Slovačkom.

"Prvi meč je najbitniji. Nije da nam sve zavisi od njega, ali ako pobijedimo praktično ćemo osigurati plasman u drugu fazu i sa manje opterećenja ulaziti u mečeve sa Turskom i Ukrajinom. Najviše smo se spremale za ovaj meč i nadam se pobjedi" kaže Iva Perovanović.

  • Koliko znate Slovakinje?

"Ne poznajem ih baš najbolje. Znam da je dosta igračica nastupalo za Košice, koje su učestvovale na fajnl-ejtu Evrolige. Vjerovatno se radi o dobroj ekipi, čim se plasirala na Evropsko prvenstvo".

  • Smatraš li da je ovaj tim Crne Gore bolji od onog koji je u Poljskoj debitovao na Eurobasketu?

"Iskusnije smo za veliko takmičenje, što nam puno znači. Imamo dužu klupu nego prije dvije godine, više mladih igračica na koje možemo da računamo na ovom Eurobasketu. Mislim, dakle, da smo i bolja i iskusnija ekipa nego u Poljskoj. Jedan od naših aduta ove godine je, svakako, to što neće šest igračica morati da igra sve utakmice".

  • Ko je, po tebi, favorit za zlato?

"Francuska. Sigurno osvaja titulu, ne samo zbog toga što je domaćin, već zato što ima najkvalitetniji tim".

  • Može li Crna Gora da se popne stepenicu više i eventualno uzme medalju?

"Iskreno se nadam da ćemo napraviti iskorak, ali nam je prvi cilj da prođemo u drugu fazu".

  • Da li vam je ambicija da izborite mjesto na Svjetskom prvenstvu, gdje učestvuje pet najboljih ekipa sa EP, uz domaćina Tursku?

"I o tome ćemo kasnije razmišljati", zaključila je Perovanovićeva.

Bonus video: