Brejk San Antonija, presudio Parker

Poene kojima je osiguran trijumf, postigao je Toni Parker 5,2 sekunde prije kraja meča, pored Lebrona Džejmsa, čija je ruka bila na lopti
54 pregleda 2 komentar(a)
Toni Parker, Foto: Beta/AP
Toni Parker, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.06.2013. 07:58h

San Antonio je napravio prvi korak ka osvajanju titule, prve nakon 2007. godine.

"Mamuze“ su slavile u "Amerikan airlejns areni“ u Majamiju, protiv aktuelnog šampiona.

Poene kojima je osiguran trijumf, postigao je Toni Parker 5,2 sekunde prije kraja meča, pored Lebrona Džejmsa, čija je ruka bila na lopti.

Prije koša pleju gostiju je lopta ispadala dva puta iz ruku, padao je na koljeno, ali je na na kraju pogodio o tablu.

Klupa domaćina je skočila, jer je smatraja da je vrijeme za napad isteklo. Sudije su gledale snimak, ali su na kraju priznale poene.

"Imali smo sreće. Izgledalo je da je Toni dva ili tri puta izgubio loptu, ali nije odustao, borio se i nabacio je na obruč. Bila je to njegova sjajna akcija, ali kao što sam rekao, imali smo sreće“, bio je iskren Greg Popović, trener „mamuza“.

Tako su gosti „preživjeli“ tripl-dabl Džejmsa, koji je meč okončao sa po 18 poena i skokova uz 10 asistencija.

Međutim, najbolji igrač Hitsa je iz igre šutirao 17-6, a veliki udio u lošem procentu šuta ima i Kavi Leonard, koji se uvijek trudio da bude na "ruci“ svom rivalu.

Džejmsu je, vjerovatno, još u sjećanju 2007. godina, kada je kao član Klivlenda počišćen od Sparsa u velikom finalu (4:0), pa će na "osvetu“ morati još da čeka.

Prethodno je Deni Grin trojkom odveo San Antonio na plus sedam, vratio se Majamiju serijom 5:0, koju je zaključio Džejms sa linije slobodnih bacanja (31 sekunda prije kraja).

Odgovornost je tada preuzeo Parker i otklonio je sve dileme.

Inače, tokom čitavog meča vodila se velika borba, a nijedna ekipa nije uspjela da stigne do značajnije prednosti, kojom bi riješila pitanje pobjednika.

"Srećan je sada bila na našoj strani, Toni je pogodio posljednji šut i došli smo do važne pobjede. Ne treba da mislimo da smo ovim trijumfom uradili bilo šta na putu ka titulu. Ima još dosta da se igra, dosta nas iskušenja očekuje do željenog cilja, a to je šampionski pehara“, rekao je Tim Dankan, koji je dao 20 poena uz 14 uhvaćenih lopti.

Parker je bio najefikasniji u pobjedničkom timu sa 21 poenom (šest asistencija), a dvocifreni su još bili, pored Dankana, Manu Đinobili (13), Grin (12) i Leonard (10, 10 skokova).

Pored Džejmsa, raspoloženi za igru bili su Dvejn Vejd (17), Kris Boš (13) i Rej Alen (13, trojke 4-3).

"Izgledali smo pomalo umorni, posebno u posljednjoj četvrtini. Očigledno je da se osjetilo da je iza nas naporna serija protiv Indijane. Izgubili smo prvi meč, ali ima još dosta da se igra. Moramo da se fokusiramo na naredni duel i da ga dobije. Ukoliko izgubimo, a vjerujem da nećemo, bićemo u velikom problemu“, objasnio je Vejd.

Drugi meč igra se u noći između nedelje i ponedeljka po našem vremenu.

Majami - San Antonio 88:92 (rezultat u seriji 0-1)

(Džejms 18p, 18sk, 10as, Vejd 17p - Parker 21p, 6as, Dankan 20p, 14sk)

Bonus video: