Majami i Memfis u finalu konferencija

Košarkaši Memfisa plasirali su se u finale Zapadne konferencije prvi put u klupskoj istoriji pošto su u petoj utakmici pobijedili Oklahomu sa 88:84.
0 komentar(a)
Zek Rendolf, Foto: Beta AP
Zek Rendolf, Foto: Beta AP
Ažurirano: 16.05.2013. 08:49h

Poznati su prvi finalisti konferencija – šampion Majami je eliminisao Čikago sa 4:1 u seriji, a istim rezultatom je Memfis izbacio viceprvaka Oklahomu siti, i izborio prvo finale u klupskoj istoriji.

Iako je gubio 11 razlike u drugom poluvremenu, imao minus osam uoči početka posljednje četvrtine (77:69), Majami je na svom parketu savladao Čikago 94:91, i riješio polufinalnu seriju u svoju korist. U odlučujućim trenucima Lebron Džejms i Dvejn Vejd (na kraju treće četvrtine je bio kratko u svlačionici na kratak tretman bolnog koljena) su “povukli” ekipu. Džejms je bio najefikasniji sa 23 poena, a imao je sedam skokova i osam asistencija, dok je Vejd dodao 18 poena i šest asistencija, a u posljednjih 45 sekundi je upisao blokadu, defanzivni i ofanzivni skok, i pogodio koš.

"Odigrao sam nekoliko dobrih minuta. Znao sam da od mene neće očekivati da napadam i poentiram, a to sam radio", rekao je Vejd.

Kod gostiju je sjajan bio Karlos Buzer sa 26 koševa i 14 uhvaćenih lopti, a Nejt Robinson je dodao 21 poen i šest asistencija.

"Razočarani smo zbog poraza u polufinalu. Ali, nijednog trenutka me nije razočarao moj tim. Tokom cijele sezone smo se snažno borili, nijedan igrač nije odustao", rekao je trener Čikaga Tom Tibodo.

Majami će u konferencijskom finalu igrati protiv pobjednika duela Indijane i Njujorka. Indijana vodi 3:1. Ko god da im bude protivnik, Majami će biti favorit, jer je šampion upisao 45 pobjeda u posljednjih 48 mečeva!

"Postaje sve teže i pred nama su veći izazovi. Svi vole takve utakmice", rekao je trener Majamija Erik Spoelstra.

Memfis je napravio iznenađenje, posebno što je seriju završio sa 4:1, a u posljednjem meču je slavio 88:84. Povreda prvog pleja Rasela Vestbruka pokazala se kao veliki problem za Oklahomu, a u posljednjem meču zakazao je i trostruki najbolji strijelac lige Kevin Djurent. Imao je 21 poen (uz osam skokova i šest asistencija), ali je susret završio sa očajnim šutem iz igre (21-5). Uz to, šest sekundi prije kraja je promašio šut za izjednačenje nakon čega su gosti zaključili priču.

Zek Rendolf bio je najefikasniji u ekipi Memfisa sa 28 poena i 14 skokova, Majkl Konli dodao je 13 poena uz 11 skokova, a Toni Alen 11 poena.

"Prvi put smo u finalu i to svakako mnogo znači. Srećan sam, ali čeka nas mnogo posla. Želim da osvojim šampionski prsten", rekao je Rendolf.

U ekipi Oklahome Serž Ibaka je dodao 17 poena, a Rendi Džekson 16.

"Dao sam sve od sebe za moju ekipu. Promašio sam 16 šuteva, ali nastavio sam da se borim, da budem agresivan", rekao je Djurent.

Memfis će u finalu igrati protiv pobjednika duela San Antonija i Golden ttejta. San Antonio vodi sa 3:2.

"Želimo da postignemo nešto posebno, da doguramo što dalje. Morali smo da pobijedimo Oklahomu, a onda ćemo za plasman u veliko finale NBA lige morati da budemo bolji ili od Golden stejta ili od San Antonija", rekao je trener Memfisa Lajonel Holins.

Rezultati

Istok

Majami - Čikago 94:91 (Džejms 23 p, 8 as, Vejd 18 p - Buzer 26 p, 14 sk, Robinson 21 p)

Majami je dobio seriju sa 4-1

Zapad

Oklahoma siti - Memfis 84:88 (Djurent 21 p, 8 sk, Ibaka 17 p, 8 sk - Rendolf 28 p, 14 sk, Konli 13 p, 11 as)

Memfis je dobio seriju 4:1

Bonus video: