Podgoričani Mirotić i Todorović u krem društvu

CSKA je prošle sezone bio apsolutni favorit, ali to nije pokazao na terenu. Četa Etore Mesine želi da se sada iskupi za neuspjeh u Turskoj. „Armejci“ titulu čekaju od 2008.
50 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 10.05.2013. 11:43h

Londonska „O2 arena“ naredna tri dana biće u centru pažnje evropske košarkaške javnosti. Olimpijakos, CSKA Moskva, Barselona i Real Madrid odlučiće o novom osvajaču Evrolige, a na završnom turniru naći će se i dvojica Podgoričana - Nikola Mirotić i Marko Todorović, mladi asovi Reala i Barselone, obojica ponikli u školi košarke “Džoker” koju vodi proslavljeni crnogorski košarkaš Jadran Vujačić!

Titulu brane Pirejci, koji su prošle godine napravili senzaciju u Istanbulu, kada su u uzbudljivoj završnici savladali „armejce“ (62:61) i osvojili prestižnu titulu. Međutim, teško je očekivati da ekipa Jorgosa Barcokasa sada može da ponovi takav rezultat, bez obzira što u timu ima devet igrača koji su učestvovali u prošlosezonskom finalu.

"Mi smo autsajderi, ali ću pokušati da ubijedim moje igrače da mogu da naprave iznenađenje kao prošle godine. Postoji razlika u odnosu na meč iz Istanbula, oba tima imaju nove trenere i nove taktike. I ovoga puta će CSKA biti pod velikim pritiskom, imaju najveći budžet i najbolji tim u Evropi. Njihovo moranje bi moglo da bude naša šansa", istakao je Barcokas.

CSKA je prošle sezone bio apsolutni favorit, ali to nije pokazao na terenu. Četa Etore Mesine želi da se sada iskupi za neuspjeh u Turskoj. „Armejci“ titulu čekaju od 2008, a i tada je na klupi bio Mesina.

"Sigurno da moja ekipa sanja „osvetu“ za poraz iz prošle sezone, ali istovremeno mora ostati hladne glave. Maksimalno smo fokusirani na ovaj meč, u dobroj smo formi. Tokom čitave sezone smo pokazivali visok kvalitet i očekuje da dokažemo da smo najbolji tim", optimista je Mesina.

I dok se očekuje da CSKA prođe u finale, u drugom polufinalu između Barselone i Reala očekuje se velika borba. Biće to meč na „život i smrt“ dva španska i evropska velikana. U ovom meču neće odlučivati bolja forma, već inspiracija pojedinca ili jedna osvojena ili izgubljena lopta.

Ova dva tima odigrala su preko 200 međusobnih mečeva za sedam decenija, ali će ovo biti prvi put da se sastaju u polufinalu završnog turnira još od Pariza 1996. godine. Tada su Katalonci bili bolji, ali su u finalu poraženi od Makabija. Barselona će, najvjerovatnije, biti oslabljena za Nejtana Džavaija, koji se još nije oporavio od povrede stopala.

- Uvijek sam malo nervozan pred ovakve mečeve. Mislim da smo favoriti, da smo u boljoj formi. Iskustvo je na našoj strani, mislim da smo fizički dominatniji i nadam se pobjedi. Moramo biti maksimalno koncentrisani u odbrani, ne smijemo im dozvoliti lake poene - rekao je Huan Karlos Navaro, koji je bio MVP finala 2010. godine, kada je Barselona u finalu savladala Olimpijakos.

Real, najtrofejniji klub u ovom takmičenju, čeka na svoju devetu titulu još od davne 1995. godine. Interesantno je da su Madriđani, kao i Barselona, tu titulu osvojili u meču sa Olimpijakosom. Od tada nijesu igrali nijedno finale Evrolige.

"Posljednjih dana samo razmišljamo o finalnom turniru. Mislim da nas u pravo vrijeme čeka nastup u Londonu, igramo dobro i mislim da možemo do samog kraja. Nadam se dobroj igri, a uvjeren sam da možemo dobiti", rekao je Nikola Mirotić, krilni centar i jedan od najboljih igrača „kraljevskog kluba“.

CSKA Moskva i Olimpijakos će na teren od 18 sati, dok će se Barselona i Real sastati u 21. U nedelju u istim terminima su mečevi za treće mjesto, odnosno finale.

A na juniorskom finalnom turniru (igraju osam ekipa), nastupa i Nikšićanin Milovan Drašković, čija je Barselona u prvom kolu juče savladala reprezentaciju Engleske. Drašković, koji je u Barselonu prešao iz Podgorice, ubacio je sedam poena i imao osam skokova.

Bonus video: