Pavićević: Cilj opstanak u A diviziji

"Pored opstanka u A diviziji okrenućemo se radu sa najtalentovanijim igračima koji bi u bliskoj budućnosti trebali da postanu standardni članovi naše najbolje selekcije", kaže Pavićević
0 komentar(a)
Mihailo Pavićević, Foto: Fibaeurope.com
Mihailo Pavićević, Foto: Fibaeurope.com
Ažurirano: 09.05.2013. 12:48h

Cilj mlade košarkaške reprezentacije Crne Gore na Evropskom prvenstvu (EP) u Estoniji biće opstanak u A diviziji, kazao je selektor Mihailo Pavićević.

On je naglasio da, pored primarnog cilja, akcenat treba staviti i na stvaranje igrača za seniorsku selekciju.

"Pored opstanka u A diviziji, koja je proširena na 20 selekcija, okrenućemo se radu sa najtalentovanijim igračima koji bi u bliskoj budućnosti trebali da postanu standardni članovi naše najbolje selekcije", rekao je Pavićević agenciji MINA.

On je najavio da će se crnogorski košarkaši okupiti 3. juna u Podgorici, a da će pripreme, za Evropsko prvenstvo koje je na programu od 9. do 21. jula, odraditi u Tivtu.

"Okupljanje je zakazano za 3. jun u Podgorici. Nakon uobičajenih pregleda odlazimo u Tivat gdje ćemo sprovesti kompletne pripreme do odlaska na šampionat, koji je planiran za 7. jul", rekao je Pavićević.

Crna Gora će na EP u Estoniji igrati u grupi sa selekcijama Švedske, Ukrajine, Hrvatske i Turske.

Na prošlom šampionatu crnogorski košarkaši igrali su za plasman od 13. do 16. mjesta, a najbolji rezultat bilo je peto mjesto.

Pavićević je kazao da će jedini kriterijum za izbor igrača predstavljati njihova minutaža u klubovima.

"Spisak, koji će biti zvanično objavljen narednih dana, odavno mi je poznat. Tokom cijele godine pratim formu igrača. Reprezentaciju će činiti igrači rođeni 1993. i 1994. godine koji su igrali standardno u svojim klubovima, dilema postoji oko par igrača koji igraju u inostranstvu i Americi", rekao je Pavićević.

On je kazao da je mladu reprezentaciju najlakše selektirati, jer je čine igrači koji igraju u seniorskoj konkurenciji.

"FIBA je izmislila ovu kategoriju kako bi produžila mladost igračima koji se nalaze na prekretnici između juniorskog i seniorskog staža", rekao je Pavićević.

On je kazao da bi Nikoli Ivanoviću igranje za mladu selekciju koristilo, navodeći da je seniorska reprezentacija prioritet.

"Nastup za mladu reprezentaciju bi mu koristio, jer se ne može reći da je imao dobru sezonu. Shvatam odluku selektora Luke Pavićevića jer smo u svim reprezentativnim selekcijama deficitarni na poziciji plejmejkera, zbog toga ću pozvati nekog od mlađih igrača, koji će možda u budućnosti biti nosilac igre, a kome će igranje sa starijima donijeti veliko iskustvo ", rekao je Pavićević.

On se naglasio da će veliki problem predstavljati povreda košarkaša Sutjeske Nikole Žižića, navodeći da je trebalo da bude nosilac igre na EP.

"Veliki problem stvorila je Žižićeva povreda, jer je veoma važan igrač za ovu selekciju. Nakon takvog razvoja situacije, nosioci igre biće Marko Mugoša iz Budućnosti, kao i Vukota Pavić iz Mornara", rekao je Pavićević.

On je kazao da su problemi sa povredama uticali na ambicije njegove ekipe.

"Kada bi smo nastupili u kompletnom sastavu, bili bi smo jako ozbiljna ekipa, koja bi mogla da igra sa bilo kojim protivnikom na prvenstvu, bez i malo bojazni ili ustručavanja. Ostaje nam da kolektivnim duhom i angažovanošću nadomjestimo izostanak igrača na koje ne možemo da računamo", zaključio je Pavićević.

Bonus video: