Šok na Floridi: Čikago poveo seriju protiv Majamija

Sa najvećom zvijezdom Derikom Rouzom u odijelu i kravati, košarkaši Čikaga opet su pokazali petlju kojom se ruše velike serije, veliki timovi.
1 komentar(a)
Ažurirano: 07.05.2013. 07:44h

Čikago je 28. marta prekinuo seriju Majamija od 27 pobjeda u regularnom dijelu sezone, Čikago je prvi savladao Majami u plej-ofu - "bulsi" su šokirali aktuelnog šampiona na Floridi (93:86) i poveli sa 1:0 u polufinalu Istočne konferencije.

Sa najvećom zvijezdom Derikom Rouzom u odijelu i kravati, košarkaši Čikaga opet su pokazali petlju kojom se ruše velike serije, veliki timovi.

Omaleni plejmejker Nejt Robinson odigrao je finiš meča u "Amerikan erlajns areni" na način na koji bi mu pozavidio i sam Rouz, da je kojim slučajem zdrav. Robinson je 11 od svojih 27 poena, što je inače njegov rekord u plej-ofu, postigao u posljednjoj četvrtini, a četiri vezana kada se bukvalno lomio meč.

Momci Tima Tibodoa nadoknadili su deficit od sedam poena minusa u posljednjoj četvrtini i rastužili Lebrona Džejmsa, koji je prije meča primio četvrti trofej u karijeri za najboljeg igrača lige (MVP).

"Ovo je nevjerovatno dostignuće, ali ništa ne bih mograo da uradim bez mojih 14 igrača i kompletnog stručnog štaba. Hvala vam, ovo je priznanje za vas", obratio se Džejms publici, nakon čega je ubacio 24 poena u porazu, od čega samo dva u prvom poluvremenu.

Majami ostaje veliki favorit, ne samo u ovoj seriji, već i za odbranu titule uopšte, ali će "hitsi" morati makar jednom da slave u domu Čikaga, "Junajted centru". A tamo je obično negostoljubivo za sve protivnike...

Mnogo toga što se tiče Majamija imalo obilježje malih brojki, uključujući i broj poena u prvoj četvrtini (samo 15) što je negativni rekord aktuelnog šampiona kada je u pitanju cijela sezona.

Uprkos lošoj šuterskoj večeri, uslovljenom i sjajnom odbranom Čikaga, domaći su imali sve u svojim rukama, jer su tri i po minuta prije kraja vodili sa tri poena razlike, uz još jedno slobodno bacanje koje je Džejms promašio. To je otvorilo vrata Marku Belineliju, da trojkom izjednači rezultat.

Nakon promašaja Boša i Vejda, na scenu je stupio Robinson, sa četiri vezana poena i slavlje na klupi "bikova" moglo je da počne...

Naredni meč igra se u noći između srijede i četvrtka, takođe u Majamiju.

Sličan epilog umalo je viđen i u prvom meču polufinala Zapadne kongerencije - Golden Stejt je protiv San Antonija vodio čak 16 poena razlike četiri minuta prije kraja posljednje četvrtine, ali su "sparsi" nevjerovatnom serijom 18:2 izborili produžetak.

Tu nije bio kraj drame, ona je zapravo tek počela - momci Grega Popoviča lomili su raspucane goste kroz dva produžetka, i napokon su uspjeli da ih slome trojkom Mana Đinobilija 1,2 sekunde prje kraja (129:127). "AT&T arena" je bila na nogama, publika se poklonila fantastičnoj košarkaškoj predstavi i nevjerovatnom karakteru svojih ljubimaca.

"Ne, nije to bila akcija za mene u posljednjem napadu, ali sam dobio loptu. Da su bile neke druge okolnosti možda bih napravio ulaz pod koš, ali sam bio suviše umoran za to. Šutnuo sam i pogodio", prokomentarisao je oduševljeni Đinobili.

Argentinac, koji inače nije bio šuterski raspoložen (šut iz igre pet od 20) na kraju je ukrao slavu fenomenalnom pjelu Golden Stejta Stivenu Kariju, koji je čak 22 od 44 poena ubacio u trećoj četvrtini.

Mislilo se tada da su sve lađe potonule za tim iz Teksasa, jer je Golden Stejt vodio i po 18 razlike...

"Nismo prvi, a vjerovatno ni posljednji tim koji je izgubio na ovaj način. Moramo to da prihvatimo, jer dolazi druga utakmica", kazao je trener Golden Stejta Mark Džekson.

Rezultati:

Majami - Čikago 86:93

Džejms 24p, Vejd 14p - Robinson 27p, 9as, Batler 21p, 14sk

Čikago vodi u seriji sa 1:0

San Antonio - Golden Stejt 129:127

Parker 28p, 8sk, 8as, Grin 22p - Kari 44p, 11as

San Antonio vodi u seriji sa 1:0

Galerija

Bonus video: