Partizan pobijedio Zvezdu i osvojio ABA ligu

Crno-bijele su do trijumfa predvodili Leo Vesterman i Davis Bertans s po 15 poena, dok je najefikasniji u ekipi Zvezde bio Raško Katić sa 19 poena.
61 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 27.04.2013. 21:16h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Laktaši - Da bi nosili svaki šampionski prsten koji su osvojili u ABA ligi, košarkaši Partizana moraće da koriste i drugu ruku.

U svom osmom finalu „crno-bijeli“ su savladali vječitog rivala Crvenu zvezdu rezultatom 71:63 (14:18, 11:14, 25:13, 21:18) i tako osvojili šestu titulu u Jadranskoj ligi.

Najefikasniji u ekipi novog šampiona Jadrana bili su Davis Bertans i Leo Vesterman sa po 15 poena, dok su najbolji učinak u "crveno-bijelom" timu imali Raško Katić sa 19 poena, odnosno Igor Rakočević i Boris Savović sa po 14 pogodaka.

Partizan i Crvena zvezda su obezbijedili plasman u Evroligu naredne sezone, dok će Igokea, pobjednik ligaškog dijela, u kvalifikacije za elitno evropsko takmičenje.

Partizan je do pobjede došao u usijanoj atmosferi na tribinama i na terenu, koja je, neočekivano, u sasvim korektnom izdanju okončana na tribinama, ali ne i na parketu.

Bivši selektori Crne Gore, Duško Vujošević i Dejan Radonjić, isključeni su u drugom poluvremenu, nakon što su dobili obostranu tehničku grešku, a prethodno su po jednom na taj način već bili opomenuti.

Njih dvojica završetak meča propratili su iz tunela, njihove ulioge preuzeli su Velimir Gašić i Milan Gurović, što je bila više nego neravnopravna borba - iskusni Gašić lagano je završio posao i uvećao razliku od šest poena koju mu je u 34. minutu „ostavio“ šef stručnog štaba.

“Ovo je morala da bude teška utakmica, ništa drugo se i nije očekivalo. Oba tima su obavila dobar posao plasmanom u Evroligu, ali bez obzira na to što se na kraju finale igra za parče metala, utakmica sa Zvezdom i Zvezdi sa Partizanom uvijek je važnija od svega i imala je jednaku težinu kao polufinale. Čestitam prije svega igračima, kojima kasne četiri plate, a petorici i pet plata. Ja sam dobio jednu platu, ali to neću ni da pominjem. To se smišljeno radi da se razbije Partizan a ovi igrači su nacionalno blago”, kazao je trener Partizana Duško Vujošević, koji je u jednom trenutku sa leđa gurnuo svog sportskog direktora Dragana Todorića, jer ga je prethodno povukao za ruku kada je dobio prvu tehničku grešku.

Vujošević je prokomentarisao i učinak svog pomoćnika.

“Gašić ima bolji procenat pobjeda nego ja!”

Partizan je utakmicu dobio dobrom igrom u drugom poluvremenu, ali i uz buru koja je u jedra njihove igre uduvavala sudijska trojka Belošević, Pukl i Boltauzer.

Na drugoj strani, Crvena zvezda je fenomenalnom odbranom dobila prvo poluvrijeme, ali i tada se postavljalo pitanje da li će ekipa koja nijednu utakmicu ne dobija dobrom odbranom izdržati u tom segmentu igre.

To se nije desilo, Partizan je samo u trećoj četvrtini postigao isti broj poena kao za prvo poluvrijeme - 25. Bila je to najava brodoloma Zvezde, koja je do kraja tek ponekim trzajem priprijetila protivniku i ništa više.

“Čestitam Partizanu na pobjedi i tituli u ABA ligi. Plasman u Evroligu dodatno nas je motivisao, probali smo da se povratimo poslije naporne utakmice u polufinalu, ali Partizan je bio bolji i na kraju slavio. U prvom poluvremenu smo igrali jako dobro u odbrani, ali u trećoj četvrtini Partizan je stekao prednost koju nije ispuštao do kraja”, rekao je trener Zvezde Dejan Radonjić, koji je odbio uporna pitanja novinara da prokomentariše suđenje.

Novinarima se na kraju obratio i Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i alfa i omega domaće Igokee.

“Nažalost, uzeto nam je nešto što nam je pripadalo propozicijama, a to je mjesto u Evroligi. Ali, to nas neće obeshrabriti, nastavljamo naš put kao i do sada”, istakao je Dodik.

Galerija

Bonus video: