U borbi za Evroligu i dva bivša selektora Crne Gore

"Odlično poznajem Radonjića iz Podgorice, znam da će dobre stvari koje je radio u Budućnosti da prenese u Crvenu zvezdu", istakao je Muta Nikolić, trener Radničkog
2 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2013. 10:57h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Laktaši - Tri bivša trenera Budućnosti među četiri učesnika, oba nekadašnja selektora Crne Gore, jedan sadašnji reprezentativac naše zemlje, još dva crnogorska igrača, te nekolicina njih koji su značajan dio karijere uspješno gradili u Podgorici - sve to odnosi se na ovogodišnji finalni turnir ABA lige koji danas počinje u Laktašima, pored Banjaluke.

Dakle, i pored činjenice da Budućnost Voli nije uspjela da ponovi rezultat koji je ostvarila prošle i pretprošle sezone, fajnl-for regionalne košarkaške lige biće izuzetno interesantan i za ljubitelje „kraljice igara” u Crnoj Gori.

U prvom polufinalu, koje počinje od 17 časova, jedan naspram drugog naći će se donedavni šef stručnog štaba Podgoričana a sada prvi strateg Crvene zvezde Dejan Radonjić, te njegov nekadašnji trener upravo iz redova Budućnosti, Miroslav Nikolić, sadašnji kormilar Radničkog iz Kragujevca.

Radonjić je prije svega nekoliko dana sjeo na klupu Zvezde, a susret protiv Radničkog za njegovu ekipu praktično i nema alternativu - ulog je direktan plasman u Evroligu, pa o lošoj formi, u kojoj se ekipa već duže nalazi, praktično i ne smije da se razmišlja.

"Svjestan sam da nismo u idealnoj formi, ali igrači su prethodnih dana bili jako motivisani za utakmicu protiv Radničkog, sa željom da odigramo jako dobro i izborimo plasman u finale. Naš protivnik je sjajno odigrao ligaški dio prvenstva, o čemu govori i plasman na finalni turnir, ali bez obzira na to, želim da odigramo dobar meč i odemo korak naprijed", kazao je Radonjić.

A da ni jučerašnje obraćanje trenera i kapitena medijima povodom finalnog turnira ne prođe bez konkretnog pominjanja Budućnost Volija, potrudio se sadašnji strateg Radničkog Miroslav Nikolić, koji je krajem 90-ih godina prošlog vijeka sa podgoričkim timom ostvario najbolje rezultate u istoriji kluba, uključujući i prvu titulu.

"Način igre Crvene zvezde će biti drugačiji sa novim trenerom. Odlično poznajem Radonjića iz Podgorice, znam da će dobre stvari koje je radio u Budućnosti da prenese u Crvenu zvezdu. Međutim, kada je u pitanju nokaut sistem takmičenja, sve je moguće. Veliki sam optimista i vjerujem u moje igrače", istakao je Muta Nikolić, pod čijom trenerskom palicom je Radonjić svojevremeno dogurao i do poziva u reprezentaciju bivše Jugoslavije.

Uz to, Nikolić u ekipi ima Miloša Borisova, povremenog reprezentativca Crne Gore. Na drugoj strani, Radonjiću su na raspolaganju njegov nekadašnji saigrač u plavo-bijelom dresu Igor Rakočević, te puleni koje je on trenirao u klubu iz Njegoševog parka, Marko Simonović i Boris Savović.

A da ni drugi polufinalni par, koji će početi u 21 sat, ne prođe bez ljudi koji su radili u podgoričkom klubu, sa trenerske strane potrudio se Duško Vujošević, strateg Partizana. Nekadašnji šef stručnog štaba Budućnosti upravo iz vremena kada je Muta Nikolić bio zadužen za seniorski tim, a kasnije i prvi selektor Crne Gore, te savjetnik njegovog nasljednika Radonjića na kormilu reprezentacije, za protivnika će imati na papiru najtežeg rivala - domaću Igokeu, ekipu koja je bila prva nakon ligaškog dijela takmičenja i koja će u fenomenalnoj dvorani u Laktašima imati najveću podršku.

"U polufinalu igramo protiv domaće ekipe, koja je regularni dio takmičenja u ABA ligi završila na 1. mjestu i time na najbolji način pokazala kvalitet. Znamo da će imati podršku sa tribina, ali vjerujem da će i naši navijači, koji nas svuda prate, učiniti da se ne osjećamo kao u gostima. Igramo protiv kluba sa kojim smo u prijateljskim odnosima, ali kad dođe utakmica sve se zaboravlja i uradićemo sve što je u našoj moći da dobijemo", istakao je Vujošević.

A ekipa koja je obilježila ligaški dio ABA lige, pa nakon toga neočekivano ostala bez već viđene vize za Evroligu, uz pomoć navijača pokušaće da sruši prepreku na tom putu. Zato i trener Igokee Dragan Bajić hrabro najavljuje:

"Ligaški dio završili smo na prvom mjestu i imamo obavezu da to potvrdimo ovdje na finalnom turniru. Zbog onog što smo do sada pokazali mislim da smo najveći favoriti na turniru čiji smo domaćini! Trener sam koji ne traži alibi i vjerujem da će moj tim protiv Partizana pružiti maksimum i pobijediti", zaključio je Bajić.

U njegovoj ekipi biće i dva Crnogorca: krilni centar Miloš Komatina (28 godina, 205 cm) i krilo Goran Gajović (25 godina, 199 cm).

Od učesnika jedino je Partizan osvajao titule u ABA ligi (pet puta iz šest učešća), Zvezda će nastupiti 5. put, dok su Igokea i Radnički debitanti na fajnl-foru.

Rakočević: Rano je govoriti o promjenama sa Radonjićem

Kakve je promjene donio novi trener Radonjić - bilo je pitanje za kapitena Crvene zvezde Igora Rakočevića na izuzetno posjećenoj konferenciji za medije (prisustvovalo oko 100 novinara).

"Tek smo počeli da treniramo sa novim trenerom, u pitanju je druga filozofija, drugi način treninga. Ali, najviše smo se skoncentrisali na meč sa Radničkim, pa je malo prerano praviti neko poređenje u odnosu na prethodni period", istakao je Rakočević.

Čelnici lige zahvalni organizatorima

Na pres konferenciji govorili su i svi čelnici ABA lige: Roman Lisac, Radovan Lorbek i Josip Bilić.

"Hvala Opštini Laktaši i predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku što su prihvatili organizaciju", kazao je Lisac, dok je Lorbek govorio o značaju fajnl-fora.

"Nismo ni slutili da ćemo ove sezone od Evrolige dobiti i više nego što smo se nadali. A ovaj turnir upravo donosi odluku o svemu i zato postoji ona pozitivna takmičarska tenzija", rekao je Lorbek.

Prvaci će, kao i uvijek, dobiti šampionsko prstenje.

Danas

Polufinale

Crvena zvezda - Radnički (17.00)

Igokea - Partizan (21.00)

Subota

Finale - 20.30

Galerija

Bonus video: