Lujvil osvojio titulu univerzitetske lige

Izabranici trenera Rika Pitina, koji je prošle sedmice primljen u košarkašku Kuću slavnih u Springfildu, slavili su u neizvjesnoj završnici
1 komentar(a)
Luisvil, Foto: Beta/AP
Luisvil, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.04.2013. 13:23h

Košarkaši Univerziteta Lujvil novi su šampioni NCAA lige. Kardinalsi su u 75. finalu savladali Mičigen 82:76 pred 74.326 gledalaca i nakon 27 godina okitili se krunom, trećem ukupno. Prethodno su bili najbolji 1980. i 1986.

Junaci trijumfa su bili Luk Henkok sa 22 i Pejton Siva sa 18 poena, ali je sve zasjenio trener Rik Pitino, koji je postao prvi stručnjak u istoriji univerzitetske košarke u Americi koji je trijumfovao sa dvije različite ekipe (Kentaki 1996, Lujvil 2013.).

“Ovo je nezaboravan dan za mene. Prvo sam saznao da ću biti primljen u “Kuću slavnih”, a potom sam osvojio titulu sa Lujvilom. Ponosan sam na momke, imao sam na raspolaganju 13 najčvršćih momaka koje sam ikada trenirao. Uspjeli smo da odigramo najbolje kada je bilo najvažnije i mislim da smo zasluženo došli do titule. Ispuniću obećanje, takav sam čovjek, kojem sam dao igračima pred početak finala. Istetoviraću na lijevom ramenu grb Kardinalsa”, rekao je Pitino.

Odmah nakon meča, njemu je u zagrljaj potrčala supruga Džoana.

“Ponosna sam na njega, ponosna je cijela porodica. Napravio je veliku stvar”, istakla je Džoana.

Pitinova bogata karijera, u kojoj je osim Lujvila, trenirao i NBA ekipe Njujork i Boston, 1996. je godine je postigla vrhunac, kada je vodeći Univerzitet Kentaki osvojio titulu u NCAA ligi.

Samo godinu danas kasnije preuzeo je Seltikse da bi se 2001. konačno vratio univerzitetskoj košarci i napravio potez koji mu većina ljubitelja košarke vjerovatno nikada neće oprostiti. Sjeo je na klupu ekipe Lujvila, najvećeg rivala Kentakija. I sudbina se poigrala sa Pitino, koji je na kraju sa dva ljuta rivala uspio da osvojio titulu u NCAA ligi.

Na tribinama su bili i aktivni NBA košarkaši, kao i legende među kojima su bili Karim Abdul-Džabar i Bil Rasel. Mičigen su bodrili legendarni očevi njihovih igrača Tim Hardavej i Glen Robinson, kao i članovi čuvene Feb Fajv generacije - Džalen Rouz, Džuan Hauard, Džimi King, Rej Džekson i Kris Veber, koji nije stajao zajedno sa ostalom četvoricom.

Igrači Lujvila su titulu posvetili svom teško povrijeđenom saigraču Kevinu Veru, koji je doživeo dvostruki otvoreni prelom potkoljenice na meču protiv Djuka. Ver je, na kraju meča, imao čast da ponese kući mrežicu sa jednog od koševa.

“Oni su moja braća. Završili su posao. Veoma sam ponosan na njih, veoma ponosan”, naglasio je Ver.

Henkok je proglašen za najboljeg igrača “fajnl-for a”. On je u polufinalu postigao 20 poena protiv Vičita stejta, a u finalu 22 uz fenomenalan šut za tri poena na obje utakmice (10-8).

“Ušli smo u pravi rat sa odličnom ekipom Mičigena. Bila nam je potrebna serija poena. Nekoliko utakmica za redom smo se tako vraćali iz minusa. Samo je trebalo da sačekamo naše vrijeme i napravimo seriju”, istakao je Henkok.

Najtrofejniji tim u univerzitetskoj košarci u Americi je i dalje UCLA, univerzitet iz Los Anđelesa, sa 11 titula.

Tri manje osvojio je Kentaki, dok su Sjeverna Karolina i Indijana po pet puta bili šampioni.

Bonus video: