Rasterećenost adut „crvenih”

Košarkaši Crne Gore u posljednjem meču prve runde kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo gostuju Sloveniji
0 komentar(a)
Košarkaši Crne Gore, Foto: Fiba.basketball
Košarkaši Crne Gore, Foto: Fiba.basketball
Ažurirano: 01.07.2018. 10:05h

Na jednoj strani osam igrača koji su se sa Slovenijom popeli na krov Evrope, doduše bez četvorice iz startne postave. Na drugoj šest Crnogoraca koji su na tom šampionatu ispali u osmini finala, kada ih je oduvala Letonija, a među šestoricom odsutnih su Bojan Dubljević, Nikola Vučević,Tajris Rajs...

Kada se još zna da je „dežela“ praktično u istom sastavu u kojem će večeras napasti „crvene” slavila u Podgorici sa 75:63 (nema samo Gašpera Vidmara), i to protiv jače ekipe nego što Zvezdan Mitrović sada ima na raspolaganju, onda je jasno ko je favorit.

Ali, u sportu su iznenađenja česta i moguća i zato niko ne smije unaprijed da otpiše Crnu Goru pred posljednji meč prve runde kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Uostalom, Milko Bjelica i drugovi će imati veliki motiv - pobjeda im ostavlja nadu u senzaciju i vizu za Kinu, poraz ih otpisuje.

Naime, Španija će grupu I početi sa osam bodova, nedostižna će biti i Turska sa sedam, ali bi Letonija, Ukrajina i Slovenija (pred posljednje kolo imaju sigurnih pet) mogli da budu „uhvaćeni“ u slučaju pobjede. Poraz bi Mitrovićev tim ostavio na četiri boda i misija Kina 2019. bi bila nemoguća.

Ali, cilj je već ispunjen, jer je pobjedom nad Bjelorusijom u četvrtak u Nikšiću (80:69) obezbijeđeno bar još šest utakmica.

"Dobra je stvar što igramo bez pritiska. Slovenija je kvalitetnija ekipa od nas, pobijedila nas je u Podgorici, ali možemo da tražimo šansu u rasterećenosti. Svako svakoga može da dobije, nadam se da ćemo da pružimo dobru igru", naglasio je Nemanja Radović.

U februaru su izabranici Radovana Trifunovića, nasljednika šampiona Evrope Igora Kokoškova, u „Morači” meč prelomili sa nekoliko trojki u posljednjoj četvrtini.

"Imali smo dosta dobrih momenata u tom prvom meču, ali su Slovenci u ključnim trenucima pogodili nekoliko trojki i prelomili utakmicu. Sada moramo od početka da igramo agresivno, vidjećemo kako će sve to da izgleda", poručio je krilni centar španskog Obradoira.

U odsustvu veoma snažnog Vidmara, šansu u reketu bi mogao da iskoristi centar Budućnost Volija Filip Barović.

"Dosta rasterećeni idemo u Ljubljanu, ako nam se ukaže prilika pokušaćemo i da pobijedimo. U Podgorici smo bili blizu. Znamo sve igrače Slovenije, nema razloga da se dobro ne pripremimo i ne odigramo dobar meč", poručio je 27-godišnji Nikšićanin.

Meč u „Stožicama” počinje u 20 časova.

Bonus video: