ABA liga i Evroliga postigli dogovor

Na jesen će u Evroligu prvi iz ligaškog dijela takmičenja kao i šampion fajnl-fora, dok će u kvalifikacije sljedeći najbolji iz ligaškog dijela
0 komentar(a)
ABA liga logo, Foto: Abaliga.com
ABA liga logo, Foto: Abaliga.com
Ažurirano: 05.03.2013. 14:00h

Evroliga je dala odgovor čelnicima ABA lige na pitanje koji klubovi iz regionalne imaju pravo nastupa u najelitnijem takmičenju na Starom kontinentu.

Na jesen će u Evroligu prvi iz ligaškog dijela takmičenja kao i šampion fajnl-fora, dok će u kvalifikacije sljedeći najbolji iz ligaškog dijela.

Ovo pravilo će važiti samo za ovu sezonu, a od naredne će samo finalisti F4 moći u Evroligu.

Ako tim koji bude najbolji u ligaškom dijelu sezone ne ispunjava uslove koje spadaju u trenutni minimum za B–licencu, Evroliga će primjeniti sopstvena pravila o konačnom poretku.

To konkretno znači da mjesta u Evroligi u sljedećoj sezoni dobijaju finalisti završnog turnira, a da u kvalifikacije od dva tima koja su izgubila u polufinalu završnog turnira ide onaj klub koji je zauzeo bolje mjesto u ligaškom dijelu ABA lige.

Uslovi su: dozvoljena udaljenost od međunarodnog aerodroma je po pravilima Evrolige 100 kilometara, dva hotela sa četiri zvjezdice i međunarodni aerodrom, dvorana kapaciteta minimum 5.000 mjesta za sjedenje.

Predsjednik ABA lige Radovan Lorbek zahvalio se Evroligi na razumijevanju.

“Veoma smo zahvalni Evroligi za njihovo razumijevanje situacije u kojoj se nalazimo. Zahvaljujući našim jakim radnim vezama sa elitnim takmičenjem, uspjeli smo da potpišemo ugovor, vitalan za klubove iz regiona. Sporazum koji smo postigli dozvoljava učesnicima ABA lige, koji trenutno ne ispunjavaju sve uslove učešća u Evroligi 2013/14, da se registruju kao domaćini u drugom gradu ili drugoj dvorani. To je veoma važan princip, koji smo branili čitavim tokom pregovora”, naglasio je Lorbek.

Bonus video: