Ako igra Mirotić, Ibaka ne može

Španci igraju na tu kartu da se Mirotić košarkaški razvio u Španiji. On je u Madrid stigao kao 15-godišnjak, a španski pasoš je dobio 2010, kada je debitovao za mladu selekciju
92 pregleda 8 komentar(a)
Nikola Mirotić, Foto: FIBA Europe/Ciamillo Castoria
Nikola Mirotić, Foto: FIBA Europe/Ciamillo Castoria
Ažurirano: 05.03.2013. 12:38h

Odmah nakon završetka Olimpijskih igara u Londonu, na kojima je njihova selekcija osvojila srebrnu medalju, čelnici Košarkaške federacije Španije počeli su da lobiraju kod Fibe i Fiba Evropa, da se od EP u Sloveniji omogući da dva naturalizovana igrača mogu da igraju za jednu selekcije.

Na ovaj potez su se odlučili iz razloga što žele da i Nikola Mirotić, pored Serža Ibake, obuče dres „crvene furije”.

Rođeni Podgoričanin do sada nije dobijao šansu u najboljoj selekciji, jer je prednost imao krilni centar Oklahome. Međutim, kako sada stvari stoje, mala je šansa da čelnici Svjetske košarkaške federacije promijene odluku.

"Ako igra Mirotić, onda ne može Ibaka. Znam šta je rekao Saes, prenio mi je to i Patrik Bauman, ali postoje pravila koja moraju da se poštuju. Međutim, nikada ne znam da li će u budućnosti biti drugačije", rekao je za “As” Ivan Mainini, prvi čovjek Fibe.

Španci igraju na tu kartu da se Mirotić košarkaški razvio u Španiji. On je u Madrid stigao kao 15-godišnjak, a španski pasoš je dobio 2010, kada je debitovao za mladu selekciju.

"Mislim da imamo legalno pravo da i Mirotić i Ibaka igraju za Španiju. To se ne odnosi samo na njih nego i na 17-godišnjeg Iliamu Diopa, koji se igrački razvio u Vitoriji", istakao je prvi čovjek španske kuće košarke Hoze Luis Saes.

Ipak, Mainini ne dijeli mišljenje Saesa.

"Moram da pohvalim Špance kako sada rade sa mladima. Mislim, ipak, da ne treba da se dozvoli da po dva naturalizovana košarkaša igraju za jednu selekciju. Ako se to desi i udruži se sa novcem, onda će oni koji mogu da plate otići u Senegal, Kinu, Ameriku... i kupiti igrače. Tada do izražaja neće doći rad, već platežna moć - objasnio je Francuz.

Bonus video: