Marko Popović: Meč sezone

"Imaju 12 odličnih igrača i na nama je da pokušamo da im pariramo na najbolji mogući način i iskoristimo svaku šansu koja nam se ukaže da osvojimo dva nova boda", kaže Popović
86 pregleda 2 komentar(a)
Marko Popović, Foto: Savo Prelević
Marko Popović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.03.2013. 14:46h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Kragujevac - Grad u srcu Srbije, grad na obalama Lepenice, mjesto je gdje Budućnost Voli, vjerovatno, rješava sudbinu plasmana na završni turnir ABA lige. Pobjeda nad Radničkim bi širom otvorila vrata trećeg uzastopnog fajnl-fora i donijela veliki uspjeh za renovirani sastav iz Podgorice.

Ta činjenica je sama po sebi dovoljan motiv za igrače crnogorskog šampiona da još jednom ove sezone nadmaše sebe i pobijede jednu od najboljih ekipa u ABA ligi i to na njenom terenu.

Međutim, zadatak neće biti nimalo lak. Kragujevčani odavno ne znaju za poraz pred svojim navijačima, što jasno ukazuje na kakvom će iskušenju biti Budućnost Voli. Ali, imali su „plavi“ čitavu nedjelju da se odmore, poslože kockice i nađu dobitnu kombinaciju za Kragujevčane.

"Sigurno da ima da se igra i poslije tog meča, bez dileme, i svašta se može izdešavati bez obzira na ishod susreta. Radnički igra odlično, u pitanju je izuzetno kvalitetan tim, sa 12 igrača koji su moćni da u svakom trenutku u oba pravca pokažu kvalitet. Kako igraju u posljednje vrijeme je za svaku pohvalu, a na domaćem terenu, osim u početnoj fazi kada su imali dva poraza, i nakon promjena u timu, savladali su sve protivike i uz podršku navijača pokazuju kvaltet koji imaju".

"Pokušaćemo da protiv izvanredne napadačke ekipe, koja ima sve parametre da i u odbrani igra kvalitetno sa sjajnim atletskim predispozicijama, odigramo najbolje što možemo i da iskoristimo svaku šansu za pobjedu, koja nas se ukaže", kaže Dejan Radonjić, trener Budućnost Volija.

Alfa i omega Radničkog je Aleksandar Ćapin, igrač oko koga se sve vrti u četi nekadašnjeg trenera Podgoričana Miroslava-Mute Nikolića. Ipak, nije samo on prijetnja za goste. Tu su sjajni Teriko Vajt, Stefan Sinovec, crnogorski reprezentativac Miloš Birosov, Bojan Krstović, Stiven Marković... Jednostavno, teško je naći slabu tačku u igri Kragujevčana.

"Izdanja koja su pokazali u posljednje vrijeme ukazuju na to da su dobro složeni, individulano jaki. Protiv Širokog su odigrali gotovo briljantno i čeka nas izuzetno težak zadatak. Međutim, došli smo u Kragujevac mirne glave, sa željom da odigramo najbolje što možemo u ovom trenutku. Odbrambeno moramo biti na visokom nivou svih 40 minuta, a i koncentracija mora biti maksimalna", istakao je Radonjić.

Kapiten Marko Popović opominje da njega i saigrače u dvorani „Jezero“ čeka težak zadatak, jer je, praktično, odlučujući za plasman među četiri najbolja tima.

"Biće to, bez sumnje, težak meč i za nas i za njih. Oni duel sa nama najavljuju već dva kola. Ovo je i za njih i za nas meč sezone. Biće teško, radi se o opasnom protivniku, posebno na svom terenu, ali ulazimo u duel maksimalno motivisani, sa željom da odigramo najbolje što možemo i da pokušamo da ih iznenadimo", kaže Popović.

Odbrana, najveći adut „plavih“, biće na posebnom ispitu, jer je Radnički najbolja napadačka ekipa u ligi sa prosjekom od 81,59 ubačenih poena po meču.

"Izuzetna su napadačka ekipa i bukvalno od pleja pa do centra svi dobro šutiraju za tri poena. Imaju sjajnu bekovsku liniju, na pleju iskusnog Aleksandra Ćapina, jednog od najboljih igrača lige, od koga u velikoj mjeri zavisi igra Radničkog. Ali, ne želimo da izdvajamo pojedince, imaju 12 odličnih igrača i na nama je da pokušamo da im pariramo na najbolji mogući način i iskoristimo svaku šansu koja nam se ukaže da osvojimo dva nova boda", zaključio je Marko Popović.

Budućnost Voli i Radnički trenutno dijele 3. i 4. mjesto na tabeli ABA lige sa po 14 pobjeda i osam poraza. U prvom dijelu sezone Podgoričani su kod kuće slavili sa 80:78. Šansu za plasman na finalni turnir ima još petoplasirani Partizan, koji ima pobjedu manje, a poraz više u odnosu na Budućnost Voli i Radnički.

Krstović: Pažnja na Aleksu i Vitkovca

Koliko Kragujevčani pridaju važnosti meču protiv Podgoričana, pokazuje i podatak da je uprava kluba odlučila da ulaz bude slobodan, kako bi igrači imali što veću podršku sa tribina. A jedan od aduta Kragujevčana biće Bojan Krstović, prošle sezone član upravo Budućnost Volija.

"Budućnost ima svoj specifičan sistem. Trener Radonjić jako dobro vodi tim, što pokazuju dobri rezultati protekle tri godine, kako u Jadranskoj ligi, tako i u ULEB kupu. Oni jedini igraju Evrokup sada, prošli su u četvrtfinale. I ove godine je to kvalitetna ekipa. Akcenat u igri im je na odbrani, to pokazuje i statistika, primili su najmanje poena u ABA ligi. Ako bih morao da izdvajam igrače, to su svakako Aleksa Popović i Čedomir Vitkovac, oni najviše igraju i u dobroj su formi".

"Popović je, na primjer, u posljednjem kolu Zadru dao 29 poena. Krasi ih, prije svega, timska košarka. Sa druge strane, mi smo u naletu, u dobroj smo formi, pobijedili smo u posljednjih šest utakmica, pa se nadamo da ćemo na krilima tih pobjeda i podrške publike da odbranimo domaći teren", istakao je iskusni Krstović.

Parovi

Subota

Radnički - Budućnost Voli (21.00)

Crvena zvezda - Cibona (17.00)

Split - Široki (19.00)

MZT Skoplje - Zadar (21.00)

Nedjelja

Cedevita - Partizan (17.00)

Ponedjeljak

Igokea - Solnok (20.30)

Sinoć

Olimpija - Krka 00:00

Bonus video: