Evroliga i ABA liga traže kompromisno rješenje

"Zbog trenutne situacije, Evroliga je u razgovorima sa predsjednikom ABA lige kako bismo pronašli rješenje koje će se odnositi samo na ovu sezonu"
0 komentar(a)
ABA liga logo, Foto: Abaliga.com
ABA liga logo, Foto: Abaliga.com
Ažurirano: 25.02.2013. 16:59h

Rukovodstvo Evrolige saopštilo je da je pravilnik ovog takmičenja jasan i da bi prema njemu finalisti fajnl-fora Jadranske lige naredne sezone trebalo da učestvuju u elitnom takmičenju, ali da će zbog cjelokupne zbrke sa čelnicima regionalnog takmičenja pokušati da pronađu kompromisno rešenje, samo za tekuću sezonu.

"Evroliga želi da ispravi izjave gospodina Josipa Bilića, koje su se pojavile u medijima za vikend. Želimo da pojasnimo da se pravilnikom Evrolige odlučuje ko će se plasirati u EL, a ne statutima nacionalnih takmičenja. Takav je slučaj i u ostalim međunarodnim takmičenjima", navodi se u saopštenju koje je obajvljeno na sajtu Evrolige.

Međutim, kako se navodi, postoji mogućnost da se ove sezone napravi kompromis, s obzirom na to da su klubovi u Jadranskoj ligi započeli sezonu sa pravilom da pobjednik ligaškog dijela ide direktno u Evroligu.

"Zbog trenutne situacije, Evroliga je u razgovorima sa predsjednikom ABA lige kako bismo pronašli rješenje koje će se odnositi samo na ovu sezonu, kako bismo zaštitili sportske interese klubova koji ove sezone nastupaju u Jadranskoj ligi. Kada dođemo do rješenja, ono će biti objavljeno, a to će se desiti u narednih nekoliko dana", zaključuje se u saopštenju.

Evroliga je uz saopštenje objavila pravilnik, gdje piše da se plasman u nacionalnom prvenstvu, odnosno, u ovom slučaju glavnom takmičenju, određuje od početka do kraja, uključujući regularnu sezonu i plej-of.

To znači da se definicija šampiona, drugoplasiranog i trećeplasiranog u Jadranskoj ligi određuje utakmicama fajnal-fora.

U svakom slučaju, za sada je izvjesno da će iz Jadranske lige dva tima direktno u Evroligu, a jedan u kvalifikacije.

Na tabeli Jadranske lige trenutno vodi Igokea, ispred Crvene zvezde, Budućnosti, Radničkog i Partizana.

Bonus video: