Bertomeu: Finalisti ABA lige idu u Evroligu

Maljković i Bartomeu su dugogodišnji prijatelji, a srpski trener je iskoristio svoj odnos sa prvim čovjekom Evrolige i saznao kakvi su planovi što se tiče prohodnosti u elitno takmičenje iz ABA lige
1 komentar(a)
Đordi Bertomeu, Foto: Europeanceo.com
Đordi Bertomeu, Foto: Europeanceo.com
Ažurirano: 25.02.2013. 08:49h

Ako je i bilo dileme ko će naredne sezone iz ABA lige igrati u Evroligi, dileme su riješene.

Naime, kako je za „Sportski žurnal“ izjavio Božidar Majlković, finalisti regionalnog takmičenja izboriće plasman u elitno takmičenje.

Iskusnom stručnjaku to je saopštio Đordi Bertumeu, prvi čovjek Evrolige.

Bertomeu je istakao i da će trećeplasirani tim sa završnog turnira ići u kvalifikacije i tako demantovao riječi čelnika ABA lige, koji već mjesecima tvrde da će u elitno takmičenje ići prvoplasirana ekipa iz ligaškog dela sezone i osvajač ABA lige.

Prethodno je Dijego Fernendes, direktor za komunikacije tog Evrolige, nagovijestio takav rasplet.

Maljković i Bartomeu su dugogodišnji prijatelji, a srpski trener je iskoristio svoj odnos sa prvim čovjekom Evrolige i saznao kakvi su planovi što se tiče prohodnosti u elitno takmičenje iz ABA lige.

"On je veliki šef, rijetko se javlja na telefon. Nedvosmisleno mi je potvrdio da će samo finalisti ABA lige direktno u Evroligu, a da će trećeplasirani u kvalifikacije", rekao je Maljković.

U propozicijama ABA lige ističe se da će dvije najbolje plasirane ekipe na kraju takmičenja izboriti plasman u Evroligu, ali postoje različita tumačenja tog pravila.

Čelnici ABA lige su istakli da su za njih to ekipa koja završi ligaški dio na prvom mjestu i šampion, dok će u kvalifikacije ići sljedeća ekipa po plasmanu na tabeli poslije 26 kola.

"To nije sporno, ali ABA je članica Evrolige i mora da poštuju njihova pravila. Ranije su Turska i Francuska bili izuzetak, ali je Bertomeu i to promenio. Smatra da se moraju poštovati pravila lige, i u tome je izričit", objasnio je Majljković.

On je na kraju dodao da sada slijedi sastanak Bertomeua sa Radovanom Lorbekom, predsjednikom ABA lige, i Romanom Liscem u ponedeljak, a da će zvanično saopštenje Evrolige biti izdato do petka.

Bonus video: