Ivanović: Odbrana drži ključ meča

"Zadar je pokazao kvalitet ove sezone i borba za opstanak je neočekivana, jer uspjeli su da savladaju i najjače ekipe", naglašava Dejan Radonjić
5 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2013. 08:49h

Na krilima još jednog istorijskog uspjeha, odnosno plasmana u četvrtfinale Evrokupa, košarkaši Budućnost Volja otputovali su za Zadar, gdje ih večeras očekuje duel protiv istoimenog rivala.

Meč je izuzetno važan za oba tima, Podgoričani bi pobjedom ostali u trci za završni turnir, dok Dalmatinci vode bitku da izbjegnu posljednje mjesto na tabeli, odnosno ispadanje iz ABA lige.

Slab plasman ekipe Ante Nazora ne zavarava nikoga u taboru „plavih“.

Podatak da su pred Zadranima oružje položile sve ekipe iz vrha tabele, jasno ukazuje da se radi o kvalitetnom timu i da će Podgoričani morati da pruže još jednu dobru partiju ako žele da trijumfuju.

"Zadar je pokazao kvalitet ove sezone i borba za opstanak je neočekivana, jer uspjeli su da savladaju i najjače ekipe. Igokeu, koja je možda u najboljoj formi, Partizan, Crvenu zvezdu ubjedljivo, Cedevitu u Zagrebu. Savladati takve ekipe, sigurno može samo tim koji ima veliki kvalitet. Poznato je da je Zadar godinama “vruć“ teren, publika je već prepoznatljivo uz svoj tim i moraćemo da stavimo pod kontrolu njihov individualni kvalitet ukoliko želimo da ih savladamo. Svjesni smo da neće biti nimalo lako, ali vjerujem da ćemo biti koncentrisani, što će biti možda i opterećenje poslije Banvita, i da ćemo biti u stanju da pružimo dobru partiju", ističe trener crnogorskog šampiona Dejan Radonjić.

Zadrani su tim koji čini spoj mladosti i iskustva i koji zna da kazni svaku grešku rivala. Zbog toga će biti važno da gosti budu maksimalno koncentrisani.

"Bariša Krasić, Romeo Trevis, Ive Ivanov su iskusni igrači, a tu su i mladi Ante Delaš, Marko Ramljak, potom plejada talentovanih igrača, koji su dolaskom Vedrana Morovića dobili dodatni kvalitet na mjestu organizatora igre. Sigurno da je to tim koji ima kapacitet da igra izuzetno kvalitetno u napadu, što je koncept zadarske košarke od postojanja. Zato će i ovaj tim pokušati da nam prijeti, pa ćemo morati odbranu da odigramo na visokom nivou, kako im ne bismo dozvolili da pogađaju u serijama. Goran Vrbanc je izvanredan, u stanju je da sa visokim procentom šutira za tri poena, Trevis je u vrhu po svim statističkim parametrima, a Franko Kaštropli igra možda i najstandardnije od svih, donio im je kvalitet u unutrašnjoj igri. U svakom slučaju, ekipa za respekt i moramo biti spremni na sve izazove. Ali, koliko budemo fokusirani na igru svih 40 minuta, mislim da imamo šansu da dobijemo", jasan je Radonjić.

U prvom odmjeravanju snaga, sredinom novembra prošle godine, Budućnost Voli je lako izašla na kraj sa Zadrom (76:60). Sada je zadatak daleko teži.

"Vrlo važan meč za oba tima igramo u gradu košarke, na “vrelom“ terenu i sigurno da nas čeka težak zadatak. Oni su dobili Igokeu, Partizan, Crvenu zvezdu, Cedevitu, a nadam se da mi nećemo biti sljedeći u tom nizu. Ako odbrana bude na nivou prethodna dva meča, protiv Širokog i Banvita, mislim da imamo šansi da slavimo. Maksimalno smo motivisani, jer smo svjesni važnosti duela. Veliki uspjeh protiv Banvita i plasman u četvrtfinale Evrokupa su nas dodatno motivisali. Pokušaćemo da iskoristimo veliko samopouzdanje koje imamo, kao i želju da dođemo do pobjede. Nadam se da ćemo biti koncentrisani svih 40 minuta, a u toj situaciji imali bismo velike šanse da slavimo", objasnio je mladi plej Nikola Ivanović.

Nazor: Ne smijemo gubiti lopte

Ante Nazor, šef struke Zadra, kao najveći kvalitet Podgoričana ističe odbranu i podatak da su ekipa koja prima najmanje poena po meču.

"Agresivna odbrana na svim pozicijama je njihov veliki kvalitet. Treba da se prilagodimo na taj način igre. Ne smijemo ići u one naše egzibicije, kada imamo dosta izgubljenih lopti. Jako su dobri na vanjskim pozicijama, kako na jedinici, tako i na šuterskoj i krilnoj. Sada se nekako izdvaja Aleksa Popović, kao realizator i kreator njihovih napada, ali i svi ostali su kvalitetni igrači. I oni koji nisu u prvom planu imaju jak radni dio, posebno na poziciji pleja. Imaju dva kvalitetna Amerikanca, Di Bosta i Džeralda Lija, te iskusnog Čedomira Vitkovca, koji dominira i unutra i spolja. Moramo se dobro pripremiti na kolektivnu odbranu, da im odgovorimo na pravi način", objasnio je Nazor.

Raspored

Danas

Zadar - Budućnost Voli (21)

Krka - Crvena zvezda (19)

Sjutra

Široki - Radnički (20.30)

Sinoć

Cibona - Split 81:73

Solnok - Cedevita 64:59

Partizan - Olimpija 71:73

Petak

MZT Skoplje - Igokea 77:81

Galerija

Bonus video: