KK Budućnost Voli: Senzacija svake sezone

"Odlično smo uklopljeni, funkcionišemo kao pravi tim, trener zaslužuje sve pohvale što nas je tako sklopio", istakao je 27-godišnji Strahinja Milošević
120 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 22.02.2013. 12:36h

Sanjali su drugo uzastopno četvrtfinale Evrokupa, maštali o magičnih plus devet protiv ekipe koja dijeli 1. mjesto u šampionatu Turske...

Da se snovi često pretoče u stvarnost, najbolji dokazu su košarkaši Budućnost Volija - iako imaju jedan od manjih budžeta, Podgoričani su ušli među osam najboljih, i to tako što su u „Morači” praktično „progutali” Banvit.

Konačnih 66:50 najbolje pokazuju da je odbrana bila praktično perfektna. Tim Orhuna Enea je u glavni grad Crne Gore stigao kao najefikasnija ekipa takmičenja (prosjek 86,3), a protiv izabranika Dejana Radonjića je postigao svega 21 poen do početka 25. minuta!

"Taktika je, u principu, uvijek da se forsira dobra i čvrsta odbrana. Ne možemo uvijek idealno da je odigramo kao u srijedu veče, moramo da primimo neki koš, ali je protiv Banvita sve bilo na zaista visokom nivou. Osim što smo bili fizički veoma dobro pripremljeni, bili smo spremni i za njihov sistem igre. Znali smo od koga prijeti opasnost, zaustavili smo njihove glavne igrače Mehiju i Dejvisa, kao i Štimca. Svi su odigrali ispod nivoa", kaže jedan od heroja pobjede Strahinja Milošević.

Podgoričani su pokazali da su i psihički veoma stabilni, pošto su u meč ušli svjesni činjenice da im samo pobjeda od devet koševa razlike garantuje plasman u četvrtfinale.

Kada su prvi put probili magičnu granicu sredinom druge četvrtine, nijednom nisu dozvolili Banvitu da se vrati u život.

"Bili smo rasterećeni, ali željeli smo da probamo da stignemo do četvrtfinala. Odlično smo otvorili utakmicu, vidjeli smo da možemo da se nosimo sa njima. Očekivali smo njihovu reakciju nakon poluvremena i 15 koševa razlike, ali smo čvrstom odbranom i dobrim, mirnim napadom zadržali prednost. Znali smo da nas jedino pobjeda od devet i više razlike vodi među osam najboljih, zadovoljni smo što smo sproveli plan", dodaje Milošević.

Rival u četvrtfinalu biće Lokomotiva Kuban iz Krasnodara, za koju igraju bivši košarkaši Panatinaikosa Aleks Marić i prvi asistent Evrokupa Nik Kalates, sjajni litvanski šuter Simas Jasaitis, njegov zemljak Mantas Kalnijetis, te odlični Amerikanci Derik Braun, Džimi Beron i Ričard Hendriks.

Kada se pogleda učinak tih sedam igrača, koji prosječno postižu od 9,7 do 16 poena, sigurno je da ostaje žal što nije izboreno 1. mjesto u grupi I i duel sa Spartakom iz Sankt Peterburga, čiji dres nosi bivši krilni centar Budućnosti Vladimir Dragičević. Šansa je propuštena u 4. kolu, kada je Budiveljnik u „Morači” slavio sa 77:75, iako je nekoliko puta imao 16 koševa minusa.

"U toj utakmici nismo uspjeli da zadržimo prednost, ali mislim da Spartak i Lokomotivu dijele nijanse. To su velike ekipe, a za nas je premija samo to što smo prošli u četvrtfinale. Znam pojedine igrače Lokomotive, ali ne znam kakav su tim. Sigurno je da ćemo se dobro pripremiti i probati da uradimo nešto više".

Bivši košarkaš Vojvodine, Partizana i Crvene zvezde priznaje da na početku sezone nije vjerovao da Budućnost može ovako daleko da dogura.

"Kada sam se pojavio prvi put, u ekipi nisu bili reprezentativci Crne Gore, a nije se priključio ni Džerald Li, tako da nisam očekivao ovakav uspjeh, koji je zaista veliki. Čeda (Vitkovac, op.a.) me je uputio da trener Radonjić priprema ekipu tako da je svaki igrač bitan i ima uticaja u igri, tako da smo kao tim izuzetni. Igramo požrtvovano, na veoma visokom nivou, a stalno su iskakali pojedinci poput Čede, Alekse Popovića ili Džeralda, koji je igrao fantastično jedan dio sezone. Odlično smo uklopljeni, funkcionišemo kao pravi tim, trener zaslužuje sve pohvale što nas je tako sklopio", istakao je 27-godišnji Novosađanin, koji je zahvalio i publici.

"Moram da pohvalim navijače. Razumjeli su važnost utakmice sa Banvitom, konstantno su navijali, a u pojedinim momentima su nam zaista pomogli, jer su bili veoma bučni".

Meč protiv Radničkog je odlučujući u ABA ligi

Do prve utakmice četvrtfinala Evrokupa sa Lokomotivom Kuban, koja se igra 6. marta u „Morači”, košarkaše Budućnost Volija čekaju dva možda i najbitnija meča u dosadašnjem toku sezone - gostovanja Zadru i Radničkom u ABA ligi.

Ako pobijede u Dalmaciji i Šumadiji, puleni Dejana Radonjića bi praktično osigurali plasman na fajnl-for.

"Završnica je takmičenja, praktično sve utakmice su ključne. Meč sa Zadrom je veoma bitan, a sa Radničkim najbitniji, jer nam je to direktni konkurent za 4. mjesto. Taj duel će praktično odlučivati ko će ići na fajnl-for. To su dva veoma teška ispita, moramo da se dobro pripremo i dovoljno odmorimo. Imamo vremena da oporavimo i tijela i glave nakon ovog velikog uspjeha, ali ne želim ništa da najavljujem i procjenjujem kakve su nam šanse", kaže Strahinja Milošević.

Bunić mi je pravio „livade”

Strahinja Milošević je od svog prezimenjaka Milana, od kojeg je stariji tačno dan (rođeni su 25. i 26. septembra 1985. godine u Novom Sadu, odnosno Bileći), u srijedu veče morao da preuzme ulogu - kada je bivši košarkaš Slobode iz Tuzle, Crvene zvezde i Bosne ušao u problem sa prekršajima, Strahinja je zaigrao na mjestu četvorke. I bio je odličan...

"Igram na treninzima i trojku i četvorku, zbog čega ne mogu reći da nisam očekivao da ću pokrivati poziciju krilnog centra. U prednosti sam brzinom u odnosu na četvorke, ali imam manjak visine i skoka u odnosu na njih. U nekim momentima je najvažnija bila brzina prilikom prodora, a i Bunić mi je blokom pravio „livade”", uz osmijeh kaže stariji Milošević. Igrač koji ima iskustvo iz Evrolige dok je nosio dres Partizana spektakularnim zakucavanjem preko Čaka Dejvisa praktično je prelomio meč.

Malo je nedostajalo da „popije” rampu, ali je smogao snage da ugura loptu u koš.

"Nemam strah od rampe, nije me sramota da me neko „zalijepi”. Nisam se plašio ni u toj situaciji, kad se sve dobro namjesti bude dobra slika, pa bila to rampa ili dobro „kucanje”", zaključio je Milošević.

Galerija

Bonus video: