Budućnost Voli protiv Banvita sanja 10 razlike

"Imamo želju da prođemo, a ukoliko to želimo moramo da pobjeđujemo jake i bolje ekipe od sebe", objasnio Čedomir Vitkovac
7 komentar(a)
Čedomir Vitkovac, Foto: Luka Zeković
Čedomir Vitkovac, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.02.2013. 01:18h

Sve što su do sada uradili košarkaši Budućnost Volija u Evrokupu se zaboravlja, sve staje u današnjih 40 minuta.

Sve staje u meč u kome traže prolaz u četvrtfinale i svoj trenutak slave. To je sam po sebi veliki motiv za “plave”, a dodatni je što protiv sebe imaju fantastičan tim i trijumf protiv takve ekipe bi i te kako podigao rejting kluba i igrača.

Ipak, Podgoričani su svjesni da ih čeka težak zadatak, jer moraju da jure trijumf sa 10 ili više razlike kako bi drugi put uzastopno izborili plasman među osam najboljih.

"Jasno je da je Banvit najkvalitetniji tim u našoj grupi. Iz godine u godinu pojačavaju svoj kvalitet. Taj klub u jednom intervalu nije ni postojao, ali u posljednjih nekoliko godina, ulažući sredstva, organizaciono i kvalitetom idu do pozicije da će vjerovatno u nekom narednom periodu biti dio Evrolige. Prvo mjesto u domaćem prvenstvu jasno ukazuje na to, a niz pobjeda koje su napravili govori da su u dobroj formi i da nas očekuje lijepo košarkaško veče", objašnjava Dejan Radonjić, trener Budućnost Volija.

Gledajući pojedinačni kvalitet, pobjeda sa dvocifrenom razlikom za “plave” je gotovo nemoguća misija. Međutim, u podgoričkom timu ističu da su spremni da naprave čudo.

"Ne treba trošiti riječi o kvalitetu Banvita. Stvari su, kada je kvalitet u pitanju, potpuno jasne, ali teren je prilika da napravimo i neke nerealne stvari. To što igramo meč za prolaz fantastičan je rezultat, to je rezultat za divljenje. Zadovoljstvo je da igramo protiv Banvita za prolaz među osam najboljih", ističe Radonjić.

Strateg crnogorskog šampiona se nada da će njegovi izabranici imati i veliku podršku sa tribina.

"Prilika je da protiv takvog protivnika pružimo dobru partiju i pokušamo da ga savladamo. Potrebna je podrška navijača, nadam se da će biti lijep ambijent u kojem će svi moći da uživaju.

Od Čedomira Vitkovca, najiskusnijeg igrača Budućnost Volija, očekuje se da povede tim ka velikom uspjehu.

"U goste nam dolazi vrhunska ekipa Banvita, cijele sezone je prva u turskom prvenstvu. Ekipa izuzetnih individualaca, imaju odlične igrače. Sve šta mogu da kažem je da imamo želju da se takmičimo i nadmećemo sa njima. Imamo želju da prođemo, a da bismo to ostvarili moramo da pobjeđujemo i jače ekipe od naše".

Krilni centar smatra da je najveća snaga njegovog tima želja za dokazivanjem i kolektivna igra.

"To mora da se vidi u odbrani. To je ekipa izuzetnih individualaca, svako od njih je sposoban da postigne 20 i više poena. Dokle god budemo držali njihove igrače pod kontrolom, bićemo u igri", zaključio je Vitkovac.

Duel počinje u 18 sati, a cijena karte je tri eura.

Pravdu će dijeliti Boris Rizik (Ukrajina), Roberto Kjari (Italija) i Marijus Ciulin (Rumunija).

U drugom meču grupe I, u istom terminu će se sastati Budiveljnik i Trijumf.

Štimac: Respektujem domaćina

Reprezentativac Srbije i nekadašnji centar Crvene zvezde Vladimir Štimac jedan je od najboljih igrača Banvita ove sezone.

U Evrokupu prosječno ubacuje 13,4 poena uz 7,1 skok i biće velika prijetnja za Podgoričane.

"Budućnost je jedna od najnezgodnijih ekipa i ja je lično respektujem, kao i trenera Dejana Radonjića. Sigurno je da će biti veoma teško, ali daćemo sve od sebe da dobijemo. Manji je pritisak na nama, jer nas i poraz do devet razlike vodi dalje. Međutim, ne treba da razmišljamo na taj način, jer bismo mogli ubjedljivo izgubiti. Ovo je izuzetno neugodan teren, Budućnost je dobra ekipa i ko ozbiljno ne uđe u utakmicu sa njima, može biti kažnjen. U nekim mečevima nisu imali ni sreće, ali su pokazali da mogu da igraju vrhunsku košarku", istakao je Štimac.

Iako je kvalitet na strani tima iz Bandirme, Turci su tek u finišu prvog meča srušili otpor Budućnost Volija.

"Nisu nas taktički iznenadili u prvom meču, ali igraju izuzetno nezgodno, igraju atipičnu košarku sa dosta trčanja. Nemaju puno visokih igrača koji zagrađuju koš, ali sve to nadoknađuju sjajnom borbom i agresivnošću svih 40 minuta. Uz sve to, Radonjić ih sjajno vodi".

Dvadesetpetogodišnji košarkaš smatra da bi igra u defanzivi mogla da bude presudna.

"Ako želimo da dobijemo, odbrana mora da bude izuzetna. Čedomir Vitkovac, Nikola Ivanović, Aleksa Popović... su dobri igrači i znaju da kazne svaki propust u odbrani. Imaju, takođe, odličnu “pik en rol” igru i to rade skoro savršeno. Moramo naći rješenje da ih onemogućimo u tome", zaključio je Štimac.

Kalkulacije

Budućnost Voli će sigurno biti učesnik četvrtfinala Evrokupa ako dobije Banvit sa 10 i više razlike, bez obzira na ishod duela u Kijevu između Budiveljnika i Trijumfa, jer je međusobno bolja od obje ekipe.

I trijumf manji od 10 razlike vodi “plave” među osam, ali tada će morati da imaju pomoć Trijumfa.

Ukoliko naš šampon dobije minimalno, a Rusi slave u Kijevu do 19 razlike, Budućnost Voli bi otišla dalje kao drugoplasirana.

Ako Trijumf slavi do 25 razlike protiv Budiveljnika, a Budućnost Voli savlada Banvit sa šest, tada bi izabranici Dejana Radonjića otišli u četvrtfinale sa prve pozicije.

Poraz od Banvita i definitivno bi eliminisao Podgoričane iz daljeg toka takmičenja.

Bonus video: