DA NE BRUKAJU PORODIČNO IME

Ako se nešto ne promijeni, brat će tražiti da Kup više ne nosi ime Radivoja Koraća

"Košaraški savez Srbije mora da povede računa, ako to ne urade, zamoliću da nacionalni kup više ne nosi ime mog brata", rekao je Đorđe Korać za Blic od srijede
78 pregleda 3 komentar(a)
Prekid finale Kupa Srbije, Foto: B92
Prekid finale Kupa Srbije, Foto: B92
Ažurirano: 12.02.2013. 23:25h

Brat legendarnog košarkaša Radivoja Koraća, Đorđe rekao je da će tražiti da nacionalni kup više ne nosi ime njegovog brata, ako se ubuduće ne budu izbjegli incidenti kao onaj na ovogodišnjem finalu u Kragujevcu.

"Bilo mi je jako teško, ne samo meni, već i mojoj porodici. Pukla nam je košarka! I ovim putem bih zamolio ljude u Savezu da srede situaciju, da se ubuduće izbjegnu ovakvi skandali. Košaraški savez Srbije mora da povede računa, ako to ne urade, zamoliću da nacionalni kup više ne nosi ime mog brata. I ranije su se dešavali ovakvi incidenti, ali čini mi se nikad kao ovaj u Kragujevcu", rekao je Đorđe Korać za Blic od srijede.

Finalna utakmica ovogodišnjeg Kupa Radivoja Koraća između Crvene zvezde i Partizana prekinuta je u trećoj četvrtini pošto su izbili neredi na tribinama i terenu. Meč je nastavljen sjutradan pred praznim tribinama.

"Obezvrijedili su Kup Radivoja Koraća, koji se od 1972. do 2002. godine održavao kao veliko međunarodno takmičenje. Žalosno je bilo gledati ono divljaštvo, smatram da bi policija morala da hapsi izgrednike, a Savez, koji čine odgovorni i pametni ljudi, da se potrudi da se to više ne ponovi", istakao je Đorđe Korać.

Korać je kazao da je on, kao i cijela porodica, ipak ponosan na to što je pre 41 godinu dozvolio FIBA da Kup ponese ime njegovog pokojnog brata, a prije 11 godina i Košarkaškom savezu Srbije.

"Svi smo u porodici ponosni na to, ja sam bio inicijator, nisam dozvolio da se ime Radivoja zaboravi. Ipak, nije sve tragično, nadam se da će se sljedeće godine, ako zaprijete, preduhitriti sukobi, smiriti tenzije, prije svega između onih koji vode Crvenu zvezdu i Partizan. Bojazan i kod mene i ljudi koji su bliski našoj porodici postoji, ali nadam se i da će policija pravovremeno reagovati", kazao je on.

Na pitanje da li u današnjoj srpskoj košarci postoji neki igrač koji bi mogao da naslijedi Radivoja Koraća, njegov brat je kazao da je to teško.

"Teško, takvu nevjerovatnu glad za pobjedom i želju da postigne koš nisam vidio. Nije trpio poraze. Danas ne vidim da neko postiže koševe kao što je on radio, od table gotovo iz mrtvog ugla. Radivoje je bio i izvanredan rukometaš, stonoteniser, odličan strijelac, najbolji u Beogradu", kazao je Đorđe Korać.

Potpredsjednik KSS Dejan Tomašević izvinio se porodici i prijateljima Radivoja Koraća zbog nedavnih incidenata.

"Želim da se izvinim porodici i prijateljima Radivoja Koraća jer nismo na dostajan način opravdali ime Kupa", rekao je Tomašević.

Preporučujemo za Vas