Senzacija: Košarkaši Sutjeske osvojili Kup!

Tim Dušana Dubljevića je do nevjerovatne pobjede došao izvanrednom igrom u posljednjih šest minuta, kada je serijom 16:2 preokrenuo sa 53:48 na konačnih 64:55
214 pregleda 47 komentar(a)
Ažurirano: 09.02.2013. 19:11h

Čudo se dogodilo, košarkaši Sutjeske su srušili Budućnost Voli i osvojili Kup Crne Gore!

U nezaboravnom, istorijskom finalu, Podgoričani su izgubili prvi trofej u nezavisnoj Crnoj Gori, pošto su Nikšićani u Tivtu slavili sa 64:55 (20:16, 11:20, 12:12, 21:7).

Dogodilo se čudo - košarkaši Sutjeske su osvojili Kup Crne Gore, Budućnost Voli je prvi put u nezavisnoj Crnoj Gori ostala bez nekog domaćeg trofeja!

Slavlje igrača Sutjeske i njihovih navijača bilo je neopisivo, njihov uspjeh predstavlja najveću senzaciju u crnogorskoj košarci.

Izabranici Dušana Dubljevića su u finalu trijumfovali (64:55) odličnom igrom, posebno u finišu meča. Iako su u 34. minutu gubili 53:48, Nikšićani su tada zaigrali kao u transu, pa su do kraja meča napravli seriju 16:2 i osvojili prvi trofej u samostalnoj Crnoj Gori. Prethodnih šest godina, Budućnost Voli je osvajala duplu krunu.

"Čestitam mojim igračima, ginuli su na terenu i ovo je istorijiski uspjeh za nas. Odigrali smo maksimalno angažovano svih 40 minuta, a to je bio jedini način da se parira ekipi Budućnost Volija. Nismo se predavali ni kada smo imali sedam-osam poena minusa, borili smo se, a finiš smo odigrali fenomenalno. Veliki uspjeh smo napravili, a sada se okrećemo domaćem šampionatu", rekao je nakon meča Dubljević.

Tokom većeg dijela meča Budućnost Voli je vodila. “Plavi” su poveli u finišu prve četvrtine zahvaljujući nadahnutom Nikoli Ivanoviću (18:16) i prednost, praktično, nisu ispuštali do 36. minuta. U dva navrata u trećoj četvrtini Budućnost Voli je imala i sedam poena viška (43:36, 48:41), ali uporni igrači Sutjeske nisu dozvoljavali rivalu da se odlijepi i riješi pitanje pobjednika.

Ostaje neshvatljivo kako je Budućnost Voli pala u posljednjih šest minuta meča. Kod plus pet (53:48) potpuno su stali, došlo je do nervoze, što su Nikšićani znali da kazne. Do kraja meča samo je Strahinja Milošević pogodio sa linije penala, dok je Sutjeska, sa druge strane, lako pronalazila put do koša rivala. Do preokreta Nikšićani su stigli nešto više od četiri minuta prije kraja, kada je Radoje Vujošević pogodio trojku uz pomoć table (55:53). To je pokrenulo tim do velikog, istorijskog uspjeha.

U timu Sutjeske istakao se Marko Ćalić sa dabl-dabl učinkom (21 poen, 11 skokova), a dvocifreni su još bili talentovani Nikola Žižić (13 pogodaka), iskusni Darko Vujačić (13) i Vujošević (10, šest skokova). Ivanović (16 poena) i Čedomir Vitkovac (13) su bili najbolji u taboru Budućnost Volija.

"Čestitam Sujtesci na zasluženoj pobjedi, naišli smo na nadahnutog rivala. Nismo odigrali onako kako smo priželjkivali, nismo igrali onako kako smo se dogovorili. Ostaje nam da napravimo analizu ovog meča, a potom da se okrenemo važnom susretu koji imamo u Moskvi protiv Trijumfa u Evrokupu, a potom i protiv Širokog u ABA ligi", rekao je Dejan Radonjić, trener Budućnost Volija.

Ćalić je izabran za MVP igrača turnira, dok je Žižiću, članu mlađih reprezentativnih kategorija, pripala nagrada za najboljeg strijelca turnira sa 38 poena.

Galerija

Bonus video: