Crna Gora igra kao mi nekada

"Mislim da je sada rano pričati o rezultatu, ali sigurno da Crna Gora ima veliki kvalitet", ističe Teodosić za "Vijesti"
54 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 08.02.2013. 15:38h

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

Sankt Peterburg - Najveći broj košarkaša danas se bavi „kraljicom igara” zahvaljujući jednom ili dva kvaliteta koje posjeduju. Malo je onih koji imaju sve kvalitete koje jedan košarkaš može poželjeti. Međutim, iako u manjini, upravo oni čine ovu igru posebnom i omogućavaju nam da uživamo u svakoj sekundi između sudijskog podbacivanja lopte i zvuka sirene koji označava kraj košarkaškog spektakla.

Epiteti koji bi trebalo da se pripišu vrhunskom košarkašu umnogome zavise od pozicije na kojoj on igra. Vrhunski plejmejker bi, između ostalog, morao znati kako da na pravi način razigra saigrače, ali i znati kada je vrijeme da preuzme stvar u svoje ruke, morao bi da bude izuzetno smiren, hladne glave, ali istovremeno i da osjeti kada ekipa treba da ubaci u veću brzinu.

Sve zajedno izuzetno je teško uklopiti, ali ako neko misli da je to nemoguće, treba da ukuca na Youtubeu ime Miloša Teodosića i vidjeće da nije u pravu. Upravo je popularni Teo taj koji svojim plesom između reketa čini ovu igru tim što jeste i tjera djecu širom svijeta da uzmu narandžastu loptu u ruke.

Nevjerovatan osjećaj za asistenciju pokazao je na hiljade i hiljade puta. Kada je maštovitost u pitanju, Teo je po mnogima broj jedan u Evropi. O smirenosti koja za njegovih 25 godina zaista predstavlja čudo, ne treba trošiti riječi, jer i površni posmatrači zbivanja u sportu gledali su makar jednom kako igrač sa brojem četiri rješava utakmicu dok semafor odbrojava posljednje sekunde meča.

Upravo zbog te smirenosti Miloš Teodosić mnogima djeluje nadmen, međutim, da je to svjetlosnim godinama daleko od istine, plejmejker moskovskog CSKA i reprezentacije Srbije, pokazuje kako na svakom meču, tako i na svakom susretu sa navijačima, nije važno svog ili protivničkog kluba, kao i novinarima za koje je uvijek spreman da izdvoji koji minut svog vremena!

Sa reprezentacijom, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Sloveniji, nije išlo baš kako ste očekivali, ali to ne mora da znači da na EP nećete ostvariti dobar rezultat. Šta je, po Vašem mišljenju, bio razlog malo slabijih igara u posljednje vrijeme?

"Pa, sigurno da nismo pokazali naše pravo lice i da smo u neku ruku i podbacili u ovim kvalifikacijama, ali mislim da je najvažnije to što smo, na kakav-takav način, uspjeli da obezbijedimo odlazak na EP. Sigurno da smo ušli nekako opušteni u te kvalifikacije, ali i tu se pokazalo da u današnje vrijeme nema lakih protivnika. Kao da nismo bili motivisani, ali u svakom slučaju predstoji nam EP i mislim da je to velika šansa da se ispravimo za sve loše igre", kaže Teodosić za „Vijesti”.

Stručnjaci i javnost u Vašoj zemlji vjeruju da Srbija ima kvalitet za vrhunski rezultat u Sloveniji. Šta Vi mislite?

"Možda je upravo to i bio problem za nas u kvalifikacijama, jer smo mislili da nam nije mjesto tu gdje smo bili. Ali, šta je tu je, mislim da treba da se zaborave te kvalifikacije, ali da svakako treba da nam posluže kao opomena, da ne možemo igrati opušteno nijedan meč".

Reprezentacija Crne Gore je svojim rezultatom, bez poraza u grupi, iznenadila cijelu košarkašku Evropu. Kako gledate na izdanje Crne Gore u prethodnim kvalifikacijama, još kada se na sve doda činjenica da je bila oslabljena neigranjem takvih asova kao što su Nikola Peković i Nikola Vučević?

"Svi su mislili da su oni, a i bili su, izuzetno oslabljeni bez dva najbolja igrača. Međutim, oni su igrali kao što smo mi igrali prije tri-četiri godine u Poljskoj, pa u Turskoj. Zaista su igrali fenomenalnu košarku, između ostalog i nas zasluženo pobijedili dva puta. Sigurno da Crna Gora ima tim za respekt i biće jako teško igrati protiv njih".

Mislite li da bi i oni mogli da naprave neki bolji rezultat u Sloveniji, s obzirom na to da su i u prošlim kvalifikacijama za EP igrali izuzetno dobro, a zatim u Litvaniji potpuno podbacili?

"To zavisi od mnogo faktora, i za Crnu Goru, i za Srbiju, i za svaku drugu reprezentaciiju - kakvom stanju će biti igrači, da li će biti u formi, da li će neko biti povrijeđen, ko će se odazvati... Mislim da je sada rano pričati o rezultatu, ali sigurno da Crna Gora ima veliki kvalitet".

Od prvog dana ste u reprezentaciji, spremni da pružite maksimum za svoju državu. Ima, međutim, dosta primjera da se vrhunski igrači ne odazivaju baš uvijek pozivu reprezentacije. Kako to komentarišete?

"Mislim da smo mi kroz mlađe generacije naučili da je reprezentacija stvarno nešto posebno, i eto, to traje i do dan danas. Ja sam rekao da ću uvijek biti spreman da igram za svoju zemlju i davati sve od sebe, naravno, kad god njoj budem potreban. Nikada nisam, niti ću ikada dovoditi u pitanje moje igranje za reprezentaciju".

Opet igrate u timu sa Papalukasom, i u Olimpijakosu ste bili zajedno, često su vam se kroz karijere preplitali putevi. Koliko Vam je on pomogao da se usavršite kao igrač?

"On je došao u Olimpijakos kao najbolji igrač Evrope u trenutku kada sam imao 21-22 godine. Naravno, savjetima mi je izuzetno mnogo pomogao. Veliki igrači žele da svoje iskustvo i znanje prenose na mlađe, a tada sam mlađi bio ja. Zbog toga sam mu izuzetno zahvalan i jako sam srećan što je opet sa nama. Siguran sam da čak i sa 35 godina može da nam pomogne".

Šta biste još voljeli da postignete u karijeri, nakon titula najboljeg igrača Evrope i MVP-a Evrolige 2010. godine, te srebra na Evropskom prvenstvu u Poljskoj?

"Što se tiče kluba, prošle godine imali smo izuzetno veliki neuspjeh, izgubivši finale Evrolige na način na koji smo izgubili i stvarno mi je ogromna želja osvajanje Evrolige. To je, iskreno, ono što izuzetno mnogo želim i zaista bih mijenjao sve te individualne trofeje za titulu Evrolige. Što se tiče reprezentacije, naravno, ne mogu da kažem da ćemo u Sloveniji da idemo na zlato, ali volio bih da to bude neka medalja. Nego, o tom - potom, ima vremena za to".

Kako gledate na sve bolje partije Crvene zvezde, kluba čiji ste veliki navijač?

"Izuzetno mi je drago da Zvezda igra tako kako igra, da je napokon napravila prije svega dobru atmosferu, a i dobru ekipu i da je “Pionir” pun ne samo kada igra Partizan, već i kada igra Zvezda. Stvarno imaju kvalitetnu ekipu, drugi su u Jadranskoj ligi. Ne mogu da kažem da su napravili kiks protiv Galatasaraja, igraju dobro i u Evrokupu. Mislim da je za sada Zvezda na dobrom putu".

Imate li namjeru da se vratite u Zvezdu?

"Iskreno bih volio, ali u svakom slučaju ne da se vratim sa 35 godina, kada bih bio, tako da kažem - premator. Ako bih se vraćao, volio bih da to bude u nekim normalnim godinama, tu do 32. godine. Da pomognem ovoj Zvezdi na pravi način, a ne da se vratim samo da tamo završim karijeru".

Za CSKA nastupaju četiri igrača iz Srbije. Koliko Vam to pomaže na ličnom i klupskom planu?

"Sigurno da nam je mnogo lakše kada imamo jedan drugog, odnosno trećeg i četvrtog, i stvarno se dosta pomažemo. Krstiću i meni je ovo druga godina u CSKA. Što se tiče svih momaka u klubu, mislim da su stvarno sjajni, izvanredno se slažemo i sjajno funkcionišemo".

Da li biste mogli izdvojiti neki koš kao omiljeni, da li je to možda onaj protiv Španije u Turskoj?

"Pa da, može se reći da mi je to zaista jedan od omiljenih, ali nadam se da neće biti i posljednji!", uz osmijeh ističe Miloš Teodosić".

Biografija

Miloš Teodosić je rođen 19. marta 1987. godine u Valjevu. Košarkom je počeo da se bavi u klubovima iz svog rodnog grada, KK Studentu i KK Metalcu. Ozbiljniju košarkašku karijeru započeo je 2004. godine u FMP-u iz Železnika.

Nakon godinu nastupa za FMP, takođe jednu sezonu provodi u Borcu iz Čačka, a potom se vraća u Železnik. Stvaranje sjajne reputacije u Evropi počeo je još kao dječak kroz mlađe kategorije reprezentacije. Prvo je 2003. i 2005. godine osvojio zlatne medalje sa reprezentacijom Srbije i Crne Gore na prvenstvima Evrope za igrače do 16, odnosno 18 godina.

Da će izrasti u vrhunskog igrača, pokazao je 2007. na Evropskom prvenstvu za igrače do 20 godina, kada je reprezentacija Srbije osvojila zlato, a on pokupio nagrade za MVP-a i najboljeg asistenta prvenstva. Prelazak u grčki Olimpijakos iste godine označio je i definitivno njegov ulazak u evropsku košarkašku elitu. U Olimpijakosu je u startu bio zamjena legendarnom Teodorosu Papalukasu, da bi sezona 2009/2010. bila i više nego uspješna za njega - ostvario je do tada najveći broj poena (13,4), asistencija (4,9), skokova (2,5) i ukradenih lopti (1,8) po meču, te bio najzaslužniji za ulazak Olimpijakosa u finale Evrolige.

Zato nije bilo iznenađenje što je prvo izabran u najbolju petorku tog takmičenja, da bi 8. maja 2010. godine bio zvanično izabran i za MVP-a Evrolige. Iste godine je osvojio i prvi trofej sa Olimpijakosom, nakon što su „crveno-bijeli” iz Pireja u finalu Kupa Grčke savladali najvećeg rivala, Panatinaikos. Kao kruna, stigla je i nagrada FIBA Evrope za najboljeg igrača Starog kontinenta.Teo se našao u društvu Gasola, Novickog, Kiriljenka...

Za seniorsku reprezentaciju Srbije nastupio je na prvenstvima Evrope u Španiji 2007. godine (13. mjesto), Poljskoj 2009. godine (srebrna medalja) i Litvaniji 2011. godine (osmo mjesto), kao i na Svjetskom prvenstvu u Turskoj 2010. godine, kada je Srbija bila četvrta. U sjajnim nastupima za nacionalni tim izdvajaju se utakmica polufinala Evropskog prvenstva u Poljskoj protiv Slovenije i četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Turskoj protiv Španije.

Protiv Slovenije je sa 32 poena bio tvorac velikog preokreta i na kraju pobjede Srbije, a bio je i najbolji asistent i član prve petorke turnira. Protiv Španije je postigao trojku za pobjedu sa devet metara, i tako donio Srbiji polufinale Prvenstva svijeta, na kome je takođe bio izabran među najboljih pet igrača turnira. Sa Olimpijakosom je odbranio titulu Kupa Grčke, da bi 6. jula 2011. godine potpisao trogodišnji ugovor sa šampionom Rusije, ekipom CSKA iz Moskve, za koji i sada nastupa.

Već prva sezona u Moskvi bila je veoma uspješna, ovojio je titulu prvaka te zemlje, VTB Ujedinjenu ligu (u kojoj se takmiče najbolji timovi iz zemalja sjeverne i istočne Evrope) i bio na korak od osvajanja Evrolige, u čemu ga je nevjerovatnim preokretom spriječio Olimpijakos, klub za koji je prethodno nastupao. Po završetku finalnog turnira izabran je u drugu petorku takmičenja.

Ove sezone u Evroligi prosječno bilježi 12,6 poena, pet asistencija, 2,6 skokova i 1,3 ukradene lopte, a CSKA je trenutno prvi i u ligi Rusije i drugi u VTB ligi. U grupi E Evrolige Moskovljani trenutno imaju pobjedu manje od drugoplasiranog Anadolu Efesa i dva trijumfa manje od prvog na tabeli, madridskog Reala.

Mesina: Jugoslovenska škola je najbolja u Evropi

Razgovor sa Milošem Teodosićem vođen je u Sankt Peterburgu nakon derbija ruske lige, između prvoplasiranog CSKA iz Moskve i domaćeg tima, drugoplasiranog Spartaka. Moskovljani su, potpuno zasluženo, savladali ekipu za koju nastupa crnogorski reprezentativac Vladimir Dragičević rezultatom 87:69, te sada imaju tri pobjede više od njih.

Dok se Teodosić nakon meča spremao za dogovoreni intervju sa „Vijestima”, komentar o svojoj vezi sa košarkaškom školom bivše Jugoslavije za naš list dao je trener CSKA Etore Mesina, jedan od najboljih stučnjaka Evrope. Mesina je, uostalom, često isticao da se osjeća kao pripadnik jugoslovenske škole košarke.

"Čovjek uči od svake kulture, uči od Jugoslavije, uči od Rusije, uči od Španije, uči gdje god da pođe. Čuveni jugoslovenski treneri i te kako su imali uticaja na mene, prije svih pokojni profesor Aleksandar Nikolić. I dalje smatram da je njihov uticaj zaista veoma bitan za moju karijeru - ističe Mesina.

Šta mislite o današnjim trenerima sa naših prostora, poput Duška Ivanovića?

"Zaista veoma cijenim sve njih. Mislim da je jugoslovenska škola trenera najbolja u Evropi!"

Galerija

Bonus video: