Ivković ponovo selektor Mađarske

Rođeni Kotoranin je na kormilu nacionalnog tima naslijedio Mađara iz Novog Sada koji se proslavio u ženskoj košarci, Lasla Ratgebera, a potpisao je ugovor do 2015. godine
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.02.2013. 08:58h

Uspješna saradnja Stojana Ivkovića i Košarkaškog saveza Crne Gore je završena poslije samo jedne akcije - prvi pomoćnik Luke Pavićevića od juče je ponovo selektor Mađarske.

Čovjek koji je bio u stručnom štabu „crvenih” u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, okončanim sa svih 10 pobjeda, više od dvije decenije je u Mađarskoj. Igrao je za više klubova, a najviše vremena je proveo u Solnoku, u kojem je bio trener, a sada je stručni savjetnik. Uporedo vodi i Kečkemet, lidera drugoligaškog karavana.

Ivković je i ranije bio selektor Mađarske, ali nije uspio da selekciju koja je davne 1955. godine bila prvak Evrope dovede do nekog velikog takmičenja. Sunovrat tamošnje košarke počeo je davno, jer od 1969. godine, kada su Mađari bili deveti na šampionatu Starog kontinenta u Italiji, izborena je viza za samo jedno takmičenje, Eurobasket 1999. u Francuskoj.

Rođeni Kotoranin je na kormilu nacionalnog tima naslijedio Mađara iz Novog Sada koji se proslavio u ženskoj košarci, Lasla Ratgebera, a potpisao je ugovor do 2015. godine.

U konkurenciji su bili i domaći treneri Balaž Šabali i Peter Por, bivši strateg Crvene zvezde i Hemofarma Stevan Karadžić, kao i šef stručnog štaba španske Gran Kanarije Pedro Martines. Španac i Srbin su, kako navodi „Nemzeti sport”, bili prvi pikovi, ali je „došlo naređenje sa vrha”.

Ivković će ovog ljeta imati šansu da dovede Mađare do Eurobasketa 2015. u Ukrajini. Njegov tim će u prvoj kvalifikacionoj fazi igrati u grupi D sa Bjelorusijom i Slovačkom, a ako bi bio prvi sa pobjednicima proestale tri grupe bi se kroz polufinale i finale borio za jedno mjesto na kontinentalnom šampionatu.

Bonus video: