Budućnost Voli poražena od Budiveljnika

Odigrali su “plavi” fenomenalnih 30 minuta, a onda su Ukrajinci, uz pomoć sudija, u čemu je prednjačio Izraelac Esteron, uspjeli da se vrate u igru i slave u neizvjesnoj završnici
15 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2013. 20:19h

Budućnost Voli je propustila veliku priliku da drugi put savladala Budiveljnik i napravi, možda, i ključni korak za plasman u četvrtfinale.

Odigrali su “plavi” fenomenalnih 30 minuta, a onda su se Ukrajinci uz pomoć sudija, u čemu je prednjačio Izraelac Omer Esteron, uspjeli da se vrate u igri, u 38. minutu stignu do izjednačenja (70:70), a potom i u neizvjesnoj završnici da slave.

Leo Lajons je 16 sekundi prije kraja iskoristio dva bacanja za 76:75, potom je domaći sastav promašio napad, a nakon što je fauliran, Dainisu Šalenga je bio polovičan sa linije bacanja.

Budućnost Voli je imala nešto više od šest sekundi da izbori produžetak, ali su prvo Di Bost, a potom iz Čedomir Vitkovac iz “odbojke” promašili.

Do sredine prve četvrtine viđena je igra koš za koš, a nakon toga Budućnost Voli je preuzela kontrolu igre.

Sjajan protok lopte omogućio je laku realizaciju. Uslijedila je serija 15:4 i plus 11 (24:13) na isteku 9. minuta igre. Pokušao je Ainars Bagatskis čestim izmjenama da nađe petorku koja će parirati razigranim Podgoričanima, ali to nije dalo rezultat.

Prednost se kretala od sedam do 14 poena (32:18), koliko je bilo u 12. minutu. Na veliki odmor se otišlo sa rezultatom 49:37.

Ni u trećoj četvrtini ništa se značajno dešavalo. Budućnost Voli je kontrolisala dešavanja na terenu i u tri navrata imala je plus 16 (53:37, 56:40, 65:49).

U tim trenucima Bagatskis je bio u očaju i izvadio je posljednjeg aduta iz rukava. Budiveljnik je zaigrao zonu 2-3, Budućnost Voli je promašila nekoliko otvorenih šuteva, a na sve to se nadovezalo nekoliko spornih odluka, posebno Esterona, na štetu “plavih”. To je dovelo do nervoze, što su Ukrajinci znalački iskoristili i serijom 15:5 u 38. minutu izjednačili (70:70).

Goste je trojkom zaustavio Bost, uzvratili su Georg Cincinadze i Malkol Dilejni za prednost Ukrajinaca (74:73), minut i 18 sekundi prije kraja.

Bost je vratio prednost Podgoričananima minut prije kraja (75:74), a u već opisanoj završnici Budiveljnik je stigao do dva boda.

Vitkovac je bio najbolji u domaćem timu sa dabl-dabl učinkom (18 poena, 10 skokova), a kod Kijevljana istakli su se Lajons (17) i Artur Drozdov (16, osam uhvaćenih lopti).

Galerija

Bonus video: