Velika pobjeda košarkaša Budućnosti u Kijevu

Od četvrtfinala Evrokupa, uspjeha koji se na početku sezone niko nije usudio ni da sanja, Podgoričane sada dijele još dvije pobjede
61 pregleda 6 komentar(a)
KK Budućnost Voli, Foto: Savo Prelević
KK Budućnost Voli, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.01.2013. 19:16h

Nije važno kako padneš, već koliko brzo ustaneš. Kao da su se košarkaši Budućnost Volija vodili tom mudrom izrekom - četiri dana nakon najlakšeg poraza u sezoni i brze predaje Partizanu u „Pioniru”, izabranici Dejana Radonjića su usred Kijeva savladali Budiveljnik i napravili veliki korak ka četvrtfinalu Evrokupa.

Od uspjeha koji se na početku sezone niko nije usudio ni da sanja, Podgoričane sada dijele još dvije pobjede.

Nakon brejka u jednom od najstarijih gradova Istočne Evrope, šampionu Crne Gore je dovoljno da trijumfuje samo u „Morači” - za šest dana protiv Budiveljnika i 20. februara nad Banvitom.

Mada, moguće je da se sve riješi sedam dana ranije, kada Budućnost gostuje Trijumfu, a Budiveljnik ide u Tursku...

Ono što najviše može da obraduje navijače je karakter koji su prikazali Podgoričani. Najboljem igraču ove sezone Džeraldu Liju u 4. minutu su dosuđena dva prekršaja, a tek pošto se vratio u igru, na početku 15. mu je svirana i lična u napadu.

Nervoza zbog ukupno 15. faula (domaći ih imali svega pet) više nije mogla da se sakrije - Radonjiću je zbog protesta svirana tehnička greška.

Upravo zbog tog nesrazmjernog odnosa prekršaja, Budućnost u prvom poluvremenu nije mogla da zadrži prednost. A Budiveljnik je stalno jurio minus - u 2. minutu je bilo 9:2, a nakon što su Ukrajinci poveli 18:15, Radonjićevi puleni su serijom 13:0 stigli do prvog dvocifrenog plusa (28:18, 13. minut).

Uslijedile su već pomenute nevolje sa arbitrima Gontasom, Mantilom i Tomovom, što je Budiveljnik iskoristio i sa devet vezanih poena preokrenuo na 40:38. Čedomir Vitkovac, koji je opet bio fenomenalan (24 koša, 10 skokova, tri asistencije), poluvrijeme je zatvorio sa košem i dodatnim bacanjem i trojkom za 44:40 na velikom odmoru.

Domaći su u trećoj četvrtini bili fenomenalni - u kijevskoj „Palati sportova” ređali su se koševi Amerikanaca Malkolma Dilejnija i Lija Lajonsa, bivšeg litvanskog reprezentativca Dainijusa Šalenge, a jedan od najboljih ukrajinskih igrača Artur Drozdov je u 28. minutu pogodio za 63:51.

Pred početak posljednjeg kvartala na semaforu je stajalo 65:55 i zbog svih problema sa faulovima i prekšajima je bilo nerealno očekivati preokret. Ali, ovaj tim je još jednom pokazao da ima veliki karakter - serijom 14:0, u kojoj je Vladimir Mihailović (igrao pod blokadama) pogodio dvije trojke i imao jedno polaganje, Budućnost je preokrenula na 69:65.

Drozdov je prekinuo niz gostiju košem sa gotovo devet metara, ali je šampion Crne Gore u uzbudljivom finišu bio i srećniji i spretniji.

Aleksa Popović je 92 sekunde prije kraja pogodio iza linije 6,75 za 75:72, a nakon po dva neiskorištena napada na obje strane, Dilejni smanjio na 75:74 na 16 sekundi prije posljednje sirene.

Strahinja Milošević je šest sekundi kasnije pogodio drugo bacanje za 76:74, da bi potom natjerao Dilejnija da napravi korake. Aleksa Popović je iskoristio samo jedan penal, a Čedomir Vitkovac je četiri sekunde prije kraja napravio faul nad Dilejnijem.

Bek Budiveljnika je pogodio prvo bacanje, a drugo namjerno promašio. Srećom, najsnalažljiviji je bio Duško Bunić, koji je nakon tajm-auta Radonjića postavio konačnih 79:75 nepune tri sekunde prije kraja...

Bonus video: