Budućnost u Kaunasu, Repeša: Privilegija igrati protiv takve svetinje

Oslabljena Budućnost večeras (19 sati) gostuje Žalgirisu, bez reprezentativaca Petra Popovića, Seada i Suada Šehovića, povrijeđenih Goge Bitadzea i Nikole Ivanovića. Filip Barović i Danilo Nikolić pod znakom pitanja zbog virusa
1081 pregleda 0 komentar(a)
Erl Klark protiv Žalgirisa u Podgorici, Foto: Filip Roganović
Erl Klark protiv Žalgirisa u Podgorici, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 22.02.2019. 12:02h

Budućnost je krajem novembra i početkom decembra prošle godine na svojoj koži osjetila šta znači suludo preklapanje kalendara utakmica Evrolige i kvalifikacija za Mundobasket.

Nakon meča reprezentacije Crne Gore i pobjede u gostima protiv Letonije, četvorica igrača, Nikola Ivanović, Suad Šehović, Filip Barović i Petar Popović, sjutradan su iz Rige otputovali za Atinu, kako bi se priključili Budućnosti za meč Evrolige protiv Olimpijakosa.

Dva dana kasnije, sva četvorica su ponovo obukli dres reprezentacije, na meču sa Turskom u “Morači”…

Posljednji prozor kvalifikacija za Mundobasket nije, međutim, omogućio Podgoričanima da prave slične “putničke vratolomije”, iz prostog razloga što se današnje gostovanje Budućnost Volija protiv Žalgirisa poklapa u istom danu sa mečom reprezentacije u Kijevu protiv Ukrajine.

Prednost je data reprezentaciji, pa Jasmin Repeša večeras u Kaunasu (19 sati) neće moći da računa na braću Šehović, Suada i Seada, te Petra Popovića, dok se iz reprezentacije vratio Filip Barović.

"Kao klub smo posvećeni tome da reprezentacija dođe do cilja kome je jako blizu, zato su tamo Popović i braća Šehović, zbog čega smo hendikepirani što se rostera tiče", kaže Repeša.

Izostanak trojice pomenutih igrača nije jedini problem pred gostovanje Žalgirisu. Goga Bitadze se još nije oporavio od povrede skočnog zgloba, van terena je još i Nikola Ivanović. Zbog toga će u rosteru biti Milić Starovlah i 15-godišnji Fedor Žugić.

"Ne možemo se pohvaliti trenutnom situacijom. Posljednji trening pred put odradilo je osam igrača. Barović, koji je trebalo da bude sa reprezentacijom, potpuno je zalegao. Ta viroza je napravila veliki nered unutar ekipe već 20 dana, pa je od utorka zalegao i Nikolić, tako da nije mogao da trenira. Nadam se da će barem jedan od njih dvojice moći da nam pomogne, kako bi nas moglo biti devet barem za rotaciju", dodao je trener Podgoričana.

Budućnost je u Moskvi protiv CSKA prekinula seriju od šest pobjeda na dva fronta, nakon toga su “plavi” izgubili i od Himkija u “Morači” i Partizana u Beogradu. Između CSKA i Himkija šampion ABA lige je savladao Mornar u regionalnom takmičenju, a potom i u polufinalu Kupa Crne Gore, da bi u finalu protiv Sutjeske stigao do prvog trofeja u sezoni. Žalgiris je, sa druge strane, proteklog vikenda izgubio finale nacionalnog Kupa od Ritasa.

"Čeka nas teška utakmica u pravom domaćinskom ambijentu. U pripremi utakmice sam igračima rekao sam da je privilegija igrati u takvom ambijentu, gdje domaći navijači podržavaju svoje, a poštuju protivničke igrače. Zaista je užitak tamo igrati".

“Plavi” u Kaunasu gostuju sa šest pobjeda u 22 meča, od kojih su neke bile epske (CSKA, Real, Barselona), ali, realno, bez šansi da se uključe u borbu za plej-of. Žalgiris, koji će nastupiti bez povrijeđenog Nejta Voltersa (10 poena, šest asistencija u “Morači”), ima dvije pobjede više od Budućnost, a tri pobjede zaostaje za ekipama koje su u zoni plej-ofa, pa će protiv Budućnosti imati imperativ pobjede.

"Oni imaju drugačiji pristup, ne igraju pod moranjem. Kod njih je košarka svetinja, Žalgiris je svetinja. Bez obzira da li imaju pet ili 15 pobjeda, oni imaju isti pristup, to je njihov ponos, i tako se ponašaju. Normalno je da hoće da dobiju svaku utakmicu, normalno da će odigrati maksimalno i normalno je da su favoriti na svom terenu. Međutim, mi ćemo šansu tražiti u tome da se što bolje pripremimo, da što bolje odigramo, a nikako da računamo da će oni biti pod nekim pritiskom. Pritisak je i za nas i za njih od početka, bez obzira na poziciju na tabeli".

U dresu Budućnosti će večeras debitovati posljednje pojačanje, američki centar Devin Vilijams.

"Vilijams je i velikom zaostatku što se tiče fizičke pripreme, ali je bitno da je na raspolaganju, da hoće.. Bio je u ekipi koja je igrala jednom sedmično, to je drugi program od ovoga, čak u posljednjih nekoliko dana prije dolaska nije ni trenirao, i primijetno se da je u trkačkom dijelu u zaostatku u odnosu na ostatak ekipe. Međutim, vidjećemo da ga sa nekom manjom minutažom, sa većim brojem izmjena, iskoristimo maksimalno u ovom momentu. Imamo dovoljno vremena do utakmica koje su odlučujuće, u plej-ofu ABA lige i nadam se da možemo da mu podignemo formu na nivo na kojem može da bude puno produktivniji", zaključio je Repeša.

3 meča su do sada odigrali Žalgiris i Budućnost u Evroligi. Litvanci vode 2-1 u pobjedama. U prvom dijelu ove sezone, Žalgiris je slavio u "Morači" 72:60. U sezoni 2002/2003, Budućnost je slavila u "Morači" 106:102, a Žalgiris u Kanuasu 101:85

115 je rekordan indeks Budućnosti u nekom meču Evrolige koji su Podgoričani upisali upravo protiv Žalgirisa, 6. novembra 2002. godine, u pobjedi u "Morači" sa 106:102. Na tom meču je Budućnost ostvarila i svoj evroligaški rekord po broju pogođenih dvojki - 32

Bonus video: