Radonjić: Potrebna nam je podrška navijača

"Svjesni smo da nas očekuje teška utakmica, ali ćemo, kao i u svakom meču do sada, dati sve od sebe", naglašava kapiten Marko Popović
83 pregleda 0 komentar(a)
Dejan Radonjić, KK Budućnost Voli, Foto: Bruno Karadža
Dejan Radonjić, KK Budućnost Voli, Foto: Bruno Karadža
Ažurirano: 08.01.2013. 15:20h

Na evropskoj katedri, košarkaši Budućnost Volija polagali su šest ispita i za ono što su pokazali dobili su maksimalne ocjene.

Međutim, novi, još teži ispiti kreću od sjutra veče.

Crnogorski šampion počinje nastup u drugoj fazi Evrokupa, a rival na startu je ruski Trijumf.

Tim koji dolazi iz Moskve je do sada prikazao visok kvalitet, potvrđen sa svih šest pobjeda.

Trener Vasili Karašev, nekadašnji reprezentativac „zbornaje“, forsira igru sa dosta šuteva za tri poena, što karakteriše sve ekipe sa prostora bivšeg SSSR-a.

"Igramo protiv ekipe koja je bez poraza u Evrokupu i samom tom činjenicom su pokazali o kakvom se rivalu radi i kvalitetu koji imaju. Iskusan i, istovremeno, talentovan tim koji je sjajan ove sezone. Igraju napadački, atraktivno sa potencijalnim budućim NBA igračima. Sklop domaćih mladih igrača i strancima, koji su ih kvalitetno pojačali. Za nas je to dobra prilika da odigramo kvalitetno protiv takvog protivnika i da pokušamo da na taj način dođemo do prilike da ih savladamo. Sigurno je da neće biti nimalo lako, njihov kvalitet nam je dobro poznat, ali igramo na našem parketu sa željom da kod kuće pokažemo dobru igru. Pozivam navijače da nam pomognu, sigurno da je to potrebno protiv ovakvog protivnika, ali koji nije, bez obzira što je bez poraza, najkvalitetniji u grupi“, napominje Dejan Radonjić, trener Budućnost Volija.

Ključni igrači trijumfa su Sergej Karašev, drugi trojkaš Evrokupa sa prosjekom od 65 odsto (20-13), potom osmi strijelac Tajvam KekKi (prosjek 20,6 poena) i centar, Kanađanin Kajl Lendri.

"Međutim, ne smiju se zanemariti ni ostali igrači, koji su, prije svega, dobri šuteri, posebno domaći. Igraju specifičnim stilom, sa puno slobode u igri koji pokušava da nametne njih trener, koji je nekada igrao takvim stilom. Zbog toga našu ideju ne možemo bazirati na čuvanju samo nekoliko igrača, jer se može desiti da, recimo Izraelac Juval Naimi odigra kao protiv Artland Dragonsa, kada je trojke šutirao 6-6. Moraćemo biti, zbog toga, na maksimalnom nivou svih 40 minuta i moraće svaki igrač da pruži 100 odsto mogućnosti da bi došli do pobjede“.

Veoma je važno da "plavi“ trijumfom počnu drugi dio Evrokupa, jer bi time, bar malo, odškrinuli vrata četvrtfinala.

"Specifičnost kratkog takmičenja je da kod kuće morati dobijati, tako da tu nema dilema. Pobjede kod kuće ili na strani, već nosi visok plasman. Grupa je izuzetno teška. Trijumf nije, ponavljam to opet, najkvalitetnija ekipa, ali za nas je lijepa prilika da na evropskoj pozornici prikažemo naš kvalitet i da bez opterećenja uđemo u meč i da napravimo rezultat koji se nije očekivao pred start evropskog takmičenja. Daćemo sve od sebe, to je sigurno“, jasan je Radonjić.

Kapiten Marko Popović cijeni Ruse, ali vjeruje da uz pomoć publike, on i saigrači mogu do slavlja.

"Trijumf je izuzetno kvalitetan protivnik, a to su dokazali sa svim pobjedama u prvoj fazi. Svjesni smo da nas očekuje teška utakmica, ali ćemo, kao i u svakom meču do sada, dati sve od sebe i nadamo se da ćemo, uz pomoć navijača, doći do povoljnog rezultata“, zaključio je Popović.

Trijumf je bio protivnik Podgoričana i u sezoni 2007/2008. godine, u grupnoj fazi tadašnjeg ULEB kupa.

Ruska ekipa je pobijedila oba puta - u Podgorici je bilo 75:66, a u Moskvi 75:65.

Utakmica se igra od 19 sati, a cijenaulaznice je dva eura. Pravdu će dijeliti Dani herezuelo (Španija), Sergej Zaščuk (Ukrajina) i Petros Papapetru (Grčka).

Karašev: Biće teška utakmica

Vasili Karašev, trener Trijumfa, je svojevremeno da dosta uspjeha igrao za selekciju Rusije, sa kojom ima dva srebra sa Svjetskog prvenstva (1994, 1998), kao i srebro (1993) i bronzu (1997) sa šampionata Starog kontinenta.

Krasio ga je odličan šut za tri poena, a kao trener mnogo nade polaže u šut sa spoljnih pozicija. Pred gostovanje u „Morači“ očekuje težak meč.

"Drugu fazu Evrokupa počinje protiv Budućnosti, koja je veoma dobar, jak tim. To je prilično teško gostovanje za početak nove etape takmičenja i biće težak meč. Imaju iskusne centre koji znaju kako da vrše pritisak u reketu, a istovremeno imaju dobre bekove. Igraju po tipičnoj jugoslovenskoj školi košarke, brzo i agresivno u fazi odbrane i napada“, objasnio je Karašev.

Bonus video: