Radonjić: Odbranom do pobjede

"MZT zaslužuje maksimalan respekt, rezultatima u posljednjih nekoliko kola najavio je visoke ambicije, a na svom terenu je upisao nekoliko velikih i važnih pobjeda", ističe Radonjić
0 komentar(a)
Čedomir Vitkovac, Foto: Savo Prelević
Čedomir Vitkovac, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.01.2013. 09:58h

Prvu pobjedu ove sezone u ABA ligi, košarkaši Budućnost Volija ostvarili su protiv MZT Skoplja u „Morači“. Crnogorski šampion je tada lako izašao sa kraj sa Makedoncima (81:71), ali od tada do danas stvari su se promijenile.

MZT je promijenio trenera, umjesto Aleksandra Todorova stigao je Slovenac Aleš Pipan, ekipu je pojačao nekadašnji član „plavih“ Nikola Otašević, pa šampion Makedonije sada igra daleko bolje.

Potvrda toga su i tri vezane pobjede, odnosno 5. mjesto na tabeli.

Jasno je da Podgoričane čeka težak zadatak, a svjestan toga je i trener Dejan Radonjić.

"MZT je rotacijom u timu, od trenera do igrača koji su došli, napravio kompaktnu i izuzetno iskusnu cjelinu. Nikola Otašević je donio čvrstinu, Boris Bakić igra izvanredno, a tu je centarski tandem Todor Gečevski - Đorđi Čekovski, koji je donio Makedoniji 4. mjesto na Evropskom prvenstvu u Litvaniji. Oni daju poseban kvalitet ekipi uz Damjana Stojanovskog, takođe reprezentativca, koji je imao veliki udio u uspjesima u Litvaniji, a tu je izuzetno dobri Amerikanac Kad Dejvis", analizira Radonjić.

Trener crnogorskog šampiona smatra da samo dobra igra pod svojim košem može da drži njegov tim u igri.

"MZT zaslužuje maksimalan respekt, rezultatima u posljednjih nekoliko kola najavio je visoke ambicije, a na svom terenu je upisao nekoliko velikih i važnih pobjeda. MZT je prije početka posmatran sasvim drugačije, jer mu je ovo debitantska sezona u ABA ligi, a pobjedama na strani je najavio i pokazao da ima veliki kvalitet. Nadam se da ćemo u fazi odbrane odigrati dovoljno dobro da možemo da pratimo njihov ritam i kvalitet. Ako budemo maksimalni u defanzivi i koncentrisani, možemo se nadati povoljnom rezultatu".

MZT igra specifičnu košarku, bez klasičnog centra, što rivalima stvara dosta problema u defanzivi. Uz to, svi igrači imaju odličan šut za tri poena.

"Igraju atipičnu košarku i nije jednostavno suprotstaviti se takvim ekipama. Posebno zbog činjenice da pri šutu za tri poena dolazi do izražaja izvanredna uigranost Gečevskog i Čekovskog, a to je oružje koje praktično nijedna ekipa u ligi nema. Koncentracija mora biti maksimalna svih 40 minuta, moramo biti izuzetno agresivni, jer oni koriste svaku grešku u odbrani rivala. Moramo, takođe, smanjiti na najmanju moguću mjeru njihov šut za tri poena, prodornost, onemogućiti širinu u igri centara. Oni imaju iskustvo, na našoj strani je mladost, koja energijom mora da nosi taj teret i da na njihovom parketu pružimo dobru partiju i da pobijedimo", jasan je Radonjić.

Čedomir Vitkovac je u prvom odmjeravanju snaga sa Makedoncima bio izuzetno raspoložen. Meč je završio sa 19 poena (15 je dao u prvom poluvremenu), uz četiri skoka.

I danas bi trebalo da bude jedan od aduta Budućnost Volija u dvorani "Boris Trajkovski“.

"Izuzetno važan meč za nas. MZT igra izvanredno promjenom trenera i dolaskom novih igrača. Međutim, nema nam druge već da pobijedimo. Oni su izuzetno napadački orijentisana ekipa, ali nadam se da će naša odbrana doći do izražaja, a tada ni pobjeda neće biti daleko", optimista je Vitkovac.

Koliko domaćin pridaje važnosti ovom meču, pokazuje i podatak da je odlučio da ulaz bude slobodan.

Jončevski: Nimalo lak zadatak

Aleksandar Jončevski, pomoćni trener MZT Skoplja, hvali crnogorskog šampiona, ali se nada pobjedi.

"Analizirali smo igrače i igru Budućnosti, i mogu reći da se radi o kvalitetnoj ekipi. Odlično su pokriveni na svim pozicijama, imaju kvalitet da se bore za visok plasman, i ne čeka nas nimalo lak zadatak na putu ka pobjedi. Nadam se da ćemo na terenu sprovoditi ono što smo radili na treninzima i što smo se dogovorili i nadam se produženju pobjedničke serije", istakao je Jončevski.

Bonus video: