Vranješ: Sada igramo puno bolju košarku

755 pregleda 0 komentar(a)
Nemanja Vranješ
Nemanja Vranješ
Ažurirano: 30.01.2019. 12:14h

Mornar je protiv Cibone upisao najubjedljiviju pobjedu u sezoni (računajući i Evrokup), prvu sa dvocifrenom poenterskom razlikom (91:78), u meču u kojem se pitanje pobjednika nijednom nije postavljalo. Izabranici Mihaila Pavićevića su se, tako, primakli cilju, opstanku u ABA ligi, pošto su pet kola prije kraja trenutno šesti na tabeli, sa sedam pobjeda 10 poraza...

"Iako Cibona ove godine igra odličnu košarku, mi smo se čitave nedjelje fokusirali i maksimalno spremali za taj meč. Rekao bih da smo od prvog do posljednjeg minuta odigrali jako dobar meč i uspjeli da upišemo vrlo bitnu pobjedu sa kojom smo se primakli gornjem dijelu tabele", kaže za “Vijesti” Nemanja Vranješ, odlični bek Barana, drugi strijelac ekipe u ovoj sezoni.

Barani igraju kao preporođeni u drugom dijelu ABA lige. U prvih devet kola su imali samo dvije pobjede, dok su u posljednjih osam mečeva upisali pet pobjeda. Čini se da je Mornar po završetku obaveza u Evrokupu i kraja eksperimentisanja sa igračkim kadrom, konačno našao pravi put.

"Evidentno je da smo u drugom dijelu sezone podigli naš nivo igre, da igramo puno bolju košarku što je naš trener i najavljivao poslije težeg i neočekivanog starta sezone, čak i cijelog prvog dijela takmičenja. Zaista je teško kada se roster ekipe mijenja, treba vremena i treninga da se igrači uklope, da se naviknemo jedni na druge, a na to se još nadovezalo igranje u Evrokupu, koje nam je zaista uzimalo mnogo vremena u putu, i ostavljalo malo vremena za treninge, oporavak i pripremanje utakmica. Međutim, na svu sreću uspjeli smo da se dignemo poslije svega toga", navodi Vranješ.

Mornar ima za čim da žali u drugom dijelu sezone. Sa tri pobjede iz tri nesrećna poraza, od Cedevite (103:102) kod kuće, te Partizana (75:73) i Mege u gostima (82:80), Barani bi bili u zoni plej-ofa, u kojem su prvi put igrali prošle sezone.

"Ostaje gorak ukus poslije 2-3 poraza na jednu loptu. Sigurno da ostaje žal, to su utakmice gdje smo mogli i mi da trijumfujemo i bilo bi zasluženo. Pogotovo je veliki žal, po mom mišljenju, utakmica protiv Cedevite, gdje smo vodili 16 razlike sredinom treće četvrtine i na kraju bili poraženi. Ali, to je sport, nekad dobiješ, nekad izgubiš, i što se prije to zaboravi, to je bolje za ekipu. Važno je što prije zaboraviti i okrenuti se sljedećim duelima".

Kad je Vranješ raspoložen za igru, posebno za dalekometnu paljbu, Mornar rijetko, ili barem teško gubi. Protiv Cedevite je drugi put u sezoni bio MVP kola.

"Generalno sam zadovoljan. Normalno je da prijaju ta priznanja, pogotovo kada dođu poslije pobjede svog tima. Ali, isto tako sam svjestan da uvijek može bolje i da treba raditi na nedostacima", skroman je osmi strijelac lige.

Pred Mornarom je veliko iskušenje, u ponedjeljak je u “Morači” crnogorski derbi protiv Budućnosti, koja je slavila u Baru 99:95.

"Prije svega očekujem jedan lijep i borben meč. Nezahvalno je najavljivati pobjedu protiv ove godine đavolski jake Budućnosti, koja je uzela mjeru i evropskom šampionu Real Madridu. Ali, ono što mogu da obećam jeste da ćemo mi dati svoj maksimum u tom trenutku. Za koliko će to biti dovoljno, vidjećemo u ponedjeljak".

Do kraja je ostalo još pet kola, Mornar, kako kaže Vranješ, od početka sezone se nije bavio kalkulacijama i računicama.

"Tako će biti do kraja. Igramo i igraćemo utakmicu za utakmicom, gledati samo nas i našu igru i mislim da je samo to pravi put koji nam donosi željene rezultate", istakao je 30-godišnji Nikšićanin, koji igra drugu sezonu u Mornaru.

Budućnost i Zvezda odskaču kvalitetom

Nemanja Vranješ nema dilemu kada su u pitanju favoriti za titulu u ABA ligi ove sezone.

"Uz dužno poštovanje svih ostalih ekipa, mislim da Budućnost i Crvena zvezda odskaču kvalitetom ove godine. Mislim da će to biti finale i da će to ujedno biti i najbolje finale ABA lige. Zaista će nijanse odlučivati, Budućnost je dovela dva đavolski dobra igrača - Kola koji je po meni i jedan od najboljih igrača koji je igrao ABA ligu, i Bitadzea koji je sada nestvarno dobar centar. Uz igrače koji su prošle godine donijeli titulu i Evroligu, mislim da će biti spektakl u plej-ofu", ističe Vranješ.

Sudbinu Mundobasketa držimo u našim rukama

Vranješa i ostale reprezentativce u februaru očekuju dva posljednja meča kvalifikacija za Mundobasket. Crne Gora je treća na tabeli, u poziciji koja je vodi na SP, ali će to morati da potvrdi u dva posljednja meča, protiv Ukrajine u gostima i Letonije kod kuće.

"Ostala su još ta dva koraka do istorijskog plasmana. Sada držimo sve u svojim rukama, čvrsto ostajemo na zemlji. Moje mišljenje je da je jako bitna stvar da Nikola Ivanović bude spreman da bude tu, jer je, uz Bojana Dubljevića, on motor reprezentacije i siguran sam da bi sa njim bilo sve lakše", zaključio je Vranješ.

15,1 poen prosječno po meču ove sezone u ABA ligi postiže Nemanja Vranješ (za tri poena ima skoro 50 odsto šuta), i trenutno je osmi strijelac. Ima i 4,7 skoka i 2,3 asistencije po utakmici

Bonus video: