Šta je obilježilo košarkašku 2012. u Crnoj Gori

Ostaće zapamćen za sva vremena koš Nikole Ivanovića sa pola terena u posljednjoj sekundi protiv Srbije u „Beogradskoj areni“
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.01.2013. 21:01h

Za crnogorsku košarku 2012. godina je bila više nego uspješna. Muška i ženska seniorska selekcija uspjela je bez problema da izbori drugi put uzastopno plasman na šampionat Starog kontinenta, kadeti su se vratili u A diviziju, a Budućnost Voli je imala najuspješniju sezonu u posljednjih desetak godina.

Posebno je bio impresivan učinak izabranika Luke Pavićevića. U konkurenciji Srbije, Izraela, Estonije, Islanda i Slovačke ostvarili su maksimalan učinak u deset mečeva. Osim trijumfa, imponovala je igra, koja nikoga nije ostavljala ravnodušnim.

Ostaće zapamćen za sva vremena koš Nikole Ivanovića sa pola terena u posljednjoj sekundi protiv Srbije u „Beogradskoj areni“. Taj koš FIBA Evrope je uvrstila u pet najboljih poteza u svim takmičenjima pod njenim okriljem.

Seniorke su za rivale u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo imale Srbiju, Švajcarsku, Poljsku i Estoniju. Ekipa Miodraga Baletića ostvarila je šest pobjeda uz dva poraza i bez problema izborila vizu za Francusku.

Na šampionatu Evrope u Poljskoj 2011. godine, „crvene“ su bile najprijatnije iznenađenje, ali zbog nedostatka sreće i povreda nekoliko igračica nisu uspjele da se umiješavju u borbu za medalje. A po svemu prikazanom, to su i zaslužile. Na kraju su bile šeste, a sada se pruža prilika da ono što im je izmaklo tada, urade u Francuskoj.

Kadeti su samo jedno ljeto bili u B diviziji. Na takmičenju u Rumuniji ostvarili su šest pobjeda uz dva poraza, ali im je to bilo dovoljno da se vrate u elitu.

Budućnost Voli je imala sezonu za istoriju. Drugi put uzastopno plasirala se na završni turnir ABA lige, ovog puta u Tel Avivu. Nažalost, Makabi je bio nepremostiva prepreka u polufinalu. I pored toga, Podgoričani su bili najprijatnije iznenađenje regionalnog karavana.

Pred početak Evrokupu bili su otpisani. Niko im nije davao šanse da se nađu u drugoj fazi, a crnogorski šampion je uradio mnogo više. Ne samo da je prošao prvu fazu, već je izborio plasman u četvrtfinale. U prvom meču u „Morači“ savladana je Valensija (75:71), ali su Španci u revanšu pred svojim navijačima nadoknadili minus (85:63) i otišli na završni turnir.

Na kraju su „plavi“ potvrdili dominaciju u domaćim okvirima, osvojili duplu krunu, čime su stavili tačku na fenomenalnu sezonu. I na početku ove Podgoričani su u dobrom ritmu. U trci su za završni turnir ABA lige, a igraće i u drugoj fazi Evrokupa. Sve miriše na još jednu uspješnu sezonu.

Galerija

Bonus video: