Radonjić: Obaveza je da pružimo maksimum

Crnogorskom šampion je za prolaz dovoljan i poraz manji od tri razlike, jer je u Podgorici slavio sa 75:72...
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.12.2012. 11:47h

Pet sjajnih mečeva je iza košarkaša Budućnost Volija u Evrokupu.

Sve se to, nažalost, zaboravlja, sve staje u 40 minuta u dvorani "Univerzijada" u Sofiji.

Za jedno mjesta za plasman u drugu fazu konkurišu domaći Lukoil Akademik i crnogorski šampion. Samo pobjednik nastavlja evropski put, dok poraženi završava ovosezonsku misiju u drugom po jačini evropskom klupskom takmičenju.

Istini za volju, "plavima" odgovara i poraz manji od tri razlike, jer su u "Morači" slavili 75:72.

To je, ruku na srce, isuviše mala razlika da bi mogla da se brani, zato su sve misli usmjerene ka novom trijumfu i velikom uspjehu, ulasku među šesnaest najboljih timova.

"Odigrali smo dosadašnji dio Evrokupa izuzetno kvalitetno i došli smo u poziciju da protiv Lukoila u Bugarskoj odlučujemo o plasmanu u drugi krug. Ponovio sam to nekoliko puta do sada, nismo imali sreće na žrijebu, jer smo na izvlačenju dobili najjaču ekipu iz četvrtog šešira. To se potvrdilo na terenu, uz raspored koji nam nije bio naklonjen, jer posljednji meč u grupi igramo u Sofiji.

To daje prednost Lukoilu, ali pokušaćemo da odigramo još jedan dobar meč, mada će biti izuzetno teško. Oni nemaju mnogo opterećenja u svom prvenstvu, a njihova sezona zavisi od onoga što urade u Evropi. Na tome grade čitavu sezonu i sigurno im nije svejedno da li će imati samo šest ili više mečeva u Evrokupu, s obzirom na ekipu koju su formirali. Igrali su kvalifikacije za Evroligu ove sezone, nisu uspjeli da se domognu tog takmičenja i cilj im je da što dalje doguraju u ovom", objašnjava Dejan Radonjić, trener kluba iz Njegoševog parka.

Bugari igru zasnivaju na individualnom kvalitetu i sa tom činjenicom dobro je upoznat stručni štab Budućnost Volija.

"Na poziciji pet imaju Darela Votkinsa, bivšeg NBA igrača, na krilnom centru je Mohamed Abukar, koji donosi poseban kvalitet timu. Imaju odličnog organizatora igre Brendona Hita, koji je nama poznat iz prijašnjih sezona. Amerikanac Devin Grin je opasan sa pozicije krila, a njegova zamjena je iskusni Todor Stojkov, godinama uzdanica selekcije Bugarske. U meču sa Šarlroom, kada se vjerovalo da ih Belgijanci mogu dobiti, nadigrali su ih do te mjere da je bilo pitanje koja ekipa dolazi iz kog takmičenja. Jednostavno, dominirali su i čeka nas težak zadatak, ali je naša obaveza da damo maksimum u ovom trenutku".

Odbrana je protiv Crvene zvezde položila ispit sa čistom desetkom. Isti recept pokušaće Podgoričani da primijene i u duelu sa Lukoilom.

"Oni su izuzetna napadačka ekipa i odbrana će morati da bude na visokom nivou. Ne smijemo im dozvoliti igru jedan na jedan, gdje su izuzetno jaki. To im moramo smanjiti na najmanju moguću mjeru, jer samo na taj način možemo računati da ćemo doći u situaciju da ih iznenadimo. Neće biti nimalo jednostavno to uraditi, svjesni smo toga. Koncentracija mora biti na maksimalnom nivou svih 40 minuta i da mirnom igrom pokušamo da nametnemo ono što nama odgovara", zaključio je Radonjić.

Duel u dvorani "Univerzijada" igra se od 20.30 sati, a pravdu će dijeliti Redžep Ankarali (Turska), Sefi Šemeš (Izrael) i Elijas Koromilas (Grčka).

U drugom meču grup B, sastaju se Bilbao i Šarlroa (20.30).

Radonjić vodi 3:1 protiv Dokuzovskog

Dejan Radonjić i Marin Dokuzovski, trener Lukoila i bivši selektor Makedonije, imali su tri zvanična duela i sva tri je dobio naš trener!

Osim prvog duela u Evrokupu, Radonjić je kao selektor Crne Gore slavio na Evropskom prvenstvu u Litvaniji 2011. (prvi meč reprezentacije na EP u istoriji i jedina pobjeda), te na turniru u Ljubljani uoči Litvanije.

Ipak, i Dokuzovski je jednom bio uspješniji - u prijateljskom meču reprezentacija u Makedoniji, takođe uoči EP 2011.

Galerija

Bonus video: