Budućnost poražena u Splitu

Budućnost je u Splitu prekinula seriju od tri uzastopna trijumfa, a doživjela je peti poraz u regionalnom takmičenju ove sezone.
66 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 01.12.2012. 22:58h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Split - Trijumfalnoj seriji Budućnost Volija došao je kraj - nakon pet pobjeda, Podgoričani su poraženi na “Gripama” 71:69 (14:22, 20:10, 18:14 i 19:23). Splićani su se još jednom pokazali kao “negostoljubivi” domaćini, poslije Cedevite, Crvene zvezde i Cibone, savladali su još jednog rivala iz vrha tabele.

“Plavi” su igrali dobro samo u prvoj četvrtini, napad je podbacio u nastavku, pa otuda i poraz.

Start utakmice bio je obećavajući za goste, koji su izuzetno agresivnom igrom u odbrani onemogućili igrače Splita da dođu do željene igre. Jeste Ivan Mimica pogodio trojku za vođstvo domaćina 3:2, ali je to bilo sve što su Splićani uradili u prvoj četvrtini.

Strahinja Milošević je dominirao u skoku, napad Podgoričana je bio siguran, pa je prednost u nekoliko navrata iznosila osam razlike. Ulaskom iskusnog Nikole Vujčića, domaćin je zaigrao donekle bolje, ali premalo da se ugrozi igra Budućnost Volija i vođstvo gostiju od 22:14 na kraju prve dionice.

Vujčić i Filip Krušlin na startu drugog perioda pokrenuli su Split, koji je serijom 8:0 stigao do izjednačenja. Nakon minuta odmora Dejana Radonjića, Aleksa Popović je trojkom smirio Splićane.

Međutim, to je bilo kratkog daha, Split je opet preuzeo kontrolu igre i do odlaska na odmor stigao do prednosti (34:32). Za razliku od prvih 10 minuta, u drugom periodu je napad “plavih” potpuno zatajio, pa otuda i minus nakon prvog poluvremena.

Poslije prvih 20 minuta Budućnost Voli je imala 16 skokova, po osam ofanzivnih i defanzivnih, ali je to ostalo bez rezultata. Loš procenat šuta za dva poena od 45 odsto (20-9), bio je razlog minusa, jer je domaćin, sa druge strane, pogodio osam od 10 šuteva. Vujčić i Krušlin su sa po 12 poena bili najzaslužniji za prednost domaćina.

Već nakon dva minuta igre u trećoj četvrtini, Radonjić je bio prinuđen da zatraži minut odmora. Split je poveo 43:36 i prijetila je opasnost da se značajnije odlijepi. Aleksa Popović je odgovorio za pet vezanih poeena za 43:42, pa je i Mladen Erjavec zatražio tajm-aut.

Poslije toga domaćin je zaigrao bolje, došao do plus osam (52:44), ali je Aleksa Popović košem sa zvukom sirene za kraj treće četvrtine vratio svoj tim u igru (52:46).

Kola Podgoričana krenula su nizbrdo u 33. minutu, kada je, poslije dva ofanzivna skoka, Vujčić doveo Split do dvocifrene prednosti (58:47). U tim trenucima domaći igrači su dobro zatvarali reket i sprečavali goste da prodorom dolaze do lakih poena. Radonjić je zatražio minut odmora da smiri svoje izabranike, ali to nije dalo rezultat, kao ni česte izmjene kojima je pokušao da nađe petorku koja će parirati razigranim Splićanima.

Ipak, Strahinja Milošević je sa četiri vezana poena pokrenuo “plave”, koji su serijom 7:0 prišli na minus četiri (58:54). Šansu za još većim priključkom prokockao je Di Bost, koji je prvo promašio trojku, a potom napravio faul u napadu. To je kaznio sjajni Vujčić i omogućio svm timu da mirnije “diše” pred finiš meča.

Nakon dva promašena napada domaćih, Aleksa Popović je poenima završio polukontru svog tima za minus dva (60:58), na minut i 48 sekundi prije kraja meča. U narednom napadu domaćina fauliran je Srđan Subotić, koji je imao polovičan učinak sa linije penala.

Uslijedila je promašena trojka Nikole Ivanovića, ofanzivni skok Lija, a potom i izgubljena lopta Alekse Popovića. Iskusni Vedran Vukušić nije propustio da iskoristi poklon. Poentirao je za 63:58 (minut i sedam sekundi prije kraja).

Nadu Podgoričanima vratio je trojkom Vladimir Mihailović (63:61), uzvratio je Krušlin istom mjerom (66:61), a odgovoro je i Nikola Ivanović (66:64), 23 sekunde prije kraja.

Uslijedila je penal završnica u kojoj su domaćini bili uspješniji. Sedam sekundi prije kraja, Ivanović je pogodio prvo, namjerno promašio drugo bacanje, ali na nesreću gostiju, lopta je došla u ruke Vukušića za kraj nadanja u trijumf.

U ekipi Budućnosti najefikasniji je bio Aleksa Popović sa 14, Džerald Li je dodao 11, a poen manje Vladimir Mihailović.

Najefikasniji u pobjedničkom timu bio je Nikola Vujčić sa 20, Filip Krušlin je ubacio 15, a Vedran Vukušić 13 poena.

Izjave

Dejan Radonjić, trener Budućnosti: Zaslužena pobjeda domaćina. Igrali smo dobro samo u prvoj četvrtini. Bili smo dekoncentrisani, pa otuda i greške. Domaći su se u drugoj četvrtini vratili šutem, mi smo pokušali da se vratimo u trećem periodu, ali je presudilo iskustvo domaćina. Čestitam Splitu na zasluženoj pobjedi.

Mladen Erjavec, trener Splita: Ovo je pobjeda u rangu onih nad Cedevitom i Zvezdom. U drugoj četvrtini smo došli do igre, nakon što smo prvu odigrali u grču. Mogli smo ranije da riješimo meč, ali Budućnost je karakterna ekipa i vratila se. Ipak, na kraju smo došli do velike pobjede, za koju su zaslužni svi naši igrači.

Galerija

Bonus video: