Budućnost Voli savladala Široki

Vladimir Mihailović je sa 22 poena predvodio Podgoričane (trojke 3-3), Džerald Li je ubacio 14, a dva manje Čedomir Vitkovac.
4 komentar(a)
Ažurirano: 11.11.2012. 20:11h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Široki Brijeg - Košarkaši Budućnosti odigrali su herojsku utakmicu protiv Širokog, uspjeli psihički da se dignu nakon dva teška poraza od Cibone i Bilbaoa i na jednom od najtežih gostovanja u ABA ligi osvojili izuzetno vrijedne bodove pobjedom od 76:70.

Odigrali su izabranici Dejana Radonjića fenomenalnu drugu četvrtinu, u kojoj su dozvolili domaćinu da postigne svega šest poena i da na odmor odu sa 17 poena prednosti (40:23).

U nastavku je došlo do malog pada u igri. Domaćin je uspio da stigne čak i da izjednači, ali su Podgoričani tada pokazali karakter, zaigrali su izuzetno agresivno u odbrani, si gurno u napadu i u neizvjesnoj, penal završnici, upisali četvrti trijumf u regionalnom takmičenju.

Početak utakmice počeo je igrom koš za koš, da bi serijom 7:0 domaćin došao do vođstva 15:8. To je bio znak da Radonjić zatraži minut odmora. Ulaskom Vladimira Mihajlovića, koji je uz Čedomira Vitkovca bio junak pobjede, „plavi” su uspjeli da se vrate u igru i do kraja prve četvrtine svedu minus na svega tri poena.

Do 16. minuta, igrači Širokog su održavali minimalnu prednost, i tada dolazi do fantastičnog preokreta u režiji gostiju. Do odlaska na odmor nijesu primili ni jedan poen, a postigli su 19 i stigli do vođstva od 23:40. U tim trenucima Strahinja Milošević je sa dva efektna zakucavanja do očaja dovodio domaće igrače i publiku.

Na početku nastavka Džerald Li je povisio na 42:23 i činilo se tada da je meč riješen, jer su igrači Širokog bili u kontra ritmu. Međutim, desilo se suprotno, nošeni podrškom oko 2.500 navijača, domaći košarkaši su zaigrali fenomenalno, i serijom 23:4 stigli do izjednačenja - 46:46 u 26. minutu.

Trener gostiju je pozvao tajm-aut, što je dalo rezultat. Njegovi izabranici su napravili seriju 6:0 (četiri poena Lija i jedina dva Demarkiza Bosta), poveli 52:46 i do kraja meča nijesu ispuštali prednost. U 36. minutu, kod vođstva Budućnosti od 65:55, sudije su zbog navodnog simuliranja faula, Vitkovcu dosudili tehničku, domaćin je to kaznio, i minut i po prije kraja, prišao na 65:62, a dvadesetak sekundi kasnije, bilo je 67:64.

Ključni trenutak utakmice desio se 28 sekundi prije kraja, kada je Vitkovac pogodio trojku za 70:64. Domaći igrači su pokušali faulovima da urade nešto više, ali nijesu uspjeli - Vitkovac je pogodio četiri, a Aleksa Popović dva penala za konačnih 76:70. Svi igrači Budućnosti zaslužuju čestitke za odličnu igru i pobjedu, ali mora se istaći učinak Mihailovića, Lija i Vitkovca.

Ovim trijumfom su pokazali da znaju da igraju u gostima, pošto su slavili u Solnoku, u Novom Mestu protiv Krke i sinoć u Širokom. Šteta samo što su u „Morači” izgubili od Cedevite, Partizana i Cibone...

Izjave

Ivan Velić, trener Širokog: Nije smak svijeta, izgubili smo od bolje ekipe. Odigrali smo dobro 30 minuta, ali druga četvrtina je presudila, odlučila ishod. Na poluvremenu nismo imali sastanak, istjerao sam igrače iz svlačionice jer su znali šta su uradili. Ne možemo uvijek dobiti kada jurimo prednost rivala, uspjeli smo to protiv Zadra i MZT Skoplja, ali protiv ovakve ekipe Budućnosti to nam nije pošlo za rukom.

Dejan Radonjić, trener Budućnosti: Zadovoljan sam zbog pobjede na teškom terenu. Takođe, raduje me naša reakcija kod ravnopravnog rezultata u trećoj četvrtini, kada je Široki uspio da istopi našu prednost, što nije bio slučaj u prethodnim utakmicama. Imali smo kontrolu u finišu meča i u ključnim momentima pogodili smo važne šuteve. Pokazali smo karakter u koji vjeruje, ali i iskustvo koje tek treba da pokažemo.

Bonus video: