Peković mora glasnije da traži loptu

"Ne želim da se ljuti na mene. Svaki put kad ga vidim u reketu, a on je otvoren, moraš da igraš sa njim", rekao je bek Timbervulfsa Džej Džej Barea
5 komentar(a)
Ažurirano: 31.10.2012. 08:58h

Kapiten reprezentacije Crne Gore Nikola Peković počinje treću sezonu u NBA ligi u dresu Minesote.

Protekle sezone je imao dosta problema sa povredama, pa je ljetos morao na operaciju skočnog zgloba, što mu je stvaralo dosta problema. I pored toga, imao je zadovoljavajući učinak od 13,9 poena uz 7,8 uhvaćenih lopti po meču.

Svi u Minesoti se nadaju da bi Pekmen mogao ove sezone da košarkaški eksplodira i povede tim ka plej-ofu, koji im je izmakao prošle sezone. U tu svrhu, Peković kaže da planira da više priča na utakmicama, pa čak i da viče ako je potrebno kako bi dobio loptu ako se nađe u dobroj poziciji.

"Ne želim da se ljuti na mene. Svaki put kad ga vidim u reketu, a on je otvoren, moraš da igraš sa njim", rekao je bek Timbervulfsa Džej Džej Barea nakon treninga u ponedeljak.

“Vukovi” su rekli Pekoviću da bude glasniji na terenu ove sezone u zahtjevima za loptu.

Kao i većina fizički impozantnih igrača, od Pekovića se očekuje da bude jedan od ključnih igrača svog tima u reketu, posebno jer će krilni centar Kevin Lav pauzirati najmanje do sredine decembra zbog loma desne ruke.

"Momci su dovoljno pametni da me vidi da li sam u dobroj poziciji. Oni će mi dodati loptu, ali ponekad ako me ne vide, a ja sam otvoren, možda ću vikati ili tako nešto", rekao je Peković.

Trenera Minesote ohrabruje igre Pekovića tokom mečeva predsezone i na treninzima. Kada god su spoljni igrači zatvoreni, očekuje se da se lopta gura unutar reketa, ne samo za Pekovića da poentira, već i da otvorio prostor saigračima.

"Imali smo problema u meču sa Detroitom prošle nedelje, gdje Peković četiri minuta nije dodirnuo loptu. Nešto je bilo do naših spoljnih igrača, ali i do Nikole, koji nije tražio loptu. To su četiri minuta igre gdje on može da postigne šest ili osam poena ili da otvori prostor ostalim igračima. On mora da bude glasniji, ali on je tako skroman momak", rekao je Bil Baino, pomoćni trener “vukova”.

On je bio u Crnoj Gori u avgustu da indivindualno trenira sa Pekovićem dvije nedelje. Baino mu je pomogao da poboljša rad nogu i kretnju u reketu, a možda i podjednako važno da mu podigne samopouzdanje da postane više od lidera.

Peković govori engleski dovoljno dobro, ali u trećoj godini u NBA ligi shvata da će morati da učini više nego samo da podigne ruku kada je otvoren u reketu.

"Znam da oni očekuju nešto više od mene kada je Kevin van ekipe. Potrudiću se da dam sve od sebe. Svaki dan radim na novim stvarima i pokušava nove poteze", objasnio je Peković.

Baino je rekao da je Peković poboljšao horog šut skok i okret u desnu stranu, što bi trebalo da mu pomogne da poboljša košgeterski učinak.

Rezervni centar Greg Stiemsma može da garantuje da je Peković i fizički jači u odnosu na proteklu sezonu. On ima duel sa Pekovićem svakodnevno na treninzima i nije primjetio da reprezentativac Crne Gore ima bilo kakvih problema sa nogom koju je operisao u maju.

"Mi smo imali nekoliko vježbi gdje sam udario tako jako, a on je sve to samo apsorbovao. Osjećao sam se kao da sam naletio na zid svaki put. On zna da je to dio igre i da mu je to potrebno", rekao je Stiemsma.

Adelman: Nikola brzo uči

U šest mečeva predsezone, Peković je imao prosjek od 12,8 poena (šut iz igre 52,7 odsto) i 8,3 skokova po meču, a na terenu je prosječno provodio 26,3 minuta.

Rik Adelman, šef stručnog štaba Minesote, rekao je da su neke kontrolne utakmice bile namijenjene specijalno za Pekovića da mu pomognu da nadoknadi odsustvo Lava.

U redovima „vukova” se sjećaju Pekovićevih igara iz februara tokom kojeg je u prosjeku ubacivao 18 poena uz 10,5 skokova i šut iz igre od 61,3 odsto.

"On razumije šta mu je snaga i brzo uči. Oni će da ga udavajaju tokom meča, ali će naći način da pronađe slobodnog saigrača", rekao je Adelman.

Adelman i Baino se raduju danu kada će Peković moći da zbuni odbranu rivala. Baino je proveo dosta vremena u Crnoj Gori radeći sa Pekovićem na poboljšanju igre lijevom rukom.

"Njegov koeficijent inteligencije je na visokom nivou, kao malo kome u timu. Kada se bude udobnije osjećao na terenu, kada se bude bolje služio lijevom rukom, onda će malo ko moći da ga zaustavi", objasnio je Baino.

Bonus video: