Policija: Reagovali smo blagovremeno i shodno zakonu

"Prilikom intervencije policije stekli su se zakonski uslovi za upotrebu sredstava prinude i djelimično pražnjenje tribina", piše u saopštenju
106 pregleda 22 komentar(a)
Budućnost-Partizan, Foto: Boris Pejović
Budućnost-Partizan, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.10.2012. 23:33h

Povodom nezampaćenih incidenata na utakmici Budućnost Voli - Partizan oglasila se Uprava policije.

Reagovanje prenosimo u cjelosti.

„Povodom sinoćnje utakmice između KK „Budućnost” i KK „Partizan”, javnost obavještavamo sljedeće:

Službenici Posebne jedinice policije (PJP) preduzeli su mjere i radnje iz svoje nadležnosti nakon narušavanja javnog reda i mira, u trenutku kada redarska služba nije bila u mogućnosti da, u skladu sa svojim zakonskim obavezama, kontroliše bezbjedno odvijanje sportske manifestacije.

Službenici PJP su, shodno Zakonu o sprječavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, bili u pripravnosti i nalazili se u pomoćnim prostorijama SC “Morača“. Oni su izašli na teren kada se za to stvorila potreba, tačnije kada redarska služba nije bila u mogućnosti da obezbijedi red na košarkaškoj utakmici.

Incident je počeo tako što su prvo navijači „Partizana“ ušli na teren, a potom su probijajući kordon redarske službe navijači „Budućnosti“ učinili isto.

Obje navijačke grupe su potom nasrnule na policiju i u ovom incidentu su povrijeđena četiri policijska službenika.

Prilikom intervencije policije stekli su se zakonski uslovi za upotrebu sredstava prinude i djelimično pražnjenje tribina. Onog trenutka kada je uspostavljen red i mir, utakmica je započeta i odigrala se bez daljih incidenata.

Razdvajanje navijačkih grupa trajalo je 20 sekundi, dok je izlazak kompletnog sastava PJP trajao 25 sekundi.

Zbog povrijeđenih navijača i policijskih službenika, pražnjenje tribina gdje su bili navijači „Partizana“ trajalo je 5,45 minuta, dok je pražnjenje tribina gdje su bili navijači „Budućnosti“ trajalo 35 sekundi.

Radi izbjegavanja sukoba između navijača, evakuisanje navijačkih grupa je zatim izvršeno u različitim intervalima.

U cilju informisanja javnosti, obavješatvamo da je shodno zakonu organizator sportske priredbe dužan da obezbijedi redarsku službu radi obavljanja fizičkog obezbjeđenja i održavanje reda na sportskoj priredbi.

Redarska služba ima za obavezu i zabranu pristupa objektu u kojem se održava sportska priredba licima koja su pod uticajem alkohola ili drugih opojnih sredstava. Takođe redarska služba ima obavezu da odvoji gostujuće navijače usmjeravanjem na posebne ulaze i izlaze iz sporstkog objekta, kao i da spriječi ulazak gledalaca na sportski teren.

Redarska služba je dužna i da spriječi unošenje u sportski objekat predmeta koji se mogu upotrijebiti u nasilničkim postupanjima, te i da opomene odnosno udalji gledaoce zbog nedoličnog ponašanja.

Pretres navijača i kontrolu, prilikom ulaska u sportski objekat, isključivo vrši redarska služba. Organizovanje i obezbjeđenje redarske službe je obaveza organizatora sportske manifestacije.

Uprava policije je i ovom prilikom preduzela sve mjere i radnje radi sprječavanja eskalacije sukoba između navijača i uspostavila narušeni javni red i mir”, stoji u saopštenju policije.

Bonus video: