Bilić: Domaćin je krivac, ne želim da prejudiciram kaznu

"Zatražio sam dodatni izvještaj i od domaćina utakmice, odnosno od Budućnosti. Želim da čujem njihovo viđenje stvari oko incidenta", rekao jedna od čelnika regionalnog takmičenja
66 pregleda 45 komentar(a)
Ažurirano: 23.10.2012. 08:42h

Navijači Budućnost Volija su ulaskom na teren “častili” svoj tim, najvjerovatnije, rigoroznom kaznom od strane ABA lige.

Odluka će biti donesena u četvrtak, kada će Josip Bilić, direktor regionalnog takmičenja, izreći kaznu crnogorskom šampionu.

On nije želio da govori o visini kazne, ali prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, osim novčane kazne, crnogorski šampion će nekoliko mečeva (tri, četiri) igrati pred praznim tribinama.

"Budućnost snosi krivicu za incident. Ona je organizator utakmice i morala je da preduzme sve mjere da do ovoga ne dođe. Pokrenut je disciplinski postupak, a konačnu odluku donijeću u četvrtak tokom dana. U svakom slučaju, protiv domaćina je pokrenut disciplinski postupak. Srećan je to što niko nije nastradao", rekao je Bilić za “Vijesti”.

Na pitanje da li je delegat meča Nikola Lepetić poslao izvještaj, uslijedio je potvrdan odgovor. Na molbu da kaže šta u izvještaju piše, Bilić je rekao:

"To je službena zabilješka, službena stvar koja ne može da se iznosi u javnost. Zato ne mogu da kažem šta u njemu piše. Nema tu ništa spektakularno, delegat je napisao ono što je vidio. Svako ko je bio na utakmici, vidio je šta je bilo, tako da je tu sve jasno".

Odluka o kazni trebalo je da se donese u srijedu, ali je odložena za 24 sata.

"Zatražio sam dodatni izvještaj i od domaćina utakmice, odnosno od Budućnosti. Želim da čujem njihovo viđenje stvari oko incidenta. Dužni su da to dostave u kancelariju ABA lige do srijede u podne. Nakon što stigne i taj izvještaj, uzećemo sve u razmatranje i donijeti odluku. Pogledaćemo i snimak sa meča, pa će onda biti odlučeno o visini kazne".

Bilić nije želio da govori o tome kolika kazna očekuje klub iz Njegoševog parka.

"Ne bih zaista da prejudiciram stvari, ne bi bilo korektno sa moje strane i zbog same ABA lige, kao i zbog Budućnosti. Sigurno je samo to da domaćina meča čeka kazna, a sve ostalo će uskoro biti poznato", zaključio je Bilić.

Da je pred “plavima” rigorozna kazna, jasno je i iz člana 64. o propozicijama takmičenja.

U njemu se kaže da je prekid utakmice regulisan pravilima Evrolige, Evrokupa i FIBA, a oni sukada je to u pitanju izuzetno rigorozni.

Nemoguće da je neko ušao bez karte

Iako su iz Budućnost Volija tvrdili da niko neće moći da uđe na meč bez kupljene karte, desilo se suprotno. “Vijesti” su se juče javili pojedini navijači Partizana koji su tvrdili da su na meč ušli bez karte i da ih niko na ulazu nije kontrolisao.

Prošli su bez problema pored obezbjeđenja.

"To treba uzeti sa rezervom, mada ne isključujem mogućnost da je do toga došlo. Ispitaćemo sve i vidjeti da li je zaista to tako. Jasno smo rekli da niko ne može ući bez karte i bile su angažovane osobe koje su imale zadatak samo da cijepaju karte, odnosno da nikoga ne puštaju da uđe ko je nema. Ti koji pričaju da karata nije bilo, ne govore istinu. Prodavane su sve do pred početak utakmice, a ako su oni htjeli da na silu uđu u dvoranu, to je njihov problem. Vidjećemo da li je to zaista tako, mada sumnjam da se to moglo desiti. Prošle godine je bilo puštanja bez ulaznica i sada smo htjeli da to izbjegnemo. Bila su tri prstena kontrole, policija, sekjuriti i momci koji su cijepali karte", rekao je Slavko Radulović, direktor Budućnost Volija.

On smatra da je u svemu ovome klub najmanje kriv.

"Svjesni smo da ćemo biti kažnjeni, ali smo najmanje krivi u svemu ovome. U unutrašnjem obezbjeđenju su učestvovali specijalna jedinica, sekjuriti, a na spoljnjem pripadnici Uprave policije. Imali smo dva sastanka sa policijom, sekjuriti službom i navijačima. Na drugom sastanku u Upravi policije bili su predsjednik kluba Dragan Bokan, sekretar kluba i ja, a tu su bili načelnik javne bezbjednosti, načelnik Centra bezbjednosti Podgorice i specijalne jedinice policije. Tu su dogovoreni svi detalji oko obezbjeđenja utakmice. Nadali smo se da ćemo na ovaj način izbjeći incident, ali se desilo najgore. Na svu sreću sve se završilo samo sa lakšim povredama. Što se tiče dodatnog izvještaja koji je tražio Bilić, on će biti na vrijeme poslat u kancelariju ABA lige. - Mi ćemo napisati naše viđenje stvari. Smatramo da nismo jedini krivci za incident", zaključio je Radulović.

Tražili od novinara matične, a navijače puštali bez karata

Iako je u pitanju bila utakmica visokog rizika, navijače domaćeg tima i pojedine navijače Partizana redari na ulazu puštali su i bez karata da uđu u “Moraču”.

Pored propuštanja ulaska navijača bez karata, pojedini su pored obezbjeđenja uspjeli da unesu i pirotehnička sredstva.

"Došao sam ispred “Morače” i pokušao da uđem bez karte i ušao bez problema, jer me niko nije kontrolisao. To je bio jedan od primjera loše organizacije prije početka utakmice. Među najvatrenijim navijačima Partizana upoznao sam i momke iz Nikšića, koji su mi takođe kazali da su kao i ja ušli bez karata", kazao je jedan od navijača Partizana (ime i prezime poznato redakciji).

On je dodao da je među navijačima gostiju bila dobra atmosfera i da niko nije razmišlajao o sukobu sa protivnicima.

"Došlo je do nereda na tribinama. Neki od navijača Budućnosti prvi su se zaletjeli prema nama i nastao je haos. Policija je riješila da nas izbaci iz dvorane i to je učinila. Nisu morali da ulete među nas sa pendrecima i da nas tuku, mogli su kulturnije da nam saopšte da nismo više dobrodošli na tribinama. Ali i oni su bili u panici, pa im je lakše bilo upotrebom sile to da završe, što je bilo pogrešno", rekao je navijač.

On je istakao da su ih pripadnici Posebne jedinice policije satjerali uz zid.

"Pribili su nas uz zid i pendrekali, iako nismo mi bili krivi za incident", naveo je navijač Partizana.

Prema nezvaničnim informacijama iz podgoričke policije, do sada su procesuirana trojica navijača, D. B, M. D. i M. I.

Protiv njih su podnijete prekršajne prijave iz Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim terenima.

Podgorički policajci, zbog incidenta priveli su i dva maloljetnika, koji zbog godina nisu procesuirani.

"Na osnovu snimaka sa bezbjednosnih kamera biće utvrđeno ko je još učestvovao u incidentima. Takođe, poslat je zahtjev nikšićkoj policiji za indetifikaciju i privođenje nekih osoba koje su učestvovale u incidentima", kazao je izvor “Vijesti” iz podgoričke policije.

Budućnost voli: Preduzeli smo sve da do ovoga ne dođe

Povodom dešavanja prije početka meča između Budućnost Volija i Partizana, saopšenjem se obratio i podgorički klub.

"Povodom incidenta koji se desio prije početka meča između timova Budućnost Voli i Partizan m:ts, kada su umjesto sportskog spektakla ljubitelji košarke, kao i širi auditorijum, bili u prilici da vide nemile scene, ovim putem zbog navedenog izražavamo iskreno i duboko žaljenje. Javnost je u danima koji su prethodili utakmici bila upoznata sa činjenicom da je u pitanju događaj visokog rizika. S tim u vezi i mi smo preduzeli sve organiozacione aktivnosti kako ne bi došlo do nemilih scena, kakvih smo, nažalost, bili svjedoci. Klub je preduzeo sve mjere da do ovoga ne dođe, u okviru svojih zaduženja, a to je komunikacija sa policijom i agencijom Security Guard Popović", kaže se na početku saopštenja.

Neposredno pred meč, uprava “plavih” je imala dva sastanka sa policijom i agencijom za obezbjeđenje.

"Oni su napravili procjene koliko je obučenih ljudi potrebno da obezbjeđuje meč. Takođe, sastanku su prisustvovali i predstavnici Sportskog Centra “Morača” i navijačke grupe “varvari”, i dobili smo sva uvjerenja da će sve proteći u najboljem redu. Što se kluba tiče, ispoštovali smo sve bezbjednosne zahtjeve i obavili zahtijevane procedure. Rukovodili smo se prošlogodišnjim iskustvom kada je u pitanju meč sa Partizanom, tako da smo u prodaju pustili 500 ulaznica manje".

Budućnost Voli izražava žaljenje što je došlo do nemilih scena, posebno zbog povrijeđenih lica.

"U svemu ovome klub je izgubio najviše. Ovo je veliki udarac za nas, imajući u vidu napor koji smo uložili da konsolidujemo klub, organizujemo ga na najsavremeniji način, trudili se da podgorička publika ponovo bude uz svoj klub i uživa u njegovim uspjesima, posvetili se radu sa mladim kategorijama, uložili napor i sredstva da okupimo što više djece i mladih u cilju razvijanja sportskog duha i pozitivne orijentacije. Uložićemo krajnje napore, sada, nažalost, sa iskustvom više, da do ovakvih incidenata više ne dođe, da obezbijedimo gledaocima i igračima mir i sigurnost", kaže se na kraju saopštenja koje je potpisao Slavko Radulović, direktor kluba.

Zakazala Posebna jedinica policije?

Ratne scene iz “Morače” preksinoć, vjerovatno, ne bismo gledali da pripadnici Posebne jedinice policije nijesu zakazali prilikom obezbjeđenja navijačkih grupa u dvorani.

Prema planu obezbjeđenja svih utakmica, a posebno onih sa visokim rizikom, Posebna jedinica policije zadužena je za bezbjednost unutar borilišta, tako da je ključno pitanje šta su radili prije početka utakmice, odnosno, gdje su bili kada su “varvari” krenuli stolicama, bakljama i petardama u napad na dio, gdje su bili “grobari”.

Taj ključni propust, najvjerovatnije, uslovio je nove greške, koje su kasnije ispravljane pendrecima po kičmama navijača na stepenicama dvorane i na ulicama oko “Morače”...

Upravo zbog očiglednih propusta prilikom obezbjeđenja meča, direktor Uprave policije Božidar Vuksanović tražio je juče rano da mu se dostavi hitan izvještaj.

Analizu je tražio od komadanta PJP Zlatka Malikovića, a u narednim danima znaće se u kojoj mjeri su napravljeni propusti i da li je bilo prekoračenja ovlašćenja prilikom policijske akcije.

Osim zakašnjelog “obruča” oko navijača u dvorani, čini se da je bilo još najmanje pet-šest očiglednih propusta tokom obezbjeđenja utakmice.

Prema planu obezbjeđenja mečeva visokog rizika, osim PJP, u dvorani bi trebalo da bude makar 200 redara, a preksinoć ih je u “Morači” bilo nekoliko puta manje.

Takođe, ostaje pitanje zašto su pripadnici PJP u prepoznatljivoj opremi - “kornjača” prvo krenuli ka “grobarima” i čini se, bespotrebnom upotrebom sile, izbacili navijače Partizana iz dvorane.

Pitanje je i zašto su poslije 10-ak minuta, demonstracijom sile, ispratili sa tribina i “varvare”, nakon čega je ispred dvorane i u okolini nastao haos, što se kosi sa svim bezbjednosnim propisima policija u svijetu.

Ko je u PJP naredio da se navijači izbace van dvorane? U dvorani je bilo očigledno da je to policija uradila stihijski, doduše pendrecima, iako to od njih u tom trenutku nije zahtijevao delegat Nikola Lepetić, kao ni sudije meča.

I na kraju, ključna stvar je da li će se iz analize grešaka obezbjeđenja ovog meča možda neko kazniti zbog propusta u PJP da se na nekom drugom sportskom događaju ne bi dogodile neke gore, tragične scene.

Galerija

Bonus video: