Budućnost Voli u Solnoku traži drugu pobjedu

"Znamo da to neće biti nimalo lako, jer su oni izuzetno iskusna ekipa i igraju u sali koja je veoma zvučna, pa će domaći teren biti njihova velika prednost", kazao je Nikola Ivanović
61 pregleda 1 komentar(a)
Nikola Ivanović, Foto: Savo Prelević
Nikola Ivanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.10.2012. 10:58h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Solnok - Nakon osam sati puta, košarkaši Budućnost Volija stigli su u mađarski Solnok, gdje će danas (17 časova) igrati protiv istoimenog domaćeg kluba. S obzirom na rano okupljanje za odlazak, trener „plavih” Dejan Radonjić je odlučio da završni trening odradi dva sata kasnije od termina u kojem će se danas igrati meč 4. kola ABA lige.

A put do Solnoka i ne bi bio tako naporan da autobus „Laste”, koji je trebalo da čeka podgoričku ekspediciju na aerodromu u Beogradu, nije kasnio više od pola sata, te da na graničnom prelazu Horgoš revnosni carinici i policajci obje države nisu zadržali plavu ekspediciju još dodatna dva sata.

Ipak, košarkaši Budućnosti imali su sreće da se njihov hotel „Garden” nalazi udaljen svega 70 metara od sale.

"Očekuje nas izuzetno značajan meč na gostujućem terenu, pogotovo što želimo da pokažemo i ove godine da nijesmo domaćinska ekipa. Želimo da agresivnom igrom nametnemo domaćem timu tempo koji, nadamo se, neće moći da isprati, i ostvarimo povoljan rezultat. Znamo da to neće biti nimalo lako, jer su oni izuzetno iskusna ekipa i igraju u sali koja je veoma zvučna, pa će domaći teren biti njihova velika prednost", naglasio je Nikola Ivanović.

Da domaći tim očekuje bezrezervnu podršku navijača, pokazala je i odluka da se dodatno montira između pet i šest tribina, tako da će sala moći da primi 2.000 gledalaca.

Koliko su u toj namjeri otišli daleko u Solnoku, ponajbolje oslikava zid od pleksiglasa koji će biti jedina brana između domaćih fanova i grupe gostujućeg tima.

"Svjesni smo da nas čeka veoma jak rival. Iskusna su ekipa, sa nekoliko reprezentativaca, koji dugo igraju zajedno. Uz to, uz njih će biti publika i domaći teren. Zato smo svjesni da će biti teško, ali ukoliko ispunimo dogovor nadamo se da ćemo uspjeti da im priđemo, držimo priključak i na kraju pokušamo da trijumfujemo. Znamo da su prethodnu utakmicu izgubili na produžetke od Širokog, ali su ipak to stariji i iskusniji igrači koji će znati da se nose sa pritiskom važnosti duela do samog kraja. Posebnu pažnju moraćemo da obratimo na centra Badera, jer je njegov indeks korisnosti veoma visok u sve tri prethodne utakmice", istakao je Strahinja Milošević.

A koliko je Solnok uigrana ekipa, pokazuje pogled na svod dvorane, gdje su okačeni baneri sa peharima koji su osvojeni - po četiri u Kupu i prvenstvu Mađarske, s tim da su u posljednje dvije sezone osvajali duplu krunu.

Uz to, bili su učesnici posljednjeg fajnl-fora Euročelendž kupa, na kojem su izgubili od Bešiktaša u polufinalu (64:60) i ruskog Trijumfa u meču za 3. mjesto (94:87)...

Solnok kao Titograd 80-ih

Poput sale izgrađene u socrealističkom stilu, djeluje i uže gradsko jezgro grada koje arhitekturom podsjeća na Titograd krajem osamdesetih godina.

Iako cijelim putem kroz Mađarsku od graničenog prelaza do krajnje destinacije nije viđen niti jedan brežuljak, a ni rijeka, Solnok se nalazi na ušću dviju rijeka - Tise i Zađive i uz to spada među regione u Evropi sa najvećim brojem sunčanih dana.

Ipak, ovaj grad od 75.000 stanovnika dijeli sudbinu demografskog pada u državi, pa je u odnosu na popis od prije decenije ima preko 3.000 žitelja manje.

To je vidno i po nepostojanju novogradnje, već je cjelokupna arhitektura spoj starih zdanja i zgrada iz doba socijalizma.

A da je ovaj region zaista poznat po velikom broju sunčanih dana uvjerili su se i „plavi”, koje je dočekalo vedro nebo nakon kiše i tmurnih oblaka pri polasku iz Podgorice.

Bonus video: