Filip Čović napustio Crvenu Zvezdu zbog pritiska

"Nije u pitanju samo pritisak, jednostavno nisam želio više da na bilo koji način budem predmet za omalovažavanje moje porodice", rekao je za klupski sajt Čović
137 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.10.2012. 16:49h

Košarkaš Crvene zvezde Filip Čović odlučio je danas da napusti klub zbog, kako je naveo, pritiska, negativnih komentara i uvreda koje je doživljavao u posljednje vrijeme.

"Dugo sam razmišljao i doneo odluku da odem iz Crvene zvezde i da svoju košarkašku karijeru nastavim u nekom drugom klubu. Pritisak, negativne komentare i uvrede više nisam mogao da izdržim. Ne smatram da sam zbog toga slabić, samo ih je bilo previše. Nije u pitanju samo pritisak, jednostavno nisam želio više da na bilo koji način budem predmet za omalovažavanje moje porodice", rekao je za klupski sajt Čović.

On je odluku o odlasku saopštio treneru Vladi Vukočiću na prijepodnevnom treningu.

"Bilo mi je teško da se nosim sa svim tim problemima, a to se u nekoliko navrata negativno odražavalo na moje zdravlje i zato sam riješio da sve to prekinem i zaustavim. Takode, želio sam da na svaki način oslobodim Crvenu zvezdu, jer su mnogi pokušavali da klub tako bogate istorije i tradicije pretvore u mog taoca. To preteško breme neistine više nisam mogao da nosim i nisam želio da trpim", dodao je Čović.

Omaleni plejmejker je naglasio da ovakva odluka nema veze sa dolaskom Vukoičića na klupu crveno-bijelih.

"Košarka je za mene uvijek predstavljala veliko zadovoljstvo, a sada sam došao u situaciju da više ne mogu normalno da treniram i igram, ne osjećam se dobro na terenu, pa ne želim više da se mučcim", objasnio je 23. godišnji košarkaš.

Čović je odgovorio i na brojne komentare da je bio protežiran zbog toga što je njegov otac Nebojša Čović predsjednik kluba.

"Jedna stvar svima mora da bude jasna. Moj otac je samo predsjednik kluba, a ne trener. Koliko će ko igrati u Crvenoj zvezdi određuje samo trener, niko drugi i ja sam tu odluku uvijek poštovao. Tako je bilo kod Svetislava Pešića, Milivoja Lazića, a tako je bilo i sada kod Vukoičića. Igrao sam onoliko koliko sam zasluživao, nekada manje, a nekada više", rekao je Čović.

On je istakao da se uvijek trudio da pruži maksimum i svoje minute pošteno odradi i da je zbog očeve funkcije morao više da radi i trenira.

"Priče da sam dobijao više prostora jer sam predsjednikov sin su veoma zlonamjerne i neistinite. Na sreću, sve to je sada iza mene. Neću se osvrtati unazad, iako ne postoji ništa zbog čega bih se stidio, a u budućnost ću gledati sa osmjehom, uzdignuta čela. Želim da se zahvalim saigračima koji su mi uvijek bili velika podrška, pokazali se kao pravi prijatelji, a Zvezdi želim mnogo sreće i mnogo trofeja u budućnosti", zaključio Čović.

Predsjednik košarkaša Crvene zvezda Nebojša Čović izjavio je da razumije odluku svog sina Filipa da napusti klub.

"U potpunosti razumem Filipovu odluku. Iskreno, divim mu se kako je do sada uspijevao da se nosi sa svim tim pritiscima. Znam da mu nije bilo nimalo lako. Svjestan sam da je u mnogim situacijama nepravedno bio zatočenik svog prezimena i to je hrabro nosio na svojim leđima", rekao je Čović za klupski sajt.

On je dodao da je svaki njegov potez bio posmatran pod posebnom lupom, kao i da je bilo mnogo tendecioznih, zlonamernih i iskonstruisanih komentara.

"Kada se tome doda da je naša porodica na utakmicama i nekakvim promocijama bila najvulgarnije vrijeđana samo mogu da kažem da je Filip sve to herojski izdržao. Ponosim se svojim sinom. U njemu nema zlobe ni zla i zato mogu da kažem da je izrastao u pravog čoveka i vrhunskog sportistu. Filip je donio časnu i hrabru odluku i na tome neki drugi mogu samo da mu zavide", poručio je Čović.

Prvi čovek Zvezde istakao je da podržava njegovu odluku, ne samo kao roditelj, nego i kao predsjednik kluba.

"Na ovaj način biće skinuta neka vrsta anateme koja je nepravedno bačena na klub. Filip Čović više neće biti razlog za Zvezdine neuspjehe kao i alibi u javnosti za bilo čije propuste, neznanje, tvrdoglavost i udvaranje. Time ce biti spriječen i posljednji razlog za podmetanja najrazličitije vrste kojima je Crvena zvezda bila izložena od 12. avgusta 2011. godine kada je klub spašen bankrota, gašenja i potpune propasti", kazao je Čović i dodao da je zajedno sa ljudima iz uprave kluba uradio sve kako bi spasio Crvenu zvezdu.

"Vratili smo dugove, napravili kvalitetan tim, doveli smo odličnog trenera, a imamo i najbolje uslove za rad. Sa ovako stabilnim klubom i ovakvim uslovima očekujem punu posvećenost svih koji su u Crvenoj zvezdi, a u cilju osvajanja trofeja koje navijači s pravom ocekuju", zaključio je Čović.

Bonus video: