Pavićević: Ciljeve za EP ćemo postaviti kad vidimo s čim raspolažemo

"Koliko ćemo biti jaki znaćemo kada se okupimo i kada se prebrojimo. Centarska linija je izuzetno jaka, brojem i kvalitetom", rekao je Pavićević
4 komentar(a)
Luka Pavićević, Foto: Savo Prelević
Luka Pavićević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.10.2012. 14:03h

Selektor muške seniorske košarkaške reprezentacije Crne Gore Luka Pavićević kazao je da od igrača na Evropskom prvenstvu (EP) u Sloveniji očekuje istu posvećenost i ogromnu želju kao u kvalifikacijama.

On očekuje tim koji je spreman da se odrekne ljeta zbog nastupa za svoju državu na velikom takmičenju.

“To treba da nosi sa sobom određenu draž i intenzitet želje. To bi uz dobru organizaciju i program rada trebalo da nam pomogne da formiramo kvalitetnu igru sa kojom bi imali šanse da ispunimo realne ciljeve. To mogu da očekujem od tima, ali i od stručnog štaba”, rekao je Pavićević agenciji MINA.

On je, odgovarajući na pitanje hoće li i koliko Crna Gora biti jača u Sloveniji, kazao da će znati tek kada okupi reprezentaciju i bude imao uvid sa čim raspolaže na pripremama.

Pavićević je kazao da očekuje dolazak NBA centara Nikole Pekovića i Nikole Vučevića, podsjećajući da njihova želja za igranjem u reprezentaciji nije bila sporna ni u kvalifikacijama.

“Očekujemo da će oni u normalnim uslovima, u koliko ne budu imali zdrastvenih problema, biti u timu za EP. Koliko ćemo biti jaki znaćemo kada se okupimo i kada se prebrojimo. Centarska linija je izuzetno jaka, brojem i kvalitetom. Sa druge strane ne bi bilo dobro da bude problema u bekovskoj liniji”, rekao je crnogorski selektor.

On je naglasio da će odgovor kakve su šanse reprezentacije u Sloveniji biti izvjesniji nakon žrijeba i okupljanja igrača.

“Tada treba konkretno i bez zavaravanja konstatovati snagu i postaviti ciljeve. Očekujem da ćemo sve igrače na koje računamo imati na raspolaganju, uključujući i NBA centre”, kazao je Pavićević.

On je istakao da svi u Savezu, od rukovodstva, stručnog štaba i igrača, mnogo voljeli da u timu bude i as madridskog Reala Nikola Mirotić.

“Svi bi mi voljeli da imamo igrača tog kalibra u reprezentaciji. Pravila nam idu na ruku, iako je Mirotić igrao za mladu reprezentaciju Španije. Postoji način da se njegovo orginalno košarkaško državljanstvo vrati u Crnu Goru i to isključivo zavisi od njegove želje da zaigra za svoju matičnu reprezentaciju”, rekao je Pavićević.

On je istakao da su u Savezu angažovani da se pitanje Mirotića riješi na najpovoljniji način za Crnu Goru.

“Mi se trudimo i već postoje određeni dogovori. Svi su u Savezu angažovani da se na najbolji mogući način isprati šansa da dođemo do tako kvalitetnog igrača”, rekao je Pavićević.

On je istakao da u Savezu razmišljaju da se za EP angažuje još jedan Amerikanac na poziciji plejmejkera.

“Za sljedeći ciklus imamo na toj poziciji Tejlora Ročestija, ali se razmišlja i o dupliranju te pozicije jer je deficitarna. Eventualna povreda mogla bi nas izbaciti iz ostvarivanja nekog realnog cilja”, rekao je Pavićević.

On je kazao da je KSCG za kvalikacije imao dogovor sa Omarom Kukom da pomogne ukoliko se Ročesti povrijedi.

“Kuka neće biti jer mu je istekao ugovor i možda možemo da razmišljamo da Ročestija dupliramo sa još jednim takvim igračem zbog važnosti projekta i pozicije na kojoj osim njega igra još samo Ivanović. On je velika dobit za crnogorsku košarku, ali je još mlad”, rekao je Pavićević.

On je istakao da sjajno ljeto i veliki uspjeh u kvalifikacijama treba arhivirati i početi sa obavezama kako bi pripreme dočekali potpuno spremni.

“Rezultat u kvalifikacijama treba da ostavimo iza sebe, već treba da radimo na aktivnostima između dva okupljanja. Savremeni tokovi evropske košarke tokom sezone ne omogućavaju zajednička okupljanja, turnire i treninge. Sadašnje aktivnosti uključuju napor saveza da drži na vezi sve ključne učesnike seniorske reprezentacije”, rekao je crnogorski selektor.

On je istakao da direktor reprezentacije Danilo Mitrović to savjesno i strastveno radi.

“Prate se svi treneri i igrači, na nedjeljnoj osnovi, njihov razvoj ove sezone i drži se spona tima sa budućom akcijom. Obezbjeđuju se sredstva, radi se na tome da se uspostvaljanjem plana i programa obezbijede adekvatne pripreme i protivnici, prijateljeke utakmice, što zahtijeva neprekidni kontakt sa drugim savezima i FIBA”, rekao je Pavićević.

On nije želio da komentariše moguće rivale u grupi na Evropskom prvenstvu.

“Ako je bila neka grupa koju je trebalo izbjeći u kvalifikacijama onda je to bila naša. Bila je ubjedljivo najteža i po kvalitetu i broju reprezentacija, ali smo dobrim pristupom i hrabrim nastupom uspjeli da ostvarimo cilj i to na jedinstven način. Ne možemo da utičemo na rezultate žrijeba, da li bi voljeli da izbjegnemo Španiju ili iz prvog šešira da dobijemo Makedoniju”, rekao je Pavićević.

On je kazao da je srećan kako je odrađen kvalifikacioni ciklus, ne samo rezultatom, već i igrom, ponašanjem, odnosom sa publikom i navijačima.

“Na profesionalnom planu sam izuzetno zadovoljan, a lično presrećan zbog povratka u Podgoricu”, zaključio je Pavićević.

Bonus video: