Ivković: Loše smo igrali, loše sam radio

"Rekao sam Milošu da mora da mijenja neke stvari. Podsjetio sam ga na rad, da odlazi kod zahtijevnog trenera (Etorea Mesine)", objasnio selektor Srbije
5 komentar(a)
Dušan Ivković, Foto: Novosti.rs
Dušan Ivković, Foto: Novosti.rs
Ažurirano: 14.09.2012. 16:56h

Selektor Srbije Dušan Ivković izjavio je da razumije razočaranje javnosti proisteklo iz učinka nacionalnog tima u kvalifikacijama za EP 2013, ali i da nisu opravdana pitanja poput "dokle ćete da nas brukate", kakvih je u posljednje vrijeme bilo u medijima.

Poraz od Estonije u Talinu je "blamaža", priznaje Ivković i dodaje da su svi u reprezentaciji veoma utučeni zbog igara ispod očekivanog nivoa.

"Mi nismo ljudi koji bi brukali naciju. Ja sam zbog ovog posla odbio vrlo povoljne ugovore, to možete da provjerite... I uradio sam ga jako loše. Sada nisam u stanju da preuzmem klub sa velikim ambicijama. Igrači se osjećaju isto, nemojte misliti da nije tako", rekao je Ivković na konferenciji za novinare u Kući košarke, a prenosi “Mondo”.

Prve ozbiljnije probleme uvideo je na turniru "Trofej Beograda", na utakmici sa Turskom, koju su "orlovi" lako i ubjedljivo riješili u svoju korist.

"Saradnicima sam na poluvremenu rekao da ne bi bilo loše da izgubimo, kako bismo došli u ravan sa našim mogućnostima. Kroz pripreme nijednog trenutka nisu mogle da izađu na vidjelo naše evidentne slabosti".

Objašnjavajući kako se trudio da nadomesti deficit na poziciji plejmejkera, otkrio je da se uoči kvalifikacija dogovorio sa iskusnim Vuletom Avdalovićem, ali da je to palo u vodu zbog lošeg stanja u kojem se nalazilo koljeno košarkaša berlinske Albe.

"Ipak, uzdao sam se da ćemo naći rešenje u nekom od mlađih igrača - Nedoviću, Anđušiću ili Jaramazu. Oni su dali svoj maksimum, ali smo imali problem da “roviti” Rašić nijednog trenutka nije kvalitetno preuzeo odgovornost. Nije to učinio ni Milenko Tepić, mada on ni u klubu ne igra na toj poziciji".

Često kritikovan zbog blagog odnosa prema Milošu Teodosiću, Ivković je objasnio da se radi o "romantičnom" igraču, čije manjkavosti u fazi odbrane ne bi toliko došle do izražaja, da je u timu bio i povrijeđeni Stefan Marković.

"Rekao sam Milošu da mora da mijenja neke stvari. Podsjetio sam ga na rad, da odlazi kod zahtijevnog trenera (Etorea Mesine), da ima visok ugovor. I on je na to reagovao “tučom” u odbrani... Međutim, do oscilacija u našoj igri je dolazilo upravo onda kada smo pokušavali da igramo bez Teodosića”, zaključio je Ivković.

Prema riječima selektora Srbije, nacionalni tim je "skup izvanrednih ljudi", a isti takvi bili su i atmosfera i odnosi u ekipi.

Bonus video: