Pavićević: Imamo obavezu da pobijedimo pred našim navijačima

"Prezadovoljni smo načinom, igrom, ponašanjem i cijelom situacijom koja je sve to ispratila na našem putu ka ostvarenju cilja", objasnio je selektor Crne Gore
12 komentar(a)
Ažurirano: 04.09.2012. 15:30h

Još se nije stišala euforija nakon sjane igre i pobjede nad Srbijom, koja je donijela i teoretski plasman na Evropsko prvenstvo u Sloveniji, košarkaše Crne Gore sutra veče očekuje novo iskušenje.

U goste stiže neugodna selekcija Estonija, koju naši reprezentativci dočekuju sa puno respakta, ali i riješeni da nastave fantastičan niz igara i pobjeda.

Iako su već izvadili vizu za šampionat Starog kontinenta, igrači i stručni štab Crne Gore su čvrsto na zemlji i maksimalno fokusiranu na završnicu kvalifikacija.

Žele da navijačima prirede još jedan spektakl i da se na kraju meča protiv Estonaca raduju još jednom uspjehu.

"Ušli smo u završnu fazu kvalifikacija, a suma do sada urađenog je da smo u najtežoj grupi uspjeli da izborimo plasman na Evropsko prvenstvo, a to je bio naš primarni cilj. Kao sekundarni cilj uspjeli smo da izvučemo prvo mjesto. U momentu kada smo obezbijedili plasman, povećali smo i nivo cilja. Prezadovoljni smo načinom, igrom, ponašanjem i cijelom situacijom koja je sve to ispratila na našem putu ka ostvarenju cilja. Sada, faktički preostale tri utakmice moramo da iskoristimo da sve ono što smo do sada uradili potvrdimo, prije svega, odnosom, zalaganjem i igrom. Moramo da iskoristimo vezu koju smo napravili sa publikom i da je pozovemo da u preostale dvije utakmice koje igramo kući, tu vezu još više produbimo i da kroz te tri utakmice počnemo pripreme za sljedeće akcije. Ovom prilikom pozvao bih navijače da se u istom broju odazovu na meč sa Estonijom i da nam pomognu da iskreiramo jednu sjajnu košarkašku predstavu na osnovu koje smo mi gradili bolje sutra", ističe Luka Pavićević, selektor Crne Gore.

Kada je riječ o samom meču sa ekipom Tita Soka, prvi stručnjak naše selekcije kaže da su njegovi izabranici favoriti.

"U jednoj sjajnom utakmici uspjeli smo da ih pobijedimo na njihovom terenu u momentu kada su bili favoriti za ulazak u grupu od dva ili tri najbolja tima koja vode na Evropsko prvenstvo. Tada to nije bio nimalo lak zadatak, ali mi smo tada ozbiljno shvatili rivala i ozbiljno odradili posao. Mislim da moramo da naslijedimo obavezu da to uradimo i sada pred svojim navijačima".

"Crveni“ žele da kvalifikacije okončaju sa stopostotnim učinkom, jer bi to moglo da donese određene povlastice pred žrijeb za Evropsko prvenstvo.

"Značaj stopostotnog učinka je da smo u najtežoj grupi, prije svega što ima najkvalitenije ekipe, imamo situaciju da će jedne sile kao Srbija i Izrael morati da se na najozbiljniji način potrude da izbore plasman na EP. Ne samo zbog kvaliteta već i kvantiteta, jer u našoj grupi ima jedna ekipa više u odnosu na sve ostale. Mimo tih otežavajućih okolnosti, prednost je i to što bi imali skor 10-0 bili najbolji među svim prvoplasiranim timovima. Motivacija da idemo na svih 10 pobjeda je i ta da bi nam to moglo donijeti i određene povlastice u izvlačenju grupa za EP. Nadam se da ćemo zadržati fokus i glad za pobjedama i u naredna tri meča", jasan je Pavićević.

Prvi pomoćnik Stojan Ivković je naglasio da je najteže kada dođete u situacija da nemate šta da kažete kada je ekipa perfektno odradila posao na putu ka Sloveniji.

"Hvala svima i nadam se u ime stručnog štaba i igrača da će u sljedećoj utakmici „Morača“ biti onako puna i da priča što je prošla granice Crne Gore, koja se priča po Evropi o nama, koja se prenosi po svim medijima, da će se nastaviti. Očekujem da dvorana bude puna, to bi značilo igračima, ali i svima nama", zaključio je Ivković.

Utakmica počinje u 20.30 sati, a čelnici KS Crne Gore su odlučili da ulaz bude slobodan, kao i za meč posljednjeg kola sa Slovačkom 11. avgusta.

Šansa i za igrače sa manjom minutažom

Jedno od pitanja za selektora Pavićevića bilo je i da li će šansu u finišu kvalifikacija dobiti Ivan Jelenić i Marko Popović, koji do sada nisu imali puno prilike da pokažu da nisu slučajno u reprezentaciji.

"Prije svega mi ćemo voditi računa da funkcionišemo po principima koje smo koristili do sada. Ako bude prilike, mi ćemo da ispoštujemo kvalitet i sportski i ljudski momaka koji su svojim trudom, zalaganjem, vremenom itekako pomogli ekipi da dođe u poziciju da ostvari rezultat koji je ostvarila.

Dragičević zbog povrede napustio ekipu

Na posljednjem treningu pred meč sa Estonijom u Talinu, Vladimir Dragičević je doživio povredu skočnog zgloba.

U prvom trenutku se mislilo da nije u pitanju teža povreda, ali naknadni pregledi su pokazali da je stradala tetiva, pa će krilni centar oporavka nastaviti u Sankt Peterburgu.

"Povreda je teže prirode, zbog koje nisam mogao da pomognem saigračima do kraja kvalifikacija. Već sutra trebalo bi da se priključim svom klubu i da oporavak nastavim u Rusiji. Htio bih da izrazim zahvalnost stručnom štabu što je dozvolio da nastavim liječenje sa ekipom. Što se igre tiče, momci su, iako oslabljeni, iznijeli kvalifikacije na najbolji mogući način, impresivno. Nadam se da ću iduće godine biti u stanju da pomognem na Evropskom prvenstvu", naglasio je Dragičević.

Popović: Za nastavak trijumfalne serije

Krilo Aleksa Popović izuzetno poštuje Estonce, ali očekuje da Crna Gora upiše dva nova boda.

"Poslije pobjede nad Srbijom, očekuje nas meč sa Estonijom, koja je neugodan rival. Imaju kvalitet, savladali su Izrael u gostima, što nije nimalo lako, ali mi smo bolji tim, favoriti smo. Poslije svih ovih pobjeda samopouzdanje nam je na visokom nivou i očekujem da ćemo nastaviti seriju pobjeda".

Galerija

Bonus video: