Popović: Ovo je plod timskog duha i velikog srca

"Bilo je važno da dobijemo utakmicu zbog nas, ali i zbog publike koja je napravila fantastičnu atmosferu", rekao je Aleksa Popović...
5 komentar(a)
Ažurirano: 03.09.2012. 21:28h

Sve je sinoć mirisalo na novu feštu.

Sat prije početka meča, "Morača" je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, navijači su od starta počeli da prave atmosferu za pamćenje.

Očigledno je bilo na startu utakmice da je puna dvorana i frenetična podrška sa tribina bio "teg" na rukama i nogama izabranika Luke Pavićevića.

Otuda i minus 13 (16:3) u 7. minutu...

Ali, kada su se "crveni" smirili, došli do svoje igre, sve je bilo lakše. Brzo su istopili vođstvo protivnika, potom ubacili u veću brzinu, a u posljednjoj četvrtini definitivno su dotukli groniranog rivala

Na taj način nastavljen je impresivan niz počet 14. avgusta, a kako igra Crna Gora vjerovatno će kvalifiakcije okončati sa svih 10 pobjeda.

Nakon meča uslijedila je velika radost igrača, stručnog štaba i navijača, jer je i teoretski, na fenomenalan način, vizirana karta za Sloveniju.

"Velika pobjeda za nas, upisali smo sedmu pobjedu u isto toliko utakmica. Ovaj rezultat je plod napornog rada od 25. juna, kada smo se okupili. Imali smo dosta problema na startu, nismo mogli da računamo na dva veoma važna igrača Nikolu Pekovića i Nikolu Vučevića, a tu nije bilo još nekih igrača sa Evropskog prvenstva iz Litvanije. Velikim srcem došli smo do ovoga rezultata, a dobiti po dva puta Izrael i Srbiju je sjajan rezultat. Takođe, želio bih da zahvalim publici koja je napravila zaista fenomenalnu atmosferu i digla nas u trenucima kada nam nije išlo. Uz ovakve navijače je mnogo lakše igrati", naglasio je Aleksa Popović, koji je meč završio sa četiri poena, ali i sedam skokova.

Prosto je nevjerovatno da je za samo mjesec i po stručni štab uspio da sklopi sve kockice na pravi način. U dosadašnjih sedam utakmica nije bilo greške.

"Odlučio je timski duh koji smo napravili pod vođstvom selektora Luke Pavićevića. Uspjeli smo za kratko vrijeme da dođemo do željene igre i za sada smo napravili fantastičan rezultat. Iako smo se plasirali na Evropsko prvenstvo, nema opuštanja. Moramo do kraja ostati maksimalno koncentrisani i fokusirani na ono što nas čeka. Ostala su nam još tri meča i uradićemo sve da ih dobijemo i sa svih 10 pobjeda okončamo kvalifikacije. To bi zaista bio pravi podvig, jer su Srbija i Izrael pred početak kvalifikacija proglašeni za favorite. Osigurali smo i 1. mjesto u grupi, što će nam donijeti lakši žrijeb za Evropsko prvenstvo", jasan je Popović.

Suad Šehović je u "Beogradskoj areni" dao 17 poena.

Sinoć nije bilo toliko šuterski raspoložen, ali je dao nemjerljiv doprinos još jednom trijumfu.

"I pred meč sa Srbijom sam bio siguran da ćemo ići na Evropsko prvenstvo, ako ne napravimo neki kiks. Bilo je važno da dobijemo utakmicu zbog nas, ali i zbog publike koja je napravila fantastičnu atmosferu. Igrao sam i ranijih godina za reprezentaciju, i protiv Izraela je bila sjajna atmosfera, ali ovo protiv Srbije je zaista fenomenalno. Želio bih ovom prilikom da zahvalim svim navijačima koji su nam davali podršku i na minus 13, kada smo bili bez koša sedam i po minuta. Pomogli su nam da se vratimo u igru, napravimo seriju i kasnije da dobijemo meč", kaže stariji od dva brata iz Bijelog Polja.

Bek ukrajinskog Himika srećan je zbog toga što je potvrđena pobjeda iz Beograda.

"Srbi su pametnije ušli u meč, spuštali su loptu pod koš, dok nas šut nije nikako htio. Kada smo uhvatili ritam, sve je bilo mnogo lakše i zasluženo smo došli do pobjede. Željeli smo da dobijemo utakmicu i zbog toga da se otklone priče da je pobjeda u „Beogradskoj areni” košem u posljednjoj sekundi bila plod sreće. Pokazali smo da imamo kvalitet, pokazali smo timski duh i da sa velikom željom i motivom nosimo dres nacionalnog tima".

Crna Gora je najuspješnija ekipa u kvalifikacijama, a to nije slučajnost....

"Nije mala stvar dobiti po dva puta Izrael i Srbiju, evropske velikane. Rekao sam dosta puta do sada da ova ekipa nikada ne odustaje, da igra isto i kada vodi i kada gubi. Napravili smo sistem koji je dao rezultat. Krenuli smo 10 dana prije svih i to se na kraju i isplatilo", zaključio je Šehović.

Biće teško sa EstoncimaPuleni Luke Pavićevića nisu imali vremena da slave pobjedu nad Srbijom. Već od juče okrenuti su pripremi za meč sa Estoncima, koji je na programu u srijedu od 20.30 sati u "Morači".

"Ostala su nam još tri meča i pokušaćemo da ih dobijemo. Iako se to tako čini, utakmica sa Estonijom neće biti nimalo laka. U prvom susretu smo odmah napravili 15 razlike, oni su to stigli, a u trećoj četvrtini je bilo dosta nervoze. Uspjeli smo da ih dobijemo, ali su oni pokazali kvalitet. Mnogo je lakše igrati sa Srbijom ili Izraelom, nego sa Estonijom i Islandom. Nikada ne znate šta vas čeka", kaže Suad Šehović.

Bivši bek sarajevske Bosne, Olimpije i kijevskog Budiveljnika, koji će naredne sezone nositi dres Himika iz Ukrajine, ističe da su Estonci atipični.

"Njihovi igrači od pozicije dva do pet su praktično isti, igraju specifičnu košarku. Neće biti lako ni sa Islandom, vidjelo se to u Nikšiću. Napravili smo 20 razlike, ali kasnije nije bilo lako. Oni mnogo bolje igraju na svom terenu, nemaju šta da izgube. Ako nama ne krene šut kao protiv Srbije, mogli bismo imati problema. Međutim, sada se fokusiramo na meč sa Estonijom, kasnije ćemo misliti o njima. Moramo zaboraviti pobjedu nad Srbijom. Želimo da na sjajan način, sa svim pobjedama okončamo kvalifikacije", poručuje Šehović.

Teodosićev ugovor kao svih 12 igrača Crne Gore! Dovoljno je vidjeti gdje igraju košarkaši Crne Gore, a gdje vedete Srbije i vidjeti kakav su podvig napravili ratnici Luke Pavićevića.

Dok su Nenad Krstić i Miloš Teodosić ove sezone igrali za CSKA, tim koji je na zaprepašćenje svih poznavalaca košarke izgubio finale Evrolige od Olimpijakosa, na čijoj klupi je bio selektor "orlova" Dušan Ivković, a na terenu Marko Kešelj, reprezentativci Crne Gore dokazivali su se u znatno manjim klubovima.

Na primjer, Ivan Jelenić je u barskom Mornaru, petorica nose dres Budućnosti, a braća Suad i Sead Šehović košarkaški hljeb su zarađivali u Ukrajini, odnosno Njemačkoj.

U jačim sredinama bili su samo Vladimir Dašić (prošlu sezonu proveo u rimskoj Lotomatici i ljubljanskoj Olimpiji), te "Španci" - kapiten Blagota Sekulić (bio u Mursiji, a sada je član novog ACB ligaša Kanarijasa) i Milko Bjelica, kojem će u Kaha laboralu od naredne sezone saigrač biti Tejlor Ročesti, dosadašnji plej Le Mana.

Potvrdilo se, ipak, da ona poslovica "Koliko para, toliko muzike" nije baš uvijek tačna - Teodosić u Moskvi prima milion i po eura godišnje, koliko svih 12 igrača Crne Gore!

O Krstiću ne treba ni govoriti, jer on uzima milion više. Ali, srce i želja su presudili...

"Kurir": Debakl Srbije u Podgorici

Srpski mediji su dali veliki prostor porazu svoje selekcije od Crne Gore u "Morači".

Od štampanih medija, "Kurir" je bio najžustriji u kritikama izabranika Dušana Ivkovića sa naslovom "Debakl orlova u Podgorici".

"Sportski žurnal", najtiražniji sportski list, poraz je okarakterisao kao novi šamar.

"Duda i ekipa ne znaju sa Crnogorcima", naslov je u "Telegrafu".

"Orlovima ne ide, pa ne ide: novi poraz od Crne Gore", pisalo je u "Blicu".

"Pres" je napisao "Đetići uzeli mjeru orlovima i u Morači", dok je u listu "Danas" naslov bio "Potop orlova u Morači".

Galerija

Bonus video: