Pavićević: Nije još gotovo

"Treba svi da imamo prisustvo duha, da nastavimo sa načinom razmišljanja, igranja i življenja ove akcije sve do samog završetka", ističe selektor Crne Gore
23 komentar(a)
Ažurirano: 31.08.2012. 15:49h

Pred početak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Sloveniji vjerovatno ni najveći optimisti nisu mogli očekivati da će podmlađena i renovirana selekcija Crne Gore bilježiti sjajne rezultate.

Međutim, stručni štab na čelu sa Lukom Pavićevićem i igrači su ćutili i radili, a kao rezultat toga stigle su briljantne partije i maksimalan učinak u šest mečeva.

Pred našom selekcijom oružje su, između ostalih, položile favorizovane selekcije Srbije i Izraela, dva puta.

Posebno je bila impresivna igra u prepunoj “Nokija areni” i sigurna igra Crne Gore u uzbudljivoj završnici.

Bila bi šteta, ruku na srce, da sjajna igra Blagote Sekulića i saigrača nije nagrađena novom pobjedom, jer su vodili tokom većeg dijela meča.

"Utakmicama sa Srbijom i Izraelom, dodao bih i izuzetno važnu i jaku utakmicu protiv Estonije u Talinu, jer je ekipa i tu utakmicu odigrala na visokom nivou. Moram da kažem da je izvanredan osjećaj što smo uspjeli za kratko vrijeme, za jedno ljeto, da se skupimo ovako dobro, izgradimo i nadgradimo igru do te mjere da možemo da pobijedimo jedan Izrael u prepunoj „Nokija areni”. Posebno iz razloga što je za njih meč bio važan i sada mogu da izvise što se tiče plasmana na Evropsko prvenstvo", ističe selektor Crne Gore.

Iako je do sada sve bilo za čistu desetku, strateg Roana spušta loptu na zemlju.

"Ovo je takva akcija koja se sastoji od 10 utakmica u 28 dana. Treba svi da imamo prisustvo duha, da nastavimo sa načinom razmišljanja, igranja i življenja ove akcije sve do samog završetka. U prvih šest kola, šest pobjeda i to se može nazvati sjajnim poslom, pa čak i više od toga. Raduje izvanredna igra, odnos, zalaganje i način na koji reprezentacija prezentuje svoju državu".

Da bi i teoretski bili učesnici šampiona Starog kontinenta, “crvenima” su potrebne još dvije pobjede u duelima sa Srbijom, Estonijom, Islandom i Slovačkom.

"Nije još gotovo. Pored samog takmičenja, mi smo u ovu akciju krenuli 25. juna sa određenim načinom rada i života i to treba da završimo. Ostaje još deset dana i četiri utakmice, a sve četiri utakmice, nezavisno od imena protivnika, treba da odigramo na isti način", objasnio je Pavićević.

U dosadašnjim šest utakmica najefikasniji u našoj selekciji je bek ukrajinskog Himika Suad Šehović sa prosjekom od 14,7 poena.

"Mi smo sigurno na Evropskom prvenstvu, samo treba odigrati do kraja i izdržati sve napore i putovanja. Sada ćemo se malo smiriti kući i odigrati dva izuzetno važna meča. Na ova dva gostovanja smo pokazali da pobjede na prethodna dva nisu bila slučajna, čak i protiv Srbije u posljednjoj sekundi trojkom sa centra. Protiv Izraela smo pokazali da smo ekipa koja igra do kraja. Kada smo imali padove, vraćali smo se sa minus šest i minus osam. Ova utakmica je bila identična kao u Podgorici. Opet smo se vratili u posljednjoj četvrtini i dobili. Ovo nije samo pobjeda za kvalifikacije i plasman na Evropsko prvenstvo, već velika stvar za nas, jer je uspjeh dobiti bilo koju ekipu pred 10.000 gledalaca. Njihov trener je poslije meča rekao da smo najbolji tim, da je protiv nas teško igrati, da su oni dobro odigrali, ali da smo mi bili na većem nivou i da smo zasluženo dobili".

Dvadesetpetogodišnji košarkaš nada se spektaklu protiv Srbije i nastavku trijumfalne serije.

"Srbija je sigurno pod većim pritiskom nego mi, jer imamo šest od šest. Uradićemo sve da pred našom publikom, koja će sigurno biti u velikom broju, da napravimo jedan spektakl kako za nas, tako i za našu državu, za sve ljude koji vole sport. Nadam se našoj dobroj predstavi, očekujem da nastavimo ovaj dobar niz, ali znamo ko je i kakva je Srbija. Znamo da će za njih ova utakmica biti, ono što se kaže, o glavu", zaključio je Šehović.

Srbija je i dalje najjača u grupi

Ekspedicija Crne Gore u rani popodnevnim satima stigla je iz Tev Aviva.

Luka Pavićević i saradnici imaće nešto više od 24 sata da se pripreme za derbi meč protiv Srbije, koji se igra u nedelju veče od 20.30 sati u “Morači”.

"Srbiju ne treba nešto posebno najavljivati. Po mom mišljenju to je i dalje najjača ekipa u našoj grupi i jedna od najjačih u Evropi. Mi smo uspjeli da ih dobijemo na domaćem terenu u prepunoj „Areni” i siguran sam da će to za njih biti izvanredan motiv. Sa druge strane, mi sa teških gostovanja stižemo motivisani svojim izdanjem, pobjedama, tako da se nadam da ćemo u jakoj utakmici smoći snage da igramo na pobjedu", objasnio je Pavićević.

Šehović: Svaki igrač se maksimalno bori

Iako veći dio reprezentacije čine mladi igrači, dva dobijena meča u neizvjesnoj završnici, protiv Srbije u Beogradu i Izraela u Tel Avivu, pokazali su da ova ekipa ima veliki potencijal.

"Ovo je sasvim druga ekipa, promijenjeno je sve iz korijena u odnosu na Litavniju. Novi je stručni štab, novi su i mlađi igrači. Vidjeli ste da svaki igrač koji uđe bori se maksimalno za svaki minut, svaku loptu. Protiv Srbije je odlučio Nikola Ivanović, a potom u narednim utakmicama istakao se neko drugi. Ovo je ekipa sastavljena od nekoliko iskusnih i dosta mladih igrača, koji će biti nosici reprezentacije u narednim godinama", naglasio je Šehović.

Galerija

Bonus video: